ALDE, candidaţi separaţi la europarlamentare. Clujeanul care a inventat sângele artificial, pe listă

ALDE, candidaţi separaţi la europarlamentare. Clujeanul care a inventat sângele artificial, pe listă
| Foto: observator.tv

Biroul Politic Central al ALDE a aprobat, în şedinţa de miercuri, lista pentru europarlamentare, primii fiind europarlamentarii Norica Nicolai şi Renate Weber - locurile 1 şi 3 - şi fostul preşedinte al AEP Daniel Barbu, pe locul 2.

Primii 10 candidaţi din lista propusă de ALDE pentru alegerile europene, în ordinea în care se vor regăsi pe liste, sunt următorii:

1. Norica Nicolai, parlamentar european din partea ALDE;

2. Daniel Barbu, profesor universitar doctor, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi fost ministru al Culturii;

3. Renate Weber, parlamentar european din partea ALDE;

4. Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor şi fost parlamentar european;

5. Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, deputat şi fost ministru;

6. Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, chestorul Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Energiei;

7. Radu Silaghi Dumitrescu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj;

8. Eusebiu Pistru, preşedintele organizaţiei ALDE Arad;

9. Horia Victor Toma, fost parlamentar şi fost primar al municipiului Ploieşti;

10. Tudor - Tim Ionescu, vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a ALDE, consilier general al Municipiului Bucureşti.

Până la locul 33 se regăsesc preşedinţi de filiale judeţene şi reprezentanţi ai organizaţiilor ALDE. În cadrul listei, există o repartiţie echilibrată între regiunile geografice, în aşa fel încât toţi alegătorii ALDE să aibă convingerea că votează o listă care le va reprezenta interesele în viitorul Parlament European.

Întrebat dacă ALDE va merge la alegerile europarlamentare pe liste separate, Tăriceanu a răspuns: "S-a bătut în cuie lista ALDE şi nu se mai pune în discuţie (n.r. - o listă comună cu PSD). Noi, pentru că suntem un partid ceva mai mic, putem să avansăm şi mai repede şi am hotărât să începem campania cât mai devreme".

Printre criteriile cu ponderi diferite enumerate de Tăriceanu care au stat la baza alcătuirii listei se află: experienţa profesională şi parcursul profesional, experienţa politică, rezultatele obţinute în alegerile precedente, cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, relaţiile politice la nivel european, proiectul politic propriu. "Fiecare candidat a trebuit să prezinte un proiect politic propriu, care s-a intitulat "Ce voi face ca deputat în Parlamentul European". Aceste criterii au fost însoţite de punctaje - unele de la 1 la 50, altele de la 1 la 70, altele de la 1 la 100 - şi în funcţie de aceste punctaje Comisia de evaluare a dat note fiecărui candidat şi s-a stabilit un clasament", a mai spus Tăriceanu

Inventatorul sângelui artificial, noul preşedinte al ALDE Cluj-Napoca

Profesorul universitar Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetător în chimie la Universitatea Babeş-Bolyai şi inventatorul sângelui artificial, este noul președinte al ALDE Cluj-Napoca. A candidat în 2016 pentru un mandat de senator și este de anul acesta și coordonator al comisiilor de specialitate ALDE la nivelul județului.

Radu Silaghi-Dumitrescu este cadru didactic universitar, cu o experiență de 20 de ani. Deține două doctorate în chimie (unul obținut în SUA și unul la Cluj-Napoca) și experiență în cadrul Consiliul Național al Cercetării Științifice și Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Este autor a peste 200 de publicații științifice, cu domenii de interes din chimie, biochimie, dar și studii interdisciplinare cu implicații socio-umane.

Nu în ultimul rând, s-a remarcat prin articole despre necesitatea combaterii pseudoștiinței. El își propune ca activitatea ALDE Cluj-Napoca să aibă ca vector principal competența profesională - adică nu doar a deține sau aplica eficient cunoștințe, nu doar a comunica eficient despre ele, ci și absența abuzurilor de orice fel, inclusiv a celor manifestate ca abuz de putere sau orice alte forme de corupție.

Sângele artificial, inventat la Cluj

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a UBB, condusă de Dumitrescu, a reuşit să creeze o reţetă de sânge artificial - care nu are culoarea roşie, ci poate deveni chiar incolor - iar testele preliminare pe şoareci au rezultate încurajatoare. Soluţia conţine apă, săruri şi o proteină (hemeritrina) extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres.

Comenteaza