Oare câţi bani vor pierde barurile şi cluburile dacă nu vor mai servi minori?

Oare câţi bani vor pierde barurile şi cluburile dacă nu vor mai servi minori?
De fapt, titulul este un nonsens, pentru că legea nu permite servirea minorilor cu alcool şi cu tutun iar în cluburi, în general, accesul persoanelor sub 18 ani este interzis.

Aşa că dacă se aplică legea de fapt nimeni nu pierde nimic iar economia va rămâne pe trend-ul ascendent şi mulţumitor despre care auzim festivistic în fiecare zi.
 
În realitate însă, e o estimare de bun simt că probabil orice procent între 25% şi 50% din clienţii barurilor, pub-urilor, cluburilor şi din cumpărătorii de ţigări şi tutun din aceste şi alte stabilimente este reprezentat de minori, mai ales liceeni de 15, 16, 17 ani, care au acces neîngrădit şi consum ad libitum la substanţele interzise lor. 
 
Aşa că pierderea de afacere este mare, atât de mare încât la multe evenimente, cum a fost şi cel din clubul Colectiv, intrarea este gratuită ca să asigure cumpărarea de alcool şi tutun, inclusiv de către minori.

Cine să aplice legea, legitimând copiii ca în filmele americane? Patronii şi angajaţii localurilor sau a magazinelor, care trăiesc din profitul respectiv? Instituţiile care controlează insuficient astfel de locuri şi care probabil nu au dat în viaţa lor o amendă pentru servirea minorilor cu substanţe interzise sau dacă au făcut-o este doar eventual în urma unei razii?

Părinţii, care vor fi declaraţi retrograzi, "uncool", şi vor primi un sever "unlike" pe reţeaua de socializarea? Şcoala, care eventual, din când în când, are o iniţiativă “Nu drogurilor!”, ştiind că deja bătălia cu “Nu tutunului!” sau “Nu alcoolului!” este pierdută? Comunitatea (care)? 
 
Nu vreau să înţeleagă cineva că toate cele de aici sunt o pledoarie antitutun sau antialcool. Nici vorbă, îi las pe alţii să conducă armata salvării. Este un minim rechizitoriu pentru un exerciţiu de respect elementar pentru legi aparent neînsemnate şi pentru efortul pe care generaţia X îl face pentru a lăsa o lume mai bună în urma ei.

N-am nici o îndoială că, dacă s-ar fi respectat legea şi s-ar fi ştiut că degeaba e intrarea liberă pentru că minorii nu primesc nimic în Colectiv, foarte mulţi nici măcar nu ar fi fost acolo, având o şansă în plus.

O societate bazată pe respectul legilor aparent neînsemnate nu va avea nimic de pierdut din punct de vedere economic, nici măcar în România.

Comenteaza