Candidatura lui Emil Boc, validată de conducerea centrală a PNL. Care sunt adversarii

Candidatura lui Emil Boc, validată de conducerea centrală a PNL. Care sunt adversarii
Conducerea PNL, întrunită luni la Parlament, a validat candidaţii la alegerile locale din 14 municipii reşedinţă de judeţ. Printre candidaturile care au primit undă verde este şi cea a lui Emil Boc la Cluj-Napoca. Alţi trei candidaţi liberali la conducerea consiliilor judeţene au primit girul liderilor PNL. Printre cei validaţi se află şi senatorul Alin Tişe.

Alături de Emil Boc, pe lista candidaţilor validaţi astăzi de liberali se regăsesc Mircea Hava (Alba Iulia), Gheorghe Falcă (Arad), Dragoş Luchian (Bacău), Catalin Boboc (Brăila), Pavel Badea (Craiova), Petru Mărginean (Deva), Nicuşor Ciumacenco (Galaţi), Daniel Cârjan (Drobeta Turnu Severin), Marius Bodea (Iaşi), Andrei Voloşevici (Ploieşti), Ioan Popa (Reşiţa), Marius Bălaşa (Slatina) şi Nicolae Robu (Timişoara), conform ştiripesurse.

Cele trei candidaturi pentru preşedinţia consiliilor judeţşene care au primit undă verde sunt Alin Tişe la Cluj, Ionel Palăr la Bacău şi Eugen Pârvulescu la Teleorman. Este pentru a doua oară când Emil Boc şi Alin Tişe candidează în tandem.

Cei doi au fost aleşi pe aceleaşi funcţii (primar, respectiv preşedinte CJ) în 2008, dar tandemul nu a rezistat decât o jumătate de an, pentru că Emil Boc a fost numit premier. Cuplul Boc-Tişe fusese validat, la finalul săptămânii trecute, şi de Biroul Permanent Judeţean al PNL Cluj.

PNL, liste cu "oameni noi"

Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că Biroul Permanent Naţional (BPN) al PNL va transmite o o recomandare tuturor filialelor, aceea de a aloca o treime din locurile de consilieri municipali şi judeţeni pentru "oameni noi".

"Va fi o recomandare către toate organizaţiile noastre de a aloca o treime din locurile de pe listele de consilieri municipali şi judeţeni pentru oameni noi, din afara partidului sau din linia a doua sau a treia a PNL. Va fi o politică de înnoire a partidului care va fi asumată de conducerea centrală şi recomandată tuturor filialelor", a precizat Ilie Bolojan, pentru Mediafax.

Competiţie dură pentru primărie

Primăria Cluj-Napoca este o ţintă nu doar pentru PNL. Social-democraţii merg la luptă cu un fost ministru. Este vorba despre deputatul Aurelia Cristea, care a deţinut portofoliul Dialogului Social în Guvernul Ponta.

„Eu cred că aici discutăm în primul rând despre proiectul pentru Cluj, despre ceea ce putem face din comunitatea clujeană, despre faptul că Emil Boc nu mai este capabil să gestioneze evoluţia oraşului, vedem că în toate domeniile Clujul este în avangardă iar din punct de vedere administrativ încă sunt extrem de multe tare şi o ineficienţă a actului administrativ, nu neapărat datorată funcţionarilor, ci a managementului.

Eu m-am concentrat în toţi cei trei ani de zile pe mandatul de parlamentar, am avut aproape un an şi mandat de ministru, am încercat acolo să-mi fac foarte bine treaba, să iniţiez acele legi de care comunitatea are nevoie, sunt lucruri pe care le prezint în raportul meu de activitate pe cei trei ani de zile, iar din punct de vedere al proiectului pentru Cluj, eu am ţinut în toţi aceşti trei ani de zile legătura cu comunitatea, îmi voi prezenta proiectul pentru comunitate şi mă voi concentra în următoarele luni doar pe acest proiect pentru că eu cred cu tărie că în Cluj lucrurile trebuie să se întâmple la o altă dimensiune şi cu un alt tip de responsabilitate, şi de deschidere, şi la dialog, şi la colaborare şi în ceea ce priveşte eficienţa", a precizat Aurelia Cristea, într-o declaraţie acordată ZIUA de CLUJ.

Partidul Pentru Cluj, aflat în curs de înfiinţare, va "ataca" primăria cu jurnalistul şi omul de afaceri Liviu Alexa.

"După 12 ani cu Funar şi 12 cu Boc, cred că Clujul merită mai mult. Emil Boc este deja un adevărat baron local care îşi doreşte să stea 16 ani la primărie. Şi trebuie o schimbare. Îmi doresc o competiţie pe proiecte. Partidul Pentru Cluj, în curs de formare, are deja o platformă de propuneri şi nişte nume foarte bune pentru Consiliul Local. Îmi doresc de la restul candidaţilor să iasă în faţă cu critici ferme la adresa lui Emil Boc, să nu se mai ascundă dupa perdele, dar şi cu propriile lor viziuni de schimbare a Clujului.

Sper ca cetăţenii să voteze pentru Cluj, pentru locuri de muncă mai bine plătite, pentru eliminarea aglomeraţiei, pentru curăţenie, pentru investiţii demne de o capitală a Ardealului. De aceea m-am înscris în această competiţie, fiindcă ştiu să muncesc, am rezultate pana acum, m-am implicat în viaţa oraşului. Sunt tânăr, în putere, am o echipă foarte bună pentru Consiliul Local. Să înţeleagă toţi cetăţenii de bun simţ: Clujul nu-şi mai permite să mai aleagă un Uioreanu sau un Apostu. Destul ne-au facut politicienii actuali de ruşine!", a declarat Liviu Alexa.

Partidul lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară, va intra cu deputatul Adrian Gurzău în campania pentru Primăria Cluj-Napoca. Fost colaborator apropiat al lui Emil Boc, Gurzău spune că nu are ce să îi reproşeze actualului primar: „Vreau să fac o campanie constructivă, elegantă, noi vrem să scoatem în faţă proiecte pe care clujenii le aşteaptă. Voi avea mai multe întâlniri cu cetăţenii după care îmi voi prezenta programul".

A patra organizație care şi-a desemnat un candidat pentru Primăria Cluj-Napoca este Partidul Puterii Umaniste (PPU), "năşit" din închisoare de Dan Voiculescu. Fostul mare baschetbalist Bruno „Bubu" Roschnafsky va încerca să îi convingă pe clujeni că merită să le fie primar. „Vom avea un program strict pe nevoile clujenilor, n-avem nevoie de programe sau proiecte pompoase (...) cultură, educaţie, sport, servicii mai bune, trafic mai relaxat", a precizat Roschnafsky.

Luptă în doi pentru CJ Cluj

PSD şi PNL se vor confrunta şi în campania pentru Consiliul Judeţean Cluj. Dacă liberalii au decis deja că merg pe mâna senatorului Alin Tişe, PSD nu a anunţat oficial numele celui pe care îl susţin pentru şefia instituţiei, dar sursele ZIUA de CLUJ susţin că social-democraţii îl vor aşeza pe deputatul Cornel Itu în capul listei de candidaţi.

Tişe: "Am demonstrat că se poate realiza ceea ce clujenii aşteaptă"

"Clujul este centrul acestei regiuni şi un pol principal de dezvoltare a României. El a fost un model de guvernare judeţeană până în 2012. În ultimul timp, Clujul a stagnat în dezvoltare datorită incompetenţei şi imposturii politicienilor. În perioada 2008-2012 am demonstrat că se poate realiza ceea ce clujenii aşteaptă: creşterea calităţii vieţii lor. PNL consideră că dezvoltarea Clujului trebuie repornită.

Un nou început de normalitate. Aceasta este responsabilitatea tuturor factorilor politici, a tuturor partidelor din Cluj. Ne propunem o guvernare judeţeană eficientă şi performantă. Fără gălăgie şi lamentări. Fără politizarea banilor publici. Cu implicarea tuturor partidelor şi a acelora care doresc binele clujenilor", declara Alin Tişe la finalul şedinţei în care Biroului Permanent Judeţean i-a validat candidatura la Consiliul Judeţean Cluj.

Comenteaza