Boc s-a luat de Viktor Orban: „A fost și este copilul răsfățat al Europei”

Boc s-a luat de Viktor Orban: „A fost și este copilul răsfățat al Europei”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

Primarul municipiului Cluj-Napoca a criticat discursul ținut zilele trecute de către premierul ungar Viktor Orban, în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Emil Boc susține că premierul maghiar nu poate fi parte a Uniunii Europene, iar în același timp să promoveze altfel de ideologii.

Viktor Orban a fost copilul răsfățat al Europei până la un punct. Este în continuare copilul răsfățat al Europei prin tot felul de declarații pe care le face, care depășesc, din nefericire, cadrul conviețuirii într-o Europă pe care ne-o dorim cu toții, echilibrată și fără excese. Ungaria se apropie încet, dar sigur de președinția Consiliului Uniunii Europene. Discursul domnului Orban trebuie să fie în consonanță cu valorile europene. Nu există alternativă.

Nu poți să fii în UE și să promovezi idei și soluții care țin de lucruri care nu aparțin Uniunii Europene. Cred că trebuie ca lucrurile să intre în normal în condițiile în care avem război la granițele Europei. Toți cei care suntem aici trebuie să vorbim aceiași limbă, evident respectându-se diversitatea. Valorile mari europene nu pot fi puse în discuție. Diversitatea de opinii este admisă, până la o limită”, a declarat primarul Clujului, marți, într-o conferință de presă.

Edilul din Cluj-Napoca a mai spus, despre Viktor Orban, că „nu poți ca noaptea să fii sub protecția NATO și a fondurilor europene, iar ziua să critici NATO și Uniunea Europeană”.

În discursul său de aproape o oră de la Tușnad, Viktor Orban a afirmat că Ministerul de Externe de la București i-a trimis un material în care îi precizează despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate. În acest context, el a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE, iar „obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Totodată, premierul Ungariei a mai arătat că i s-a spus că poate aborda anumite teme, dar să nu arunce o lumină proastă asupra acestora, făcând referire la valorile occidentale și spunând că „s-au pus singure într-o lumină proastă”.

Comenteaza