Atac la preşedintele Comisiei Europene: "Trebuie să îşi asume nefinalizarea proiectului de la Câmpia Turzii"

Atac la preşedintele Comisiei Europene:
Un europarlamentar clujean susţine că eşecul proiectului de la Câmpia Turzii, de 3,5 milioane de euro, trebuie asumat de Comisia Europeană (CE), instituţie pe care o somează să ofere soluţii alternative.

Copreşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, îi solicită preşedintelui CE, Jean-Claude Junker, să arate motivele pentru care a întârziat finanţarea acordată României în vederea construirii întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii.

"Câmpia Turzii- un proiect eşuat? Jean-Claude Juncker şi Comisia Europeană trebuie să ofere un răspuns pertinent României şi în acelaşi timp o soluţie de îndată pentru situaţia de la Câmpia Turzii. Jean-Claude Juncker şi Comisia Europeană trebuie să răspundă public pentru întârzierea finanţării acordate României  în vederea construirii întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii, localitate lovită de disponibilizări şi de şomaj", a declarat Buda.

Europarlamentarul consideră că, în calitate de contribuitor la bugetul Uniunii Europene, România ar trebui să beneficieze de finanţări din partea acesteia. În consecinţă, liberalul găseşte ca inacceptabil modul în care s-a desfăşurat finanţarea proiectului de la Câmpia Turzii şi somează CE să ofere soluţii alternative pentru derularea lui.

"Îi solicit public lui Jean-Claude Juncker să îşi asume eşecul acestui program şi să ofere soluţii de îndată prin care să repare nedreptatea de care a avut parte Câmpia Turzii. În cursul zilei de mâine (luni, 2 martie, n. red.) voi cere în scris Comisiei un punct de vedere legat de acest subiect. România nu trebuie tratată la „Şi altele..." atunci când vine vorba de finanţarea unor proiecte cu impact social major şi nu numai", a afirmat acesta.

Crearea întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii urma să salveze sutele de disponibilizaţi de la combinatul Mechel. Deşi s-a obţinut o finanţare europeană de 3,5 milioane de euro, din fondul de ajustare şi globalizare, autorităţile clujene n-au reuşit să acceseze decât 32%, cu care au oferit şomerilor de acolo cursuri de reconversie profesională, fără a duce la bun sfârşit tocmai punctul principal al proiectului, înfiinţarea întreprinderii sociale.

Compania Mechel Câmpia Turzii, parte din grupul rus Mechel, a fost privatizată în 2003, iniţial fiind preluată de firma Conares Trading, înregistrată în Elveția. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel. În anul 2012, mai erau 1.050 de angajaţi, care au rămas mai târziu fără locuri de muncă. În urma unei decizii luate de Tribunalul Comercial Cluj, Mechel Câmpia Turzii a intrat în insolvenţă în aprilie 2013. În luna februarie 2013, grupul rus Mechel a vândut toate proprietățile sale din România, inclusiv combinatul de la Câmpia Turzii.

Comenteaza