Boc: descentralizarea transformă preşedinţii Consiliilor Judeţene în jupâni VIDEO

Boc: descentralizarea transformă preşedinţii Consiliilor Judeţene în jupâni VIDEO
Fostul premier Emil Boc sustine ca descentralizarea în varianta USL îi transformă pe presedintii de consilii judetene in "jupîni" şi exclude primăriile. Proiectul descentralizării prevede ca multe institutii deconcentrate sa treaca in subordinea administratiilor judetene. Presedintele Consiliului Judetean Cluj spune ca e normal ca deconcentratele cu atributii judetene sa treaca la consiliu, si nu la primarii.

Emil Boc considera ca nu se poate vorbi de o descentralizare reala, pe motiv ca proiectul se concentreaza pe Consiliile judetene, iar primariile sunt excluse.

"Acum doar se ofera sansa unor baroni de la consiliile judetene pentru a fi adevarati jupani ai teritoriilor pe care le stapanesc, fara eficienta practica, iar primariile care sunt mai aproape de cetateni raman cu ochii in soare; guvernanții actuali fac o struțo-cămilă luând de la deconcentrate și dând spre autorități locale, fără să fie clară sursa de finanțare", a menţionat primarul Emil Boc.

În replica, preşedintele consiliului judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spune că Emil Boc trebuia să se ocupe de descentralizare atunci când a fost premier.

"Dansul a fost 3 ani prim ministru si nu a facut nimic pentru descentralizare. Toate institutiile care vor fi subordonate CJ sunt institutii judetene, agentia de mediu, invatamant, sanatatea, nu sunt cu atributii ale oraselor sau satelor. Nu vad de ce se considera o crestere nejustificata a atributiilor pe care le au consiliile judetene", a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

În ceea ce priveşte finanţarea, Uioreanu îşi pune speranţa în proiectul de buget pe anul viitor.

"Speram ca proiectul de buget care se va discuta ulterior descentralizarii sa cuprinda o finantare integrala a acestor servicii, directiii care vor trece in subordinea consiliilor judetene", a adăugat Uioreanu.

Proiectul descentralizării, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Partlament, prevede trecerea unor direcţii judeţene din cadrul Ministerelor Mediului, Sănătăţii, Muncii, Culturii şi Sportului la Consiliile Judeţene.

Reporter: Alin GOLBAN

Imagine: Florin DAN

 

Comenteaza