Cum văd politicienii clujeni America lui Trump

Cum văd politicienii clujeni America lui Trump
Schimbarea bruscă de ton din discursul lui Donald Trump de după confirmarea victoriei în bătălia pentru Casa Albă le dă speranţe politicienilor de pe Someş că cel de-al 45-lea preşedinte american nu va fi tocmai căpcăunul de care ne-am speriat cu toţii pe timpul campaniei electorale.

Senatorul PNL Marius Nicoară găseşte chiar oleacă de spuză de tras pe turta partidului său din rezultatul votului de peste ocean. „Până la urmă, republicanii reprezintă partea de dreapta a politicii americane, se arată o schimbare majoră spre dreapta a lumii. Pe de altă parte, nu pot eu să comentez personajul Donald Trump. E un personaj complex, care are foarte multe atuuri şi, sigur, există şi contestatari.

Eu zic să aşteptăm să vedem ce va face. Declaraţiile din campanie sunt una, iar declaraţia de după anunţarea victoriei a fost cu totul altceva. A spus că vrea să fie preşedintele tuturor, republicani sau democraţi. A fost o declaraţie de pace a unui câştigător care a înţeles că e responsabil pentru un stat uriaş, care e conştient ce responsabilitate imensă îi va apăsa umerii. Sunt convins că va şti să judece cu înţelepciune ce înseamnă America pentru echilibrul mondial", a apreciat Nicoară.

Preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, se declară un simpatizant al democraţilor, dar nu şi al lui Hillary Clinton. „Sunt un simpatizant al democraţilor, dar nu sunt un suporter al lui Hillary Clinton. În această campanie am văzut doi candidaţi atipici, cu discursuri atipice chiar faţă de propriile partide, doi candidaţi vocali şi a ieşit cel mai apreciat.

Exista pericolul să avem 16 ani de Americă dinastică, după succesiunea Bush sr. - Bush jr.. În privinţa relaţiei SUA cu flancul estic al NATO, inclusiv cu România, eu cred că politica de stat americană nu se rezumă la proiectul vremelnic al unui preşedinte ci se întinde pe generaţii. Am apreciat în mod deosebit discursul echilibrat, coerent şi elegant al lui Donald Trump de după anunţarea rezultatului alegerilor", a comentat Nasra.

Tot de discursul de câştigător al lui Trump se leagă şi speranţele fostului şef al social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan. „Până la urmă a fost un vot liber, americanii şi-au exprimat opţiunea şi aceasta trebuie respectată. Cred că lucrurile vor merge într-o direcţie bună. Discursul de după câştigarea alegerilor mi-a plăcut foarte mult, şi-a schimbat mesajul. Cred că Donald Trump s-a călit, a învăţat mult în ultimii doi ani. Cred că va urma o perioadă interesantă", a spus Lăpuşan.

Mult mai nuanţat, dar şi mai analitic vede lucrurile senatorul UDMR Laszlo Attila. „Păi, trebuie felicitat. Urmează o perioadă interesantă şi sper că aparatul de specialitate din jurul său va avea instrumentele necesare cu care să-i tempereze avântul din campanie. Cert este că rezultatul acestor alegeri se înscrie într-un proces de radicalizare a societăţii în general. Valul radicalizării a cuprins şi SUA

Pe de altă parte, acest rezultat este şi un semnal suficient de puternic că angajamentele neonorate duc la înfrângere. Să ne amintim ce mari aşteptări erau acum opt ani de la actualul preşedinte american. Unele s-au împlinit, altele, foarte multe, nu şi am simţit şi noi acest lucru, întreaga Europă de Est a simţit acest lucru. În ultimii opt ani, la Casa Albă am văzut o persoană ezitantă în luarea deciziilor grave. Bună sau rea, nu cred că Donald Trump va avea vreo problemă în a lua o decizie.

Cred că se va accentua disputa SUA - UE. Până n-am devenit membri UE, SUA şi-a respectat toate contractele individuale cu fiecare stat. Acum avem două economii (ale SUA şi UE - n.red.) asemănătoare ca potenţial şi probabil va urma o fază foarte activă a negocierilor în acest domeniu. Deja s-a deschis cutia Pandorei cu scandalurile Volkswagen, Microsoft, Google etc.. Venind din zona afacerilor, mă aştept de la Trump la o abordare mai pragmatică, mă aştept la o relaţie cu Rusia de parteneriat egal şi pragmatică după modelul Bush sr. - Gorbaciov. Sper că negocierile nu se vor purta la un pahar de vodcă sau la o partidă de poker.

În altă ordine de idei, nu mă aşteptam ca o societate modernă să accepte din nou succesiunea dinastică şi oricum, dinastia se transmite din tată în fiu, nu din soţ în soţie. America e, totuşi, o societate democratică, cu tradiţie, iar un singur om nu poate să facă tot ce-i trece prin cap.

Aş mai remarca faptul că se păstrează alternanţa republicanilor cu democraţii la putere odată la opt ani, dar şi faptul că s-a impus un om venit din afara sistemului politic - Donald Trump n-a intrat de tânăr în politică, n-a luat-o de jos, de la lipit afişe - lucru care demonstrează o fragilitate a partidelor şi a sistemului politic", a opinat Laszlo.

 

Comenteaza