Boc contestă proiectul descentralizării

Boc contestă proiectul descentralizării
Primarul Clujului susţine că acesta a fost elaborat doar pentru a satisface pretenţiile unor „baroni” locali. Primăriile nu primesc nici măcar structurile de siguranţă publică.

Chiar dacă premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul de lege al desecentralizării va fi adoptat în noiembrie, prin asumarea răspunderii, edilul Clujului, Emil Boc, nu are încredere că acesta va putea fi implementat în viitorul apropiat. Boc spune că din structurile care vor fi descentralizate, primăria nu se alege cu nimic şi că totul merge către Consiliul Judeţean.
Există şi alţi lideri politici clujeni care nu sunt încântaţi de decizia privind aprobarea acestui proiect, fără o dezbatere prealabilă în parlament. După câteva întâlniri ale lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvotării Regionale şi Administraţiei Publice, cu liderii consiliilor judeţene, s-a căzut de acord în privinţa noului proiect de lege ce vizează descentralizarea unor instituţii, subordonate acum ministerelor.

Mai toate structurile cu rol de control sau de avizare, precum direcţiile de sănătate publică, direcţiile sanitar veterinare, inspectoratele de muncă, inspectoratele şcolare, protecţia consumatorului vor fi trecute în subordinea consiliilor judeţene.

Ponta a anunţat că proiectul de lege privind descentralizarea ar urma să fie adoptat de către guvern, prin asumarea răspunderii. Boc apreciază că acest proiect nu face decât să vină în întâmpinarea unor dorinţe enunţate de nişte „baroni locali".

„Nu ajută în nici un fel populaţia, nimeni nu are nici un beneficiu aici, decât poate „baronii locali" care au insistat să primească unele structuri. Noi am cerut să ni se dea siguranţa publică şi poliţia rutieră. E normal ca aceste structuri să fie în subordinea primăriei pentru că avem şi poliţia locală şi ne-am putea coordona mult mai bine activitatea. Ni s-a răspuns că ar trebuie să se înfiinţeze posturi noi şi nu pot fi de acord cu asta. Păi, cine a vorbit despre posturi noi? Nu avem nevoie de oameni noi, să ni-i dea pe cei care sunt în prezent acolo. Nu vor colaborare, pentru ei e doar un act politic, nu urmăresc în niciun fel interesul cetăţeanului", a comentat Boc.
Senatorul PNL Marius Nicoară a apreciat că era indicat ca acest proiect de lege să treacă prin parlament şi să nu fie aprobat fără o dezbate şi o consultare a populaţiei. „Cea mai firească soluţie este dezbaterea în parlament şi în societatea civilă. Am spus-o când eram în opoziţie, o spun şi acum, când suntem la putere, eu nu-mi schimb discursul. Cu atât mai mult era nevoie de dezbatere, cu cât, când vorbim de această lege a descentralizării, vorbim de principii".

Alin Tişe, senator PDL, este mai dur. „Avem de-a face cu un nou jaf strategic marca USL. Descentralizarea vizează în principal românii şi nu în principal politicienii, prin urmare ar trebui făcută după o amplă consultare a populaţiei, altfel va fi un proiect sortit eşecului, pentru că românii nu-l vor accepta. Se urmăreşte doar o superbaronizare, pentru că singura preocupare a celor de la USL a fost care şef de judeţ, de la PNL sau de la PSD, va avea mai multă putere", spune Tişe

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, s-a declarat mulţumit de decizia lui Dragnea, apreciind că atât timp cât aceste instituţii desecentralizate vor fi bugetate, ele sunt binevenite. „Nu mă deranjează că trebuie să preluăm aceste instituţii. Important este ca ele să fie bugetate, pentru că noi nu vom avea de unde să le întreţinem. Am înţeles că s-a convenit ca ministerele să asigure în continuare bugetele de funcţionare, iar asta este foarte bine", a comentat Uioreanu.

 

Comenteaza