Perspective bune pentru industria prelucrătoare

Perspective bune pentru industria prelucrătoare
Institutul Național de Statistică a comunicat evoluţie comenzilor noi în industria prelucrătoare în martie și trimestrul I. La comenzile noi de bunuri de folosință îndelungată și de bunuri de capital, evoluțiile confirmă momentul favorabil din sfera consumului privat și a investițiilor productive, atât pe plan intern, dar și la nivelul Uniunii Europene, principalul partener economic al României.

În dinamica an/an comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut pentru a doua lună la rând în martie, cu 6,6%. Se notează consolidarea momentului favorabil în sfera comenzilor de bunuri de capital (creștere cu 13,8% an/an  în  martie), evoluție care exprimă premise pozitive pentru dinamica investițiilor productive în economie pe termen scurt. 
 
Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au accelerat la 23,6% an/an în martie, ceea ce exprimă premise de continuare a momentului pozitiv în sfera consumului privat. Nu în ultimul rând, comenzile de bunuri de uz curent au crescut cu 4,2% an/an. Pe de altă parte, comenzile de bunuri intermediare au scăzut pentru  treia lună la rând în martie, cu 4,9% an/an. 
 
Prin urmare, în primul trimestru al anului curent comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 4% an/an, notându-se dinamica  componentelor  bunuri de capital (8,8% an/an) și bunuri de folosință îndelungată (15,4%).  Totodată, comenzile au crescut în industria bunurilor de uz curent (cu 2,5% an/an), dar au scăzut în industria bunurilor intermediare (cu 4,2% an/an). 
 
Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare (din perspectiva  comenzilor noi) în primul trimestru al anului curent au fost textile (10,1%  an/an), autovehicule de transport rutier, remorci, semiremorci (12,3% an/an),  echipamente electrice (13,3%  an/an) și hârtie/produse din hârtie (24,2% an/an). 
 
Comenzile noi au scăzut în trimestrul I  în următoarele ramuri: metalurgică (cu 22,8% an/an, sub influența ajustărilor determinate de declinul cotațiilor la materii  prime), produse farmaceutice (cu 14,1% an/an), produse chimice (cu 13,9% an/an) și alte mijloace de transport (cu 8,8% an/an). 
 
Evoluţia comenzilor noi în martie și primul trimestru din 2016 exprimă premise de relansare a industriei prelucrătoare pe termen scurt. Se pare că asistăm la o inflexiune a tendinței comenzilor noi în industria prelucrătoare (din descendentă în ascendentă), proces la care contribuie din ce în ce mai vizibil componenta bunuri de capital. 
 
Pe termen scurt și mediu previzionăm reaccelerarea industriei prelucrătoare, sub impulsul momentului favorabil din sfera consumului privat intern și european, dar și a perspectivelor de redinamizare a exporturilor (în contextul consolidării  procesului de relansare economică europeană).

Andrei RĂDULESCU

senior economist BT

Comenteaza