E România capabilă să-şi asume un proiect de ţară? Ce spun specialiştii

E România capabilă să-şi asume un proiect de ţară? Ce spun specialiştii
Fostul negociator-şef al României în relaţia cu Uniunea Europeană (UE) Vasile Puşcaş şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Ioan-Aurel Pop vor face parte din comisia prezidenţială pentru elaborarea proiectului de ţară al României

Valoarea profesională a experţilor cooptaţi în comisie garantează elaborarea unui proiect bun, m ult mai problematică va fi, însă, punerea lui în aplicare - aceasta este co0n cluzia specialiştilor consultaţi de ZIUA de CLUJ.

Rectorul UBB are încredere totală în capacităţile profesionale ale membrilor comisiei. „E o surpriză pentru mine nominalizarea în această comisie, dar nu ştiu dacă să mă bucur sau nu, pentru că răspunderea care va apăsa asupra umerilor mei va fi foarte mare. Mă aştept la o colaborare plină de armonie. Partidele au propus drept membri pe cine au crezut de cuviinţă şi nu mă pronunţ asupra lor, dar cei zece experţi sunt foarte buni specialişti şi pe majoritatea îi cunosc foarte bine. Mă aştept să obţinem un rezultat bun, care, însă, nu revoluţiona ţara sau lumea. Planurile bune nu garantează succesul şi cel mai bun exemplu au fost planurile ambiţioase comuniste, despre care ştim cum au fost puse în practică. Dar o direcţie clară pentru viitor e bine să fie stabilită şi, aşa cum a spus, această idee poate garanta un proiect bun", a spus Pop.

În schimb, el are mari rezerve privind transpunerea viitorului proiect în practică. „Din păcate viaţa ne-a arătat că, la fiecare schimbare de guvern, se şterge cu buretele tot ce s-a făcut, bun sau rău, până atunci şi se reia aproape totul de la zero. De aici vine lipsa mea de încredere şi optimismul moderat. Lipsa de încredere în instituţiile care ne guvernează trebuie să ne dea de gândit. Tocmai de aceea cred că în viitorul proiect de ţară va trebui inclusă şi sporirea încrederii în instituţiile fundamentale, altfel gânduri frumoase avem, facem proiecte frumoase, dar toate vor rămâne literă moartă", a apreciat Pop.

Preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia", politologul Cristian Pârvulescu se aşteaptă la elaborarea unui proiect legat mai degrabă de politica externă a României şi de poziţionarea ţării noastre în Uniunea Europeană. „Am fost sunat de preşedintele Iohannis în urmă cu două săptămâni şi mi-am dat acordul să fac parte din această comisie fără să ştiu nimic în plus. Având în vedere componenţa comisiei, pe care am aflat-o acum, înţeleg că va viza un proiect legat de poziţia României în Europa şi de viitorul UE în noile condiţii. Uitându-mă la personalităţile care vor face parte din comisie, observ că sunt fie economişti din zona BNR (Croitoru, Lazea), fie, în general, profesori, cercetători din zona disciplinlor sociale, sociologi, politologi, istorici. Deduc că se doreşte un proiect de politică internaţională, europeană şi economică. Aşa înţeleg în momentul de faţă, rămâne să vedem ce se doreşte de fapt la prima întâlnire pe care o vom avea cu preşedintele Iohannis", a comentat Pârvulescu.

El este ceva mai optimist privind şansele de reuşită ale proiectului care va fi elaborat. „Au existat şi excepţii, spre exemplu, un proiect care a supravieţuit mai multor cicluri electorale a fost proiectul de la Snagov, care punea pe hârtie România europeană şi euro-atlantică. Dacă va rezulta un proiect cu termeni generali, dar cu elemente foarte bine definite, cu sub-proiecte cu termene precise, va putea fi dus la bun sfârşit. Extrem de important este să fie un proiect consensual, iar asta va fi foarte greu de obţinut.

Uitându-mă la componenţa comisiei, observ deja personalităţi cu obiective diferite. Unii au priorităţi sociale, alţii au priorităţi de natură economică, dar acestea din urmă, dacă nu se întorc spre oameni, vor fi respinse de societate, exact cum se întâmplă acum în Europa cu măsurile economice de tip neo-liberal. Am un optimism reţinut în privinţa succesului viitorului proiect, în funcţie şi de ce ni se va cere, dar, repet, important e să ajungem la un consens în comisie, pentru că, dacă 23 de oameni nu vor putea ajunge la un consens, cum va reuşi să ajungă la consens societate românească? Nu există soluţii tehnice, neutre, există doar soluţii politice, care trebuie puse în practică de politicieni şi care să ducă la consens într-o societate europeană cu tot mai mari probleme de integrare", a apreciat Pârvulescu.

Fără a face parte din noua comisie gândită la Cotroceni, sociologul Ioan Hosu este de părere, la rândul său, că marea provocare nu va fi elaborarea proiectului de ţară ci punerea lui în practică. „Asta-i provocarea! Astfel de comisii am mai avut, Băsescu a avut, prin 2004-2005, una plină de profesionişti, care au căutat soluţii la riscul dermografic. Rezultatul palpabil a fost zero. Nu putem pune sub semnul întrebării necesitatea unui proiect de ţară şi nici competenţa membrilor comisiei. Rămâne de văzut dacă România are capacitatea instituţională de implementare şi dau iau ca exemplu un lucru mult mai simplu, absorbţia fondurilor europene, undee am dovedit o incapacitate instituţională crasă.

Ideea unui proiect de ţară este să ofere o ţintă aptă să mobilizeze actorii instituţionali, altfel, peste 50 de ani, istoricii vor scrie «Ce proiecte frumoase am avut!». Trebuie stabilit care sunt resursele alocate şi cine îşi asumă responsabilitatea punerii în practică - partidele, parlamentul sau societatea civilă? E necesară şi asumarea instituţională şi alocarea resurselor. În plus, fiecare nou-venit la guvernare se simte dator să distrugă tot ce au făcut cei dinaintea lui şi să refacă el de la zero, avem precedentele Legii Educaţiei, Legii Sănătăţii, Master Planului de Transport. De aceea e foarte important să fie cineva responsabilizat, altfel va rămâne o iniţiativă strict politică. Declarativ, toţi politicienii şi toate partidele îşi doresc o Românie frumoasă şi voinică. Frumoasă încă e, voinică... Trebuie să-şi şi asume cineva practic lucrul ăsta", a spus Hosu.

Vasile Puşcaş nu a putut fi contactat.

Potrivit Mediafax, lista completă a celor zece personalităţi independente politic care fac parte din comisia prezidenţială este: Cristian Popa, fost viceguvernator BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii; Dan Dungaciu, sociolog şi geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre; Gabriela Drăgan, profesor universitar la Academia de Studii Economice Bucureşti, director general al Institutului European din România; Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca; Gheorghe Oprescu, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei; Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR; Vasile Puşcaş, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi fost negociator-şef pentru aderarea la UE; Cristian Pârvulescu, politolog, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia; Valentin Lazea, economist-şef al BNR şi Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.

De asemenea, toate partidele parlamentare, inclusiv minorităţile naţionale, şi-au desemnat câte doi membri în comisia prezidenţială care urmează să elaboreze proiectul de ţară.

PSD i-a nominalizat în comisia prezidenţială pe deputatul Viorel Ştefan, preşedintele comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei şi pe Marius Nica, fost ministru al fondurilor europene.

PNL i-a nominalizat pe Ene Dinga, fost ministru al integrării europene în Guvernul Tăriceanu, şi pe Adrian Ciocănea, profesor universitar şi fost şef al Direcţiei de Afaceri Europene în Guvernul USL condus de Victor Ponta.
Reprezentanţii UDMR în comisia prezidenţială sunt europarlamentarul Winkler Gyula şi deputatul Attila Korodi, fost ministru al mediului în două rânduri în Cabinetul condus de Victor Ponta.

ALDE i-a nominalizat pe Cosmin Cristian, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în Guvernul Ponta, şi Radu Cojocaru, fost deputat PNL în legislatura 1996 - 2000.

PMP i-a desemnat în comisia prezidenţială pe Siegfried Mureşan, europarlamentar şi purtător de cuvânt al PPE, şi pe Lucian Alexandru Curtu, decanul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere la Universitatea Transilvania din Bvraşov.

Reprezentanţii minorităţilor naţionale sunt deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor din Cameră, şi deputatul Ovidiu Ganţ.

Guvernul l-a desemnat în comisia prezidenţială pe Vasile Iuga, senior advisor PwC.

Comisia va fi coordonată de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

 

Comenteaza