Eckstein Kovacs critică dur conducerea uniunii: UDMR şi-a legat căruţa de calul numit Fidesz

Eckstein Kovacs critică dur conducerea uniunii: UDMR şi-a legat căruţa de calul numit Fidesz
Într-o declaraţie dată pentru ZIUA de CLUJ, fostul parlamentar şi ministru Eckstein Kovacs Peter a criticat actuala politică dusă de UDMR în relaţia cu partidele democratice din Ungaria.

Reacţia lui Eckstein a venit după ce Peter Niedermüller, vicepreşedintele formaţiunii Coaliţia Democratică (DK), a declarat, miercuri, că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România "face trocuri politice" pentru ca maghiarii din Transilvania să voteze partidul de guvernământ la alegerile parlamentare din aprilie.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri la Budapesta, Niedermüller a comentat o declaraţie a preşedintelui UDMR Covasna, Sándor Tamás, de la Radio Kossuth, unde acesta a spus că "scopul nostru (al UDMR) este ca Guvernul lui Viktor Orbán să îşi poată continua activitatea şi vom contribui şi noi la aceasta, aşa cum am procedat şi în urmă cu patru ani la alegerile din ţara mamă, când 65.000 de voturi din Transilvania au ajutat la obţinerea a două tremi din Legislativul ungar", relatează MTI, citată de mediafax.ro. Niedermüller a declarat că şi până acum se cunoştea că UDMR "organizează cumpărarea de voturi", dar acum există şi dovezi.

Un fost lider important al UDMR, clujeanul Eckstein Kovacs Peter, fost adversar al actualului preşedinte Kelemen Hunor la şefia uniunii, a comentat pentru ZIUA de CLUJ declaraţiile lui Peter Niedermüller şi a criticat UDMR pentru că nu păstrează o echidistanţă faţă de partidele democratice din ţara vecină.

Eckstein: UDMR şi-a legat căruţa de calul numit Fidesz

„Partidul Coaliţiei Democratice din Ungaria, al cărui reprezentant în Parlamentul European este domnul Niedermüller Peter, este de principiu în dezacord cu acordarea dreptului de vot pentru persoane de dublă cetăţenie care nu domiciliază în Ungaria în mod permanent. E o poziţie politică foarte clar exprimată de acest partid al Coaliţiei Democrate. Ceea ce spune domnul Niedermüller Peter se pliază pe o declaraţie dată de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care spune că maghiarii din Transilvania sunt direct interesaţi ca această coaliţie să îşi ducă mai departe mandatul. Este o declaraţie care iarăşi reflectă o poziţie chiar dacă nu a întregului UDMR dar a domnului Tamas Sandor, care este consecvent în a declara acest lucru. Acum, văzând şi declaraţiile domnului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care i-a îndemnat pe reprezentanţii partidelor de opoziţie din Ungaria să meargă acasă pentru că oricum nu au nicio şansă, putem spune că UDMR-ul şi-a legat căruţa de calul numit Coaliţia Fidesz - Partidul Creştin Democrat din Ungaria", a spus Eckstein Kovacs Peter.

Întrebat dacă e bine că UDMR face acest lucru, Eckstein a afirmat: „Nu este bine, în opinia mea. Fiecare are sau poate avea simpatii politice, dar UDMR-ul timp de vreo 25 sau 26 de ani a fost adepta principiului că păstrează aceeaşi distanţă cu toate partidele democratice din Ungaria. Mie mi se pare că aceasta era poziţia corectă şi asta este dată peste cap în momentul de faţă, în opinia mea."

Liderul UDMR Cluj nu vede nimic în neregulă în ceea ce face uniunea maghiară

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a respins însă acuzaţiile lui Niedermüller, pe care le consideră nefondate.

„Ei contestă dreptul maghiarilor din Transilvania care au şi cetăţenie ungară de a vota în alegerile parlamentare din aprilie din Ungaria. UDMR nu face altceva decât facilitează înregistrarea acelora care doresc să-şi exercite votul, este o procedură administrativă. Nu face altceva decât îi ajută pe acei cetăţeni care doresc să-şi exprime votul, să se înregistreze în această bază de date", a spus Csomo Botond, într-o declaraţie dată pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza