Doi senatori clujeni pe „lista ruşinii" la votul ce permite lucrări în ariile protejate

Doi senatori clujeni pe „lista ruşinii
Greepeace România a criticat dur votul dat de senatori pentru legea care permite lucrări de utilitate publică în zone protejate precum pădurile virgine și cvasivirgine.

Greenpeace România, într-o postare pe Facebook, i-a catalogat pe cei 81 de senatori PSD, PNL, PMP, UMDR și ALDE care au votat modificarea legii ca fiind pe "lista ruşinii".

Printre cei 81 de senatori se află şi doi clujeni care au votat acest proiect de lege, Vasile Ilea de la PSD şi Laszlo Attila de la UDMR.

Senatorul clujean Mihai Goţiu de la USR a votat împotriva legii şi a criticat gestul colegilor săi senatori care au susţinut aceste modificări.

"Sub pretextul (fals) al interesului comunităților locale, Senatul a votat, astăzi, Legea 52/2018, care reprezintă o nouă lovitură cu dedicație dată celor mai importante arii protejate din România.
Argumentele PSD, ALDE, UDMR, ca inițiatori ai legii, bonus PNL și PMP (susținători ad-hoc), sunt că scoaterea din fondul forestier a unor suprafețe de pădure sunt necesare pentru a debloca proiecte de utilități publice cu finanțare europeană. Ce nu spun susținătorii acestei legi e că în majoritatea zonelor cu protecție strictă ori integrală ale ariilor protejate nu prea există localități. Mai mult, aceste zone sunt cele care dau valoare ariilor protejate și, implicit, motivul pentru care li s-a acordat regimul de protecție. Distrugerea lor echivalează, practic, cu dispariția fundamentelor pentru care s-a instituit regimul de arie protejată.

Ce spune cel mai nociv articol al Legii 52?2018:
"Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România", a scris Mihai Goţiu pe Facebook.

Gotiu a publicat şi o serie de fotografii făcute de el în Parcul Național Semenic - Cheile Carașului pentru ca oamenii să vadă ce rămâne în urma diferitelor intervenții în parcurile naționale dar şi lista cu "senatorii care au votat noul atac la adresa ariilor naturale protejate, cine s-a abținut și cine a votat împotrivă", pe care le publicăm şi noi.

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere şi de la ceilalţi senatori de Cluj pentru a vedea cum îşi motivează votul dat la acest proiect.

Senatorul UDMR Laszlo Attila consideră că legislaţia din acest domeniu trebuia modificată pentru că foarte multe lucrări de interes public nu au putut fi făcute din cauza prevederilor restrictive.

"E vorba de înlesniri în cazul lucrărilor publice, deci nu văd de ce îi deranjează, pentru că trebuie deblocată această situaţie. Multe lucrări de interes public nu pot fi făcute din cauza birocraţiei din acest domeniu, şi a trebuit simplificat. Eu consider că e un pas înainte pentru deblocarea acestei situaţii şi cred că aceste lucrări se pot face în mod responsabil fără să afecteze mediul. (...) E foarte greu să faci lucrări publice cu aceste reglementări care au fost până acum în vigoare", a declarat senatorul Laszlo Attila.

Senatorii Vasile Ilea (PSD) şi Marius Nicoară (PNL) nu au putut fi contactaţi.

 

 

 

Comenteaza