Ambasadorul SUA, la Cluj: "În ultimii 10 ani România şi-a mărit credibilitatea în lupta împotriva corupţiei"

Ambasadorul SUA, la Cluj:
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat într-o dezbatere la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj că este important ca România să îşi păstreze independenţa sistemului judiciar.

Prezent miercuri la Facultatea de Studii Europene a UBB la dezbaterea cu tema „Preparing for the 21st century threats", ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a apreciat parcursul ţării noastre.

"În ultimul deceniu şi mai mult România a fost tot mai credibilă în lupta sa împotriva corupţiei, încluzând aici ca foarte importantă, stabilirea unui sistem judiciar independent. Trebuie să apărăm valorile democratice comune care stau la baza NATO și a puterii oricărui guvern care caută încrederea cetăţenilor săi.

Păstrarea independenţei sistemului judiciar construită în ultimii 15 ani în România îi reasigură pe cetăţenii României şi pe alţi aliaţi NATO - acest lucru este foarte important, această reasigurare care se extinde şi pe plan internaţional -  cu privire la progresul, soliditatea şi fiabilitatea României", a declarat ambasadorul american.

Declaraţia sa vine după ce în urmă cu câteva zile Departamentul de Stat al SUA a avut o poziţie oficială legată de îngrijorările SUA faţă de modificarea legilor justiţiei, ce se discută acum în Parlament.

"SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", a transmis Departamentul de Stat al SUA, printr-un comunicat de presă.

Facultatea de Studii Europene a UBB a găzduit, miercuri, dezbaterea "Preparing for the 21st century threats", organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL, think-tank de analiză în domeniul politicii internaționale, condus de Valentin Naumescu, cel care a moderat dezbaterea.

Comenteaza