Care vor fi cei 14 parlamentari de Cluj

Care vor fi cei 14 parlamentari de Cluj
Doar două treimi din numărul de mandate vor fi acordate pe baza votului dat de clujeni în colegiile uninominale, iar celelalte se vor redistribui în etapa a doua, la nivel naţional.

Din cei 10 deputaţi şi patru senatori pe care îi va da Clujul, doar opt candidaţi pentru camera inferioară a Parlamentului României şi doi pentru cea superioară ar putea fi siguri de victorie doar pe baza voturilor exprimate în colegiile uninominale din judeţ. Restul trebuie să aştepte redistribuirea de la nivel naţional. Aceasta în condiţiile în care votul politic exprimat pentru listele de consilieri judeţeni exprimate la alegerile din 2012 s-ar păstra la scrutinul general ce urmează a se desfăşura în 9 decembrie. Rezultatele votului politic din fiecare colegiu uninominal l-am obţinut prin însumarea voturilor exprimate pentru fiecare formaţiune politică în fiecare secţie componentă a respectivului colegiu.

Conform Legii nr. 35 din 2008, a alegerii deputaţilor şi senatorilor, în fiecare circumscripţie electorală se stabileşte un coeficient electoral (numărul total de voturi exprimate pentru partidele care depăşesc pragul electoral la nivel naţional împărţit la numărul de colegii din judeţ). De câte ori e mai mare numărul de voturi obţinut de un partid în judeţ, atâtea mandate primeşte din partea Biroului Electoral de Circumscripţie Cluj, restul voturilor nefolosite fiind trimise în „coşul naţional", unde va avea loc etapa a doua a alocărilor.

Dacă s-ar păstra votul politic din vară, în prima fază a distribuţiei, cea de la nivel judeţean, USL ar primi 4 mandate de deputat, ARD - 3 iar UDMR - 1. La Senat, în urma aceluiaşi vot, USL şi ARD ar obţine direct câte un mandat. Restul de două mandate pentru Camera Deputaţilor, respectiv două pentru Senat vor fi acordate în urma redistribuirii de la nivel naţional.

Conform distribuţiei de la nivel judeţean, având în vedere numărul de voturi primite de fiecare formaţiune politică la alegerile locale, distribuţia mandatelor de parlamentari ar putea fi următoarea: USL - colegiile 1, 3, 5, 6 deputaţi; ARD - colegiile 2, 4 şi 10; UDMR - colegiul 7. La Senat, USL ar primi colegiul 3, iar ARD - colegiul 4.

Cea de a doua fază a distribuţiei, cea de la nivel naţional, am obţinut-o introducând datele obţinute în Cluj şi la nivel naţional în softul utilizat de rompol.ro, care au folosit, la rândul lor, datele votului politic de la alegerile locale din 2012. Conform acestei simulări, câştigătorii ar fi următorii: colegiul 8 deputaţi - candidatul PPDD, iar colegiul 9 deputaţi - ARD. Aceeaşi sursă ne indică drept câştigător al colegiului 1 senatori, candidatul UDMR, iar cel al USL,- pe colegiul 2 senat.

Cine ar prinde distribuţia judeţeană

Colegiul 1 deputaţi - Adrian Oros (USL)
Colegiul 2 deputaţi - Daniel Buda (ARD)
Colegiul 3 deputaţi - Aurelia Cristea (USL)
Colegiul 4 deputaţi - Adrian Gurzău (ARD)
Colegiul 5 deputaţi - Radu Zlati (USL)
Colegiul 6 deputaţi - Cornel Itu (USL)
Colegiul 7 deputaţi - Hegedus Csilla (UDMR)
Colegiul 10 deputaţi - Gabriela Rădoiu Leş (ARD)
Colegiul 3 senatori - Marius Nicoară (USL)
Colegiul 4 senatori - Cristian Haiduc (ARD)

Cine ar prinde redistribuirea de la nivel naţional

Conform simulării rompol.ro, redistribuirea naţională ar indica:
Colegiul 8 deputaţi - Lucian Nemeş (PPDD)
Colegiul 9 deputaţi - Alexandru Coroian (ARD)
Colegiul 1 senatori - Eckstein Kovacs Peter (UDMR)
Colegiul 2 senatori - Şerban Rădulescu (USL)


Alina BÎRSAN

Titus CRĂCIUN

 

Comenteaza