Patru miniştri şi un premier au venit să-şi facă poze cu Umbrărescu

Patru miniştri şi un premier au venit să-şi facă poze cu Umbrărescu
Însoţit de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Transporturilor Ioan Rus, ministrul Muncii Rovana Plumb şi ministrul delegat pentru Dialog Social Aurelia Cristea, premierul Victor Ponta a făcut o vizită fulger la şantierul A3 de la Gilău pentru a-l lăuda pe Dorinel Umbrărescu.

Toată spuma PSD-istă clujeană, lideri mai mari sau mai mici, primari, consilieri judeţeni şi locali, întreg staff-ul Prefecturii, plus o veritabilă armată de jurnalişti s-au adunat pe şantierul început de-o lună la cei 8,7 km cât urmează să măsoare tronsonul Gilău-Nădăşel din Autostrada Transilvania. Se lucrează într-un ritm cum la Cluj nu s-a mai văzut de mult. Zeci de camioane roiesc într-un du-te - vino neîntrerupt cărând pământ şi roci excavate. Aproximativ o sută de oameni au aşteptat vizita premierului Victor Ponta aproape o oră, cât şeful guvernului a găsit de cuviinţă să întârzie. Cot la cot cu ceilalţi au stat în soare, praf şi vânt şi cei doi miniştri sosiţi în Cluj cu o zi în urmă, Rovana Plumb şi Aurelia Cristea. Nu mai puţin răbdător a fost ÎPS Mitropolitul Andreicuţ. În lipsă de ocupaţie, oamenii au început să-şi dea cu presupusul asupra motivului prezenţei înaltei feţe bisericeşti. „L-or fi chemat să pună de-o sfeştanie, poate se termină autostrada mai repede", sugerează cineva. „O sfinţeşte să nu se surpe ca centura Vâlcele-Apahida", îşi dă cu părerea directorul DRDP Eugen Cecan. „L-or adus să se roage pentru ei, să scape de închisoare", opinează un jurnalist. Patronul firmei constructoare, controversatul Dorinel Umbrărescu, în cămaşă şi cu şepcuţă, acceptă să discute cu ziariştii, dar refuză să facă declaraţii oficiale sau să dea interviuri.

Într-un târziu, dintr-un microbuz coboară Ponta, însoţit de Ioan Rus, se pupă cu cei doi mebri ai cabinetului său de sex feminin de parcă nu se mai văzuseră de luni întregi şi porneşte spre clasicul panou cu proiectul lucrării. Premierul ascultă civilizat mini-slujba ţinută de Andreicuţ, după care, fără ca Ponta să i-o fi cerut explicit, Umbrărescu se simte dator să-i dea un scurt raport. Pentru început se laudă cu cei aproximativ şase milioane de metri cubi de pământ de excavat, după care promite să termine lucrarea înainte de termen, sugerând, însă, că problemele din teren ar putea impune suplimentări financiare. „Sperăm să fie gata la sfârşitul anului viitor. Va avea şapte viaducte mari, podeţe. Instabilitatea solului o să ne dea mari probleme dar o s-o rezolvăm, o să ajungem la Nădăşel. La anul, pe timpul ăsta, o să fim la Nădăşel", se angajează Umbrărescu, deşi termenul de execuţie al lucrării este 7 aprilie 2017, după care îl invită pe premier să-i arate o lucrare mai specială. Ponta se eschivează: „Vin când va fi gata". Nu-l interesează, se grăbeşte, va mai veni la tăiatul panglicii.

Începe, totuşi, lăudându-l pe Umbrărescu. „Sunt convins că veţi face treabă bună, peste tot pe unde aţi fost aţi făcut treabă foarte bună. Banii îi aveţi în cont, nu?", spune premierul. „Da, sunt acolo, stau liniştiţi", confirmă Umbrărescu. „Am venit să marcăm faptul că am repornit cea mai mare lucrare de infrastructură din Ardeal", a anunţat apoi Ponta. Şi exact asta a făcut, a marcat momentul. A explicat cum tronsonul Gilău-Nădăşel este finanţat din banii adunaţi din controversata acciză pe carburanţi, a mai povestit despre stadiul celorlalte tronsoane, le-a încurcat la numărătoare, fiind corectat de Rus, a repetat a nu ştim câta oară celebrul slogan „La o sută de ani de la Marea Unire să ne unim şi cu infrastructura", după care, la solicitarea televiziunilor de a veni pentru declaraţii în zona în care îşi amplasaseră trepiedele, Ponta şi-a încheiat puţinele cuvinte cu un sec: „Următoarele declaraţii le dau la Sibiu".

Mai multe detalii a oferit ministrul de resort, Ioan Rus. Astfel am aflat că în două, trei săptămâni va fi stabilit câştigătorul licitaţiei pentru execuţia tronsonului Suplacu de Barcău - Borş, că până la finele acestui an se speră că vor fi finalizate studiile de fezabilitate pentru tronsoanele Nădăşel - Mihăieşti şi Mihăieşti - Suplacu de Barcău, urmând ca anul viitor să se lucreze „100%" pe tot sectorul de autostradă Gilău - Borş. Rus a confirmat că instabilitatea solului invocată de Umbrărescu va încărca suplimentar devizul, cu un răspuns în stilul său caracteristic. „Orice instabilitate creează costuri suplimentare, nu numai a solului", a spus Rus, fiind întrerupt imediat de Ponta, care a prins imediat aluzia. „Lăsăm politica pe altădată", a spus Ponta zâmbind, luându-l de braţ pe Rus şi părăsind amplasamentul. S-au urcat înapoi în microbuz şi asta a fost tot. 15 minute, cu slujba mitropolitului cu tot, a durat prezenţa premierului în zonă pentru care s-au mobilizat, cum spuneam, cam o sută de oameni şi zeci de maşini. Ponta se grăbea să ajungă la congresul PSD on-line, unde urma să primească învestitura oficială a partidului drept candidat în alegerile prezidenţiale.

 

Comenteaza