A revenit Ion Iliescu: „Ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine. Pe unele le apreciez”

A revenit Ion Iliescu: „Ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine. Pe unele le apreciez”
| Foto: capital.ro

Fostul președinte Ion Iliescu, care duminică a împlinit 94 de ani și care nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, a vorbit, într-un interviu acordat după mulți ani, despre ironiile de pe internet cu privire la vârsta sa înaintată.

Iliescu i-a acordat un interviu consilierului său Ionuț Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii și actual deputat.

„Vârsta îţi dă o măsură a graniţelor – foarte subtile, de altfel – dintre curaj şi tupeu, dintre prostie şi altruism, dintre merite şi experienţă. Nu cred că a trăi viaţa în acord cu nişte standarde comune e o soluţie: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleşitoare, familiile apar mai târziu.

Dar vârstele sunt importante: ale maturităţii, afectivităţii, aşteptărilor. Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil. În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi aşteptări fără a se dezice d e sine şi de identitatea lor ideologică, instituţiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese

. E o matematică simplă a vieţii. Ca o paranteză, ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranţa moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi şi cu siguranţă nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a afirmat Ion Iliescu.

Fostul președinte a mai spus că „populismul a devenit viral în România contemporană”.

„A generat marea pandemie morală a societăţii noastre, faţă de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providenţial. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiţia pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult. Unii au încurcat lucrurile şi au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradiţional face parte din discursul şi acţiunile stângii, şi populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul şi se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis. În timp, asta e îngreţoşat electoratul şi, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democraţiile participative şi reprezentative: absenţa la vot”, a precizat Iliescu.

Comenteaza