Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Moscova si Baku dau ora exacta pentru UE la utilitati si combustibili

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Moscova si Baku  dau ora exacta pentru UE la utilitati si combustibili

Moscova si Baku – intr-o masura si Kiev – dau ora exacta pentru UE la utilitati si combustibili, priviti va rog in tabel.

Acolo trebuie sa mearga Guvernul Romaniei ca sa rezolve dezastrul din iarna asta. Pelerinajul ridicol la Cotroceni ai sefilor din energie, solutii post-factum gen compensari sau plafonari si scuze cum ca “energia s-a scumpit in toata lumea” arata disperarea si lipsa de solutii a guvernarii.

Mai mult ca sigur ca prezentand acest tabel voi fi catalogat drept tradator de tara, tradator de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasa. De altfel ma intreaba prieteni si ma injura hateri: “de ce nu iti vezi de medicamente, unde “mafia” este cel putin la fel de mare ca in energie?”. Si intr-adevar, sunt multe similitudini:

1. decidenti, coalitii, asociatii, camere de comert, consultanti, lobby-isti, toti pe statele de plata ale importatorilor de medicamente si energie;
2. agentiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai gasesti experti autentici care cunosc domeniul; de fapt daca urmariti cu atentie, “specialistii” din cele doua domenii, medicamente si energie, sunt cand in ministere, cand in firmele de audit, cand brokeri, cand freelanceri. Mercenari;
3. strategii si politici tarifare si de preturi care descurajeaza investitiile in tara si favorizeaza importurile – dupa care apar analisti care ne povestesc de vulnerabilitatile date de lipsa investitiilor si de deficitul de balanta comerciala;
4. autoritati fricoase, care pentru a lua o decizie in evident interes public cer inainte de toate voie de la Bruxelles, ca sa nu il suparam;

Toate cele de mai sus ne-au transformat intr-o tara dependenta de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva. Dependenta este mai mare decat ne imaginam pentru ca din coruptie, prostie si slugarnicie fata de UE ne-am facut praf toata industria – reamintesc, gazul si petrolul sunt chimie, care aduce, alaturi de medicamente, jumatate din deficitul balantei comerciale.

Nu in ultimul rand, atunci cand va uitati in tabel intrebati-va si in al cui buzunar se duce diferenta de 2-3-5 ori dintre preturile la utilitati si combustibili de la noi si cele din Rusia, Azerbaijan si chiar Ucraina (tara in razboi). Si cat de grava va deveni situatia dupa inchiderea minelor de carbune, inadecvarea Green Deal-ului la realitatile si nevoile noastre si redundanta exploatarii gazelor din proiectul MGD cand se da drumul la Nord Stream si Southern Gaz Corridor. Bonus, Europa Centrala mai are o solutie, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Marile Nordului si Baltica.

Solutia la criza aflata doar la inceput din iarna asta si din 2022 este de a pune laolalta o delegatie de la Cotroceni si Victoria care sa mearga la Moscova, Baku si Kiev ca sa negocieze energie mai ieftina pentru Romania. Imbatranesc, dar tot mai astept ca orice ardelean naiv un Presedinte si un Prim Ministru care sa actioneze curajos, in interesul romanilor, chiar daca, fereasca sfantul, suparam Bruxelles-ul.

Comenteaza