"Abrogaţi şi-apoi plecaţi!" 40.000 de clujeni, în stradă FOTO/VIDEO

Cele mai mari proteste din istorie au scos la Cluj aproximativ 40.000 de oameni în stradă. Ei au protestat împotriva planului PSD de a îngreuna lupta anticorupţie prin schimbarea legislaţiei penale. Principala ţintă a protestatarilor a fost liderul PSD, Liviu Dragnea.

ziuadecj.ro a transmis în timp real cel mai mare protest din istoria postdecembristă a Clujului.

Urmăriţi mai jos desfăşurarea manifestaţiei care a adus în centrul oraşului în jur de 40.000 de oameni.

19:00 Aproximativ 3.000 de clujeni se află la această oră în Piaţa Unirii, însă numărul lor continuă să crească minut după minut.

19:45 Numărul manifestanţilor a ajuns la 6.000. Protestatarii au pornit în marş, dar pe un traseu diferit faţă de alte zile, pe strada Universităţii spre strada Avram Iancu. Se strigă "DNA să vină să vă ia!" şi "PSD, ciuma roşie!"

20:04 "Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură!" scandează coloana de manifestanţi, al căror număr creşte în continuare. 

20:10 Împreună cu familia, cu prieteni sau alături de colegi, clujenii au ieşti în stradă pentru a protesta împotriva PSD, partid pe care îl acuză că intenţionează să blocheze lupta anticorupţie.

20:15 Protestatarii au ajuns în Piaţa Cipariu. Unul dintre manifestanţi a postat pe reţelele de socializare o poză cu comentariul "Emoţionant! 3 generaţii, acelaşi scop! Respect!", care ilustrează perfect atmosfera de la Cluj.

20:20 Numărul celor care protestează la Cluj împotriva OUG privind modificarea Codului Penal a depăşit deja cifra de 10.000 şi se apropie de cel al manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde se află 15.000 de oameni.

20:30 Pentru prima dată de la începutul protestelor, Clujul devansează Capitala! Peste 20.000 de clujeni se află la această oră în stradă, faţă de 15.000 la Bucureşti.

20:35 Protestatarii continuă marşul anticorupţie. După ce au trecut prin Piaţa Ştefan cel Mare, se află acum în Piaţa Avrasm Iancu, unde scandează "Bucureşti, nu uita / Clujul e de partea ta!"

20:40 Totul a început în Piaţa Unirii, acum două ore. Între timp, peste 20.000 de clujeni strigă "Uniţi salvăm toată România!"

21:00 Numărul protestatarilor din Bucureşti a ajuns la 30.000, dar nici clujenii nu se lasă mai prejos. Din ce în ce mai mulţi studenţi, dar şi oameni simpli, se alătură manifestanţilor.

Oamenii se îndreaptă spre Piaţa Mihai Viteazul, după ce au trecut pe lângă Prefectura Cluj, unde instituţia era păzită de un cordon de jandarmi, iar protestatarii au scandat "Jandarmeria, jos pălăria!"

21:10 Devine extrem de dificil să estimăm numărul participanţilor de la miting: coloana de manifestanţi e atât de lungă încât primii protestatari ies deja din Piaţa Mihai Viteazul spre starada Bariţiu, în timp ce cei aflaţi în coada coloanei sunt încă la Regionala CFR (Piaţa Avram Iancu).

Cei care au participat la manifestaţiile din ultimele patru zile spun că în această seară la Cluj au ieşit în stradă mai mulţi oameni decât joi, când au fost 30.000 de protestatari!

21:17 Un telespectator din Cluj al postului Realitatea TV a trimis o imagine cu artiştii de pe scenă, care, la finalul piesei de teatru, s-au solidarizat cu protestatarii (telespectatorul nu precizează când sau unde a fost făcută fotografia).

21:25 Protestatarii încearcă să convingă cât mai multă lume să iasă în stradă şi scandează "Nu staţi la căldură / şi pe voi vă fură!"

21:30 Protestatarii au ajuns în Piaţa Păcii, de unde se îndreaptă, pe strada Napoca, spre Piaţa Unirii, punctul din care a început marşul anticorupţie în urmă cu aproape trei ore. În continuare, numărul manifestanţilor de la Cluj a depăşit cu mult 30.000.

21:37 LIVE:

21:45 Pentru a vă face o imagine privind dimensiunea protestelor de la Cluj, unde 35.000 de oameni au ieşti în stradă, vă putem spune că manifestanţii din fruntea coloanei au ajuns deja în Piaţa Unirii, unde se scandează "România, trezeşte-te!", în timp ce protestatarii aflaţi în coada coloanei sunt încă pe strada Bariţiu, colţ cu Emil Isac.

22:00 MĂRIŢI PIAŢA! Zona Pieţei Unirii şi străzile adiacente, Eroilor şi Napoca, sunt pline ochi. Cel mai probabil, numărul manifestanţilor a atins cifra de 35.000-40.000!

22:15 Pagina oficială de Facebook a Jandarmeriei Române a publicat imagini cu protestatarii de la Cluj scandând "Jandarmeria, jos pălăria!". Imaginile au fost filmare ieri şi sunt însoţite de declaraţia unui jandarm clujean: "Pentru prima dată de când lucrez în Jandarmerie, oamenii strigă de bine la adresa noastră. Mă simt emoționat şi îmi simt munca apreciată şi înțeleasă".

22:30 La Cluj, protestele au luat şi o formă muzicală:

22:40 Cel mai mare protest din istoria postdecembristă a Clujului! Aproximativ 40.000 de oameni au participat la mitingul de vineri

22:45 Protestul de la Cluj a luat sfârşit. În Piaţa Unirii au mai rămas câteva sute de persoane. Mâine seară, însă, clujenii se vor întâlni din nou în centrul oraşului, în cea de-a cincea zi de proteste.

Comenteaza