Oserul amintirilor din copilărie sau mall-ul nostru de altădată

Oserul amintirilor din copilărie sau mall-ul nostru de altădată

Astăzi s-a redeschis Oserul, celebrul târg de vechituri din Cluj-Napoca. Şi a redeschis cutia amintirilor din copilărie cu singurul loc unde puteai să faci cumpărături de tot felul, mai ieftine şi mai la modă decât ce găseai prin Central. Ce mai, Oserul era mall-ul nostru de altădată.

Şi poate de aceea nu putem renunţa cu una cu două la el, noi cei care am copilărit pe vremea când Oserul era Oser.

A plouat vineri ca în Macondo lui Garcia Marquez şi ai sperat că sâmbătă dimineaţă va fi vreme bună. Bună de mers la Oser după ce un an de pandemie a stat cu lacătul pe el. Dar tu nu te-ai dat dus la Oser. Şi afli că X şi Y au fost... “Cum, pe ploaie?” “Da, pe ploaie.” “Şi era lume?” “Păi, nu era plin, dar erau oameni.” “Şi ţi-ai luat ceva?” “Sigur!:)”

Şi s-a deschis cutia Pandorei. Şi ies amintitile din copilărie una, după cealaltă... Te vezi răscolind dulapul mamei după haine pe care nu le mai poartă. “Mami, pe asta o mai porţi?, Dar pe asta?” Şi îţi umpli plasele cu haine de tot soiul şi sâmbăta, cu noaptea în cap, iei drumul Oserului. Ca să târguieşti. Eşti un copil, dar e singura modalitate prin care poţi face câţiva bani. Banii tăi de buzunar. Deja munciţi. (Să nu mint... mai aveam şi varianta cu adunatul sticlelor şi borcanelor de prin cămară cu fuga la “reciclat” pentru bani de ştrand în vacanţele de vară).

Însă banii de la Oser rămâneau la Oser. Era locul unde puteai să cumperi o ciocolată sau gumă de mestecat din Ungaria sau să asculţi o muzică la casetofon... Sau locul de unde puteai chiar să îţi cumperi un casetofon pe bani mărunţi. Şi da, “food-court-ul Oserului” era locul unde cumpărai micii cu muştar sau un măr în zahăr ars sau o halviţă adevărată. Dar ne era suficient. Pentru că plimbarea prin tărăboiul bâlciului era pitorească.

Erau clujeni cu neamuri pe “afară” şi aveau marfă din Occident. Casete, papuci, haine de tot felul, dulciuri, săpunuri, detergenţi sau parfumuri “originale”, instrumente muzicale, ace, brice şi... Ce ştiţi voi? Mai ceva ca la mall.

Din Oser ţi-ai cumpărat primii blugi, purtaţi, ce-i drept, pentru că erau mai ieftini (cei noi i-ai luat abia după Revoluţie dintr-o chitanţă de la Caritas). Din Oser ţi-ai luat tenişii Drăgăşani, casete cu Roxette sau cu George Michael. La “Pumeţi” te uitai cu jind pentru că banii nu îţi ajungeau niciodată. Şi câte din rochiile mamei nu le-ai vândut la Oser?!

Arunci o privire prin casă şi măsuţa pe care ai laptopul şi scrii e de la Oser. O ai chiar de dinainte de a începe pandemia. De fapt e un bol de sticlă pe care ţi l-ai imaginat şi ţi l-ai dorit ca să îţi poţi pune scoicile adunate de prin lumea largă. Şi Oserul ţi-a inventat bolul şi ţi l-a făcut pachet acasă. Pentru ca tu să îţi faci masa pe care ai visat-o. Masa, cu scoici. Da, Oserul ştie ce îţi doreşti! 

Şi ai rămas cu o nostalgie pe locul acesta, chiar dacă nu avea nimic special în sine. Şi trebuia, ca şi la mall, să te fereşti de hoţii de buzunare, dar alte variante de shopping de tot felul nu aveai, aşa cum sunt acum. Iar întorsul hainelor pe tarabe la Oser era sportul preferat de sâmbăta dimineaţa. Şi cumva, faptul că a rămas târgul ăsta în Cluj te face să simţi că îi aparţii... Da, că îi aparţii oraşului cu amintiri din copilărie de la Oser, mall-ul nostru de altădată. Şi adevărul e că am dat mai des pe la Oser decât pe la mall :)) Nu cred că am pierdut mare lucru. 

Comenteaza