Acţiunile la purtător, sursă de devalizare a banului public. La Cluj se lansează o campanie de semnături pentru interzicerea acestor acţiuni

Acţiunile la purtător, sursă de devalizare a banului public. La Cluj se lansează o campanie de semnături pentru interzicerea acestor acţiuni
Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj va găzdui joi, între orele 15:00 şi 17:00, o dezbatere iniţiată de europarlamentarul Cătălin Ivan şi de organizaţia RoAction legată de interzicerea acțiunilor la purtător pe teritoriul României.

Cu ocazia acestei dezbateri, „România la vedere! Acţiunile la purtător - sursă de devalizare a fondurilor publice", se va lansa și campania de strângere de semnături pentru depunerea în Parlamentul României a unui proiect de modificare a legii societăţilor comerciale, care să prevadă eliminarea completă a acțiunilor la purtător de pe teritoriul României.

Organizatorii dezbaterii arată că sistemul acțiunilor la purtător reprezintă unul dintre instrumentele complet opace de devalizare a banului public. Concret, acțiunile la purtător înseamnă niște hârtii, nenominale, care pot fi plimbate de la un proprietar la altul, în orice moment, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens.

"Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singuri contracte cu statul, unor persoane care fac parte din grupuri mafiote/teroriste sau care din acei bani se pot finanța grupări mafiote/teroriste fiind și o problemă de „siguranță națională" în acest caz, unor persoane care doresc devalizarea banul public.

Simplul fapt de a putea controla direct o firmă, mai ales atunci când aceasta face afaceri cu bani publici, doar prin înmânarea unor documente conduce la vulnerabilități majore pentru acel stat care permite utilizarea legală a acțiunilor la purtător.

Finanțarea terorismului, spălarea de bani și, nu în ultimul rând, devalizarea banilor publici sunt încurajate și protejate prin utilizarea acestor acțiuni la purtător", afirmă iniţiatorii acestei campanii de interzicere a acţiunilor la purtător.

În România, la ora actuală funcționează 384 de astfel de societăți care au acțiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici, mai susţin organizatorii dezbaterii.

"În ultimii 10 ani, aceste companii au încheiat contracte de miliarde de euro cu statul român. De aici se naște întrebarea: de ce și-ar dori cineva cinstit să își ascundă identitatea, mai ales în contractele cu statul?", se întreabă reprezentanţii RoAction.

La nivelul Uniunii Europene există de mai mulţi ani discuţii şi dezbateri despre acţiunile la purtător. Există mai multe state europene care au interzis acţiunile la purtător: Belgia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Irlanda, Malta.

Invitaţi speciali la această dezbatere sunt lectorul universitar Liviu Deceanu - tranzacţii economice internaţionale, economie europeană din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, de la Universitatea Babeş-Bolyai, şi Mihnea Stoica, asistent universitar la departamentul de comunicare, relații publice și publicitate din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB.

RoAction este o organizație nonguvernamentală organizată pe principiile grupurilor de lucru tip think tank și are ca obiectiv generarea de politici publice, exemple de bune practici, analize.

Comenteaza