Campania electorală pe Facebook la Cluj. Între băile de mulţime ale lui Boc şi grădiniţa candidatului „paraşutat".

Campania electorală pe Facebook la Cluj. Între băile de mulţime ale lui Boc şi grădiniţa candidatului „paraşutat
La ultimele runde de alegeri, mediul online şi reţeaua de socializare Facebook au jucat un rol important în campania electorală. ZIUA de CLUJ face astăzi o radiografie a campaniei pe Facebook a principalelor partide şi a principalilor candidaţi clujeni la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

PNL Cluj este destul de activ pe Facebook, unde găsim fotografii şi postări ale principalilor candidaţi dar şi poze cu Dacian Cioloş, premierul asumat de PNL, alături de spicuiri din platforma sa. Interesant este faptul că la capitolul acţiuni electorale, vârful de lance al PNL Cluj (acum, în trecut era PDL), a rămas primarul Emil Boc, care se întâlneşte peste tot cu oamenii, le strânge mâna şi vorbeşte cu ei, împarte pliante, ceea ce se poate vedea şi în fotografiile de pe pagina partidului.

Un alt lucru pe care îl semnalăm este debutul pe Facebook al cunoscutului medic Florin Stamatian, candidat al PNL Cluj pe prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor, cu o pagină nouă care se cheamă „Florin Stamatian pentru Cluj".

Candidatul liberal care deschide lista la Senat, Marius Nicoară, este prezent şi el pe cunoscuta reţea de socializare, cu o nouă fotografie de profil, alături de interviuri şi de acţiuni electorale.

PNL Cluj ni-l prezintă pe larg pe Facebook şi pe cel pe care presa l-a numit „candidatul paraşutat" de la Oradea, via Bucureşti, de pe locul 3 de la Camera Deputaţilor, Sorin Moldovan. Din descrierea de pe site-ul propriu, sorinmoldovan.ro, intitulată „Despre mine, fără perdea", aflăm că acesta are legături cu Clujul. Mai exact, liberalul afirmă că şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la bunici, în Cluj-Napoca, şi că prima experienţă la grădiniţă a fost tot în oraşul de sub Feleac, la Grădiniţa Universităţii Babeş-Bolyai.

Pagina de Facebook a PSD Cluj este plină de distribuiri ale diverselor declaraţii şi postări ale liderului partidului, Liviu Dragnea. Există însă şi clipuri electorale şi fotografii de la acţiuni ale candidaţilor clujeni ai partidului pentru parlament.

Candidatul „number one" al social-democraţilor clujeni la Camera Deputaţilor, Horia Gabriel Nasra, care este şi liderul interimar al PSD Cluj, are o pagină pe reţeaua de socializare conectată la pulsul campaniei electorale. Avem aici un întreg „arsenal", poză de copertă cu toţi candidaţii făcută pe Cetăţuie, relatări de la întâlniri electorale în judeţ şi de la traininguri cu tinerii din administraţie dar şi „clasicele" de-acum atacuri la adresa Guvernării Băsescu-Boc. Şi candidatul social democrat de pe primul loc pe lista de la Senat, Vasile Ilea, redă pe contul său de Facebook multe dintre luările de cuvânt pe diverse teme ale liderului naţional Liviu Dragnea.

Senzaţia acestei campanii pentru parlamentare la Cluj pare să fie USR. Peste 25.000 de clujeni au semnat până acum pentru noul partid, simpatizanţii săi sunt foarte activi în mediul online, au reuşit să domine până acum un sondaj de pe ZIUA de CLUJ, iar filiala clujeană susţine că are deja 5.000 de susţinători. Pe pagina de Facebook a USR Cluj sunt postate fotografii şi referinţe despre candidaţii clujeni ai partidului.

UDMR Cluj nu are o pagină proprie de Facebook, dar unele prezenţe electorale ale candidaţilor clujeni ai uniunii sunt mediatizate pe pagina conducerii centrale. În schimb, liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, primul pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor, are pe pagina personală referiri şi fotografii recente de la acţiuni electorale.

Şi deputatul ALDE, Steluţa Cătăniciu, care candidează pentru un nou mandat pe locul 1 pe lista de la Camera Deputaţilor, foloseşte reţeaua de socializare Facebook pentru a mediatiza unele acţiuni proprii dar şi ale partidului în această campanie electorală.

Traian Băsescu este un politician care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îl ştie toată lumea şi cu bune şi cu rele. Îl găsim des pe Facebook, fie criticat, fie lăudat. Nu putea lipsi de pe pagina candidatului nr. 1 al PMP Cluj la Camera Deputaţilor, Rareş Rusu, alături de sloganul „Luptă pentru România"

Comenteaza