PNŢCD se simte ca în anii ilegalităţii, vrea guvern în exil

PNŢCD se simte ca în anii ilegalităţii, vrea guvern în exil
Aflat într-o involuntară recluziune politică, incapabil să revină nu la guvernare, dar măcar în parlament, PNŢCD reacţionează ca în anii ilegalităţii, vrea să înfiinţeze un guvern în exil.

Ideea ţărăniştilor nu e nouă, ea a mai apărut într-o postare pe site-ul partidului, în toamna trecută, dar de această dată, a îmbrăcat forma unui document oficial semnat chiar de preşedintele partidului, Aurelian Pavelescu, intitulat „Declaraţia de la Torino". Elaborat urmare a unei întâlniri a unei delegaţii PNŢCD (din care au făcut parte şi liderii PNŢCD Cluj) cu reprezentanţii mai multor organizaţii de români din Italia, desfăşurată la Torino, documentul se vrea a fi un apel adresat autorităţilor române, îndemnate să facă tot ce este posibil pentru repatrierea românilor plecaţi la muncă în străinătate. „Cei de-acolo ne-au spus că opt din zece români s-ar întoarce în secunda doi acasă, dacă ar avea la ce", a afirmat preşedintele PNŢCD Cluj-Napoca Dan Drăgan.

În viziunea ţărăniştilor, primul lucru pe care vor trebui să-l facă autorităţile statului - preşedinte, guvern şi parlament - va fi să recunoască „vinovăţia exclusivă a statului român" pentru hemoragia românilor către zări mai „calde". „Cerem naţiunii române schimbarea clasei politice actuale şi preluarea controlului statului de către poporul român, pentru instaurarea democraţiei reale. Ne asumăm şi cerem tuturor vectorilor naţionali responsabili adoptarea unui amplu Program Naţional pentru reîntoarcerea acasă a milioanelor de români obligaţi să-şi părăsească patria-mamă. Programul se fundamentează pe recunoaşterea de către statul român a vinovăţiei exclusive pentru acest exod. Recunoaşterea vinovăţiei statului este singura opţiune a statului iresponsabil şi corupt, pentru a deeveni legitim", se spune în documentul PNŢCD.

Ţărăniştii propun adoptarea unei aşa-numite „Lege Reparatorie pentru Diaspora" şi detaliază şi conţinutul acesteia. „Legea reparatorie va conţine reglementări privind: sprijin direct pentru reîntregirea familiilor dezbinate; asigurarea rezidenţelor printr-un amplu proiect rezidenţial la nivel naţional, finanţat public; facilităţi fiscale; program de sprijin financiar prin creditări garantate de stat; parteneriate public-private şi asigurarea reprezentativităţii diasporei în structurile statului", se explică în documentul menţionat. Avertizat asupra riscului ca un asemenea proiect să fie respins de Curtea Constituţională, deoarece ar fi discriminatoriu şi ar institui privilegii pentru o anumită parte a cetăţenilor României, secretarul general al PNŢCD Cluj, Ramon Moldoveanu, crede că, odată ce statul român îşi va recunoaşte, tot prin intermediul unei legi, vinovăţia pentru exodul masiv al românilor peste graniţe, emigranţii ar primi un statut similar foştilor deţinuţi politici sau foştilor deportaţi, moment din care ar avea dreptul la compensaţii cu rol reparator din partea statului.

În fine, ţărăniştii ameninţă că, dacă cele de mai sus nu vor fi puse în operă, vor pune umărul la crearea unui guvern în exil, „după modelul Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de fostul lider ţărănist Ion Raţiu în timpul exilului său din anii comunismului", după cum a explicat liderul PNŢCD Cluj Dan Horea.. „În condiţiile în care preşedintele României, guvernul şi parlamentul refuză asumarea vinovăţiei pentru acest fenomen al dezrădăcinării, în numele statului român, şi nu va fi adoptat acest Program reparatoriu pentru revenirea fraţilor noştri de peste graniţe în casa noastră comună, România, în tradiţia partidului nostru din perioada comunistă, PNŢCD va încuraja şi sprijini organizarea în sânul diasporei a unui guvern în exil, capabil să lupte pentru drepturile românilor şi pentru o Românie reîntregită", ameninţă documentul semnat de Aurelian Pavelescu.

 

Comenteaza