Alegeri de cartier: de la anticorupţie la pensii mai mari. "Am votat cu speranţă, dar tot fără speranţă suntem"

Alegeri de cartier: de la anticorupţie la pensii mai mari.
ZIUA de CLUJ a vorbit cu oameni de toate vârstele la o secţie de votare din oraş şi a încercat să afle ce gânduri nutresc alegătorii.

Privind din curtea şcolii, "Ion Agârbiceanu" pare să aibă prezenţă la vot de peste 100%; unitatea de învăţământ din cartierul Mărăşti era un adevărat furnicar când am vizitat-o noi, între 16:00 şi 17:00. Cu toate acestea, la ora 17:00, cea mai "harnică" secţie găzduită de "Agârbiceanu", nr. 125, adunase doar 33,45% din numărul total de clujeni cu drept de vot arondaţi.

Cei mai mulţi dintre alegători erau trecuţi de 50 de ani. Tinerii s-au dovedit mai degrabă o raritate. Am încercat să vorbim cu oameni din toate categoriile de vârstă, pentru a încerca să aflăm cu ce speranţe au aşezat buletinele de vot în urne.

Doamna Eva este pensionară, are 57 de ani şi se descurcă greu din banii pe care îi primeşte de la statul român. Cu toate acestea, se gândeşte la tineri. Are doi copii plecaţi din ţară şi i-ar vrea pe amândoi acasă.

"Am votat pentru ţara asta, pentru pensii mai mari, şi pentru tineri, că sunt descurajaţi. Pentru tot ce ţine de viaţa de zi cu zi. Să se gândească şi la cei care muncesc de se rup, iar eu stau pe scaune şi nu le pasă. Am votat cu speranţă, dar tot fără speranţă suntem", a spus doamna Eva.

O altă doamnă, Gabriela, este este vârstă medie şi lucrează ca avocat. A mers la vot cu gândul la stabilitate, la predictibilitate. Când guvernele schimbă legile ca pe şosete, antreprenorii şi cei care au profesii liberale sunt principalele victime. "Am ales răul cel mai puţin rău, la ce politicieni avem...

Eu cred că ne trebuie mai multă stabilitate, mai multă decenţă, legi mai clare. Într-o oarecare măsură, fiecare govern de până acum a avut lucru bune, dar per ansamblu a avut mai multe rele. Trebuie schimbări radicale, ne trebuie alt guvern, ne trebuie stabilitate.

Trebuie să ne gândim şi la mediul de afaceri. În perioada 21-31 decembrie apar cele mai multe reglementări fiscale, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, ca să nu avem linişte nici de sărbători", a spus Gabriela.

Dintre puţinii tineri care au mers la vot, la şcoala "Ion Agârbiceanu", am reuşit să stăm de vorbă cu Bogdan. El are 25 de ani şi a ales să îşi exprime opţiunile politice, în ciuda faptului că cei mai mulţi dintre prietenii săi nu au mers la vot. Principala sa dorinţă este eliminarea corupţiei.

"Am votat pentru schimbarea clasei politice. Sunt dezamăgit de corupţie, sper că va fi eliminată corupţia din România. Mulţi dintre prietenii mei nu au votat astăzi, au spus că nu văd rostul. Dar eu am încredere că votul meu este important", a spus Bogdan.

La şcoala "Ion Agârbiceanu" au fost amenajate şase secţii de votare, toate grupate la etajul I al unităţii de învăţământ.

Comenteaza