Ambiţiile PNL pentru noua sesiune parlamentară

Ambiţiile PNL pentru noua sesiune parlamentară
Partidul Naţional Liberal (PNL) a pregătit pentru noua sesiune parlamentară un pachet de proiecte legislative care să stimuleze munca, să vină în ajutorul administraţiilor publice locale şi să îmbunătăţească sistemul electoral. De asemenea, formaţiunea politică va depune patru moţiuni, pe sănătate, educaţie, justiţie şi transporturi.

"În ultima perioadă, măsurile aberante pe care le ia PSD se îndreaptă, în primul rând, asupra mediului de afaceri încercând să colecteze bani pentru a acoperi promisiunile electorale cu care au câştigat electoratul în toamna anului trecut. Acest lucru ne face pe noi să venim cu nişte propuneri legislative care se referă în primul rând la muncă, la stimularea muncii mai ales şi la fiscalitate. Unele le-am depus, altele se află în dezbatere", a declarat deputatul clujean Adrian Oros, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, pe probleme de agricultură şi dezvoltare rurală.

Aşadar, PNL propune reducerea fiscalităţii muncii prin diminuarea contribuţiilor de la 39,5% la 32% - 16% pentru angajaţi, 16% pentru angajatori. Un alt proiect legislativ se referă la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu, opţional, în mediul privat. "Cum se poate face acest lucru? Prin direcţionarea a 20% din impozitul pe profit pentru plata celor două salarii. Facem acest lucru cu gândul e a stimula declararea integrală a profiturilor de către agenţii economici, apoi de a opri forţă de muncă bine plătită şi calificată în România. Este o modalitate de plată care există în Germania, Franţa şi Italia. Practic se diminuează şi munca la negru", a punctat Oros.

Un alt proiect prevede exclusiv modul de creştere al salariului minim. De asemenea, sunt luaţi în vizor şi beneficiarii de ajutoare sociale. PNL doreşte ca cei ce au refuzat un loc de muncă oferit de AJOFM sau un curs de formare professională să nu mai poată beneficia de acel ajutor minim garantat.

La capitolul administraţie publică, PNL propune creşterea cotelor defalcate de la 41,5% la 44,5%, 80% din redevenţe să rămână la nivel local şi o reglementare a atribuţiilor inspectorilor Curţii de Conturi. "Asistăm, să zic aşa, la o ofensivă sau la o depăşire a atribuţiilor Curţii de Conturi. În multe cazuri analizează oportunitatea unor hotărâri ale consiliilor locale, investiţiilor unor instituţii şi nu legalitatea lor. Sunt foarte multe proiecte blocate, oamenii nu mai doresc să ia decizii, nu mai doresc să facă investiţii pentru că, în foarte multe cazuri, e excesul de zel al Curţii de Conturi. De multe ori caută nod în papură privind oportunitatea unor investiţii, oportunitate pe care dacă o analizezi peste 3-4 ani s-ar putea să o priveşti altfel", a explicat deputatul de Cluj.

Patru proiecte de lege figurează şi la capitolul sistem electoral. Liberalii doresc alegerea primarilor în două tururi, susţinând că scrutinul într-un singur tur cu votul majorităţii celor prezenţi la urne este „o soluţie total greşită" şi nu oferă legitimitate „gospodarului comunităţii". Vor interzicerea traseismului politic în rândul parlamentarilor şi a europarlamentarilor şi interdicţia de a candida la alegerile parlamentare şi prezidenţiale pentru toţi cei care au o condamnare penală definitivă. Nu în ultimul rând, se doreşte extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.

 

 

 

 

Comenteaza