Bătălie cruntă în ALDE Cluj pentru singurul loc eligibil la parlament. Cine a câştigat disputa dintre Cătăniciu şi Irimie

Bătălie cruntă în ALDE Cluj pentru singurul loc eligibil la parlament. Cine a câştigat disputa dintre Cătăniciu şi Irimie
Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi-a stabilit candidaţii care vor deschide listele la alegerile parlamentare din 11 decembrie la Cluj.

Luni după amiaza s-a reunit Biroul Permanent Naţional al ALDE, care a discutat despre candidaturile partidului la alegerile parlamentare din decembrie.

Pentru judeţul Cluj, cea mai disputată poziţie a fost locul 1 la Camera Deputaţilor, singura considerată eligibilă de către liberalii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, pe care şi-au dorit-o atât Steluţa Cătăniciu cât şi Mircea Irimie, cei doi copreşedinţi ai ALDE Cluj.

În cele din urmă a avut câştig de cauză Steluţa Cătăniciu, care va ocupa primul loc pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, în urma deciziei conducerii centrale a partidului de luni.

Informaţia a fost confirmată pentru ZIUA de CLUJ de copreşedintele ALDE Cluj, Mircea Irimie.
Pentru că nu a fost el cel ales să candideze pe locul întâi pe lista de la Camera Deputaţilor, Mircea Irimie a decis să nu accepte un alt loc pe listele de candidaţi nici la Senat nici la Camera Deputaţilor.

Mircea Irimie a declarat pentru ZIUA de CLUJ că va rămâne copreşedinte al partidului la nivelul Clujului şi le va da tot sprijinul colegilor care vor candida.

Locul doi pe lista ALDE Cluj la Camera Deputaţilor se pare că va fi ocupat de singurul consilier local municipal al ALDE din Cluj-Napoca, Adrian Mureşan, provenit din Partidul Conservator.

Copreşedintele ALDE Cluj, Mircea Irimie, a precizat că locul 1 pe lista ALDE Cluj la Senat va fi ocupat de cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie a UBB, inventatorul unei formule de sânge artificial care se află încă în stadiu de testare.

Reamintim că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trecut-o pe Steluţa Cătăniciu pe site-ul oficial al instituţiei la o secţiune dedicată alegerilor parlamentre 2016, la un capitol care se numeşte "Persoane care au interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă", iar la "perioada de interdicţie" se spune că aceasta ar fi de "3 ani de la încetarea mandatului 2012-2016".

Asta după ce raportul ANI privind constatarea unei stări de conflict de interese în ceea ce o priveşte pe Steluţa Cătăniciu, din mandatul de consilier local 2008-2012, a fost confirmat şi de justiţie, printr-o decizie definitivă în 2015.

Deputatul Steluţa Cătăniciu a spus însă, într-o declaraţie publicată de ZIUA de CLUJ în 13 octombrie, că ANI nu a interpretat corect legea.

„La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu tot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interdicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta. (...)„Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat - şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie - le-au trecut pe site, atât în privinţa mandatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu. Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive", a afirmat atunci Steluţa Cătăniciu.

La momentul redactării acestui articol, informaţia în cauză despre Steluţa Cătăniciu era în continuare pe site-ul oficial al ANI. Se anunţă astfel o dispută interesantă în continuare între Agenţia Naţională de Integritate şi omul politic clujean. S-ar putea ajunge chiar în situaţia în care ANI să ceară anularea mandatului, în cazul în care Steluţa Cătăniciu ar fi aleasă deputat în 11 decembrie 2016, şi ar trebui ca din nou justiţia să aibă ultimul cuvânt.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza