Blocaţi la comisioanele abuzive, bancherii se revoltă

Blocaţi la comisioanele abuzive, bancherii se revoltă
Asociaţia Română a Băncilor umblă cu jalba la BNR şi Ministerul Justiţiei sperând să-şi păstreze dreptul de a jongla cum vor cu contractele

Speriaţi că vor pierde, spun ei, sute de milioane de euro, dacă instanţele de judecată le vor anula clauzele contractuale apreciate drept abuzive, bancherii frac lobby pe lângă BNR şi Ministerul Justiţiei, în speranţa că aceste instituţii vor convinge Parlamentul României să modifice Codul de Procedură Civilă (CPC).

Potrivit noului CPC, care va intra în vigoare la 1 februarie 2013, dacă o instanţă de judecată naţională va aprecia drept abuzivă o clauză dintr-un contract încheiat între o bancă şi un client, banca respectivă va fi obligată să anuleze respectiva clauză din toate contractele şi să returneze clienţilor toate sumele încasate în trecut, în baza clauzei respective. Speriată de perspectiva de a pierde viitoarele încasări şi de a mai şi returna banii încasaţi pentru comisioane abuzive, Asociaţia Română a Băncilor a scris Băncii Naţionale a României (BNR) şi Ministerului Justiţiei, solicitând celor două instituţii sprijin pentru modificarea CPC.

Preşedinte al comisiei parlamentare speciale pentru redactarea codurilor, inclusiv al CPC, şeful PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a fost primul care a contestat reacţia bancherilor. „În mod evident, bancherii doresc, în continuare, să poată introduce clauze şi comisioane abuzive şi ascunse inclusiv în timpul derulării contractelor de creditare, prin care să împovăreze şi mai mult oamenii care recurg la împrumuturi. Le cer public atât guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cât şi ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, dar şi guvernului, în ansamblul său, să nu dea curs acestei scrisori şi să nu încerce să intervină pentru modificarea legii", a declarat Buda. El a admis că, fiind o lege organică, CPC nu poate fi modificat prin ordonanţă de urgenţă, dar „ăştia (guvernul Ponta - n.red.) sunt în stare de orice", a adăugat Buda.

De cealaltă parte a baricadei se poziţionează şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară. El apreciază că nu era treaba legiuitorului să se bage în regulile bancare. „Cred că o imixtiune în regulile de prudenţialitate ale BNR nu e binevenită. Într-adevăr, în acest fel, s-ar pierde mulţi bani, băncile ar deveni reticente la creditare şi ar putea apărea blocaje, care ar face foarte mult rău", a comentat Nicoară.

Omologul său social-democrat, Remus Lăpuşan militează pentru găsirea unui compromis. „În România avem nevoie de stabilitate în domeniul bancar şi nu cred că e bine să punem persiune pe acest sector. În acelaşi timp, cred că şi cetăţeni trebuie să fie respectaţi. Până la urmă, pe baza legislaţiei existente, trebuie să facem în aşa fel încât şi bancherii să-şi facă treaba şi clienţii să fie mulţumiţi", a declarat Lăpuşan.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, este, însă, de partea clienţilor băncilor. „Nu sunt de acord cu demersul ARB, consumatorul trebuie ocrotit. Băncile să-şi calculeze câştigul din dobânzi şi nu din tot felul de comisioane introduse abuziv şi, de multe ori, pe ascuns. Consumatorul nu trebuie să sufere. Nu sunt de acord cu modificarea CPC", a spus Mate.

 

Comenteaza