Bani pentru centură, spital de urgenţă şi Autostrada Transilvania. Amendamentele PNL Cluj la Bugetul pe 2018

Bani pentru centură, spital de urgenţă şi Autostrada Transilvania. Amendamentele PNL Cluj la Bugetul pe 2018
Parlamentarii clujeni ai PNL au depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2018, prin care cer mai mulţi bani pentru obiective importante de investiţii ale județului.

Luni era data limită pentru depunerea amendamentelor parlamentarilor la proiectul de buget pentru anul viitor, urmând să se treacă la dezbaterea în comisii şi votul în plen pe 21 decembrie. ZIUA de CLUJ vă arată ce amendamente la buget au depus cei patru aleşi liberali ai Clujului, deputaţii Adrian Oros, Sorin Moldovan, Florin Stamatian şi senatorul Marius Nicoară, care au decis să le susţină împreună.

În primul rând trebuie menţionat că parlamentarii PNL Cluj au reacţionat la apelul făcut de primarul Emil Boc, care cerea o suplimentare a cotei din impozitul pe venit ce revine primăriilor, pentru a compensa diminuarea bugetelor odată cu modificarea Codului Fiscal.

„Din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, 60% să meargă la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit", propun aleşii PNL Cluj.

Primarul Emil Boc arăta într-o scrisoare trimisă parlamentarilor clujeni că acest procent de 60% este minimul pentru ca municipiul să aibă măcar veniturile de anul trecut. Edilul spunea că dacă procentul nu se majorează, Cluj-Napoca va pierde 28 de milioane de euro anul viitor. Parlamentarii PNL Cluj au mai propus şi alocarea sumei de 100 de milioane de lei pentru proiectul drumului Trans-Regio Gilău-Apahida (38,3 km, valoare 126,3 milioane de euro), aşa-numita centură metropolitană.

Luni primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au semnat protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în scopul elaborării de către aceste instituții a studiului de fezabilitate. Proiectul este prevăzut în Master Planul General de Transport şi ar urma să fie finanţat prin fonduri europene, dar guvernul nu a alocat deocamdată sume din partea de cofinanţare.

Un alt obiectiv important de investiţii al judeţului Cluj şi al regiunii, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, se află printre priorităţile pe care aleşii PNL Cluj le vor finanţate de la buget în 2018. Se propune alocarea sumei de 500 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania (A3) - tronsonul Cluj Vest - Mihăieşti (24 km), dar şi alocarea sumei de 3 miliarde de lei pentru continuarea lucrărilor la A3 - tronsonul Mihăieşti - Suplacu de Barcău și tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.

O altă investiţie aşteptată în regiunea Clujului este Spitalul Regional de Urgenţă, pentru care sunt alocate fonduri europene dar care bate pasul pe loc de câţiva ani cu tot felul de proceduri birocratice. Pentru acest spital regional, preconizat a se face în comuna Floreşti, liberalii clujeni propun alocarea sumei de 675 de milioane de lei.

Consiliul Judeţean Cluj are şi el un proiect de construire a unui nou Spital de Urgenţă pentru Copii, pentru care parlamentarii clujeni au cerut să fie acordată suma de 225 de milioane de lei. „Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este un spital pavilionar care îşi desfăşoară activitatea în 9 locaţii diferite, având în structura actuală 11 secţii, 2 compartimente, staţie de dializă, UPU, distribuite în 14 clădiri, aflate pe raza Municipiului Cluj - Napoca, cu o distanţă medie de 4 km între ele.

Spitalul are în administrare imobile (clădiri şi terenuri) aflate în litigiu, revendicate în baza legii nr. 10/2001(sau a OUG nr. 94/2000, chiar și retrocedate. Din cauza acestor situaţii nesigure din punct de vedere juridic, funcţionarea spitalului este dificilă, deoarece nu se permit reabilitări şi reamenajări ale secţiilor", şi-au motivat aceştia solicitarea.

Cei trei deputaţi liberali şi senatorul Marius Nicoară au mai propus şi alte amendamente prin care vor să atragă fonduri guvernamentale şi pentru alte investiţii de interes din Cluj-Napoca şi din judeţ.

Este vorba de alocarea a 540 de milioane de lei pentru pista de decolare-aterizare de 3.500 m la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), în condiţiile în care acum este finalizată construcţia primei părţi a pistei - 2.100 m, fiind necesară continuarea lucrărilor până la 3.500 m, astfel încât aeroportul să poată deservi toate tipurile de aeronave şi de suplimentarea cu 100 de milioane de lei pentru finalizarea investiției realizarea lucrărilor de deviere a Someşului. De finalizarea acestei investiții depinde realizarea investițiilor de extindere a AIAIC și dezvoltarea socio-economică a județului, susţin liberalii clujeni.

"Se propune alocarea sumei de 288.627,5 mii lei pentru Ansamblul Centrul Cultural Transilvania - clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piața Transilvania, anexe tehnice și pasaje subterane, Municipiul Cluj-Napoca, jud. Cluj.

Se propune alocarea sumei de 19.481 mii lei pentru construirea parking-ului de pe strada Mogoșoaia, Municipiul Cluj-Napoca, jud. Cluj.

Se propune alocarea sumei de 37.224 mii lei pentru construirea parkingului de pe strada Primăverii, Municipiul Cluj-Napoca, jud. Cluj.

Se propune alocarea sumei de 25.528 mii lei pentru construirea parkingului din Hașdeu, de pe strada Păstorului nr 67-69, Municipiul Cluj-Napoca, jud. Cluj », sunt alte amendamente depuse de parlamentarii PNL Cluj la proiectul de buget.

Rămâne de văzut care va fi reacţia parlamentarilor puterii faţă de aceste amendamente. Reamintim că anul trecut parlamentarii puterii PSD-ALDE nu au acceptat niciun amendament propus de aleşii PNL Cluj.

Comenteaza