Câţi bani alocă guvernul proiectelor de investiţii ale clujenilor

Câţi bani alocă guvernul proiectelor de investiţii ale clujenilor
Potrivit proiectului legii bugetului, în 2017 guvernul nu va finanţa nici un proiect clujean nou. În continuare lipsesc Spitalul Regional de Urgenţă, centura de sud sau sistemul multimodal de transport de la aeroport.

În ordinea sumelor promise de executiv, proiectele de investiţii clujene care ar urma să primească anul acesta fonduri bugetare sunt:

  • Clădirea nouă a Institutului Oncologic - 29.096.000 lei
  • Sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - 14.256.000 lei
  • Reabilitare DN 1C Dej - Baia Mare - 8.925.000 lei
  • Centura Vâlcele - Apahida - 7.840.000 lei
  • Sediul Inspectoratului Şcolar Municipal - 2.000.000 lei
  • Corpul nou de clădire de la Biblioteca Centrală Universitară - 1.500.000 lei
  • Extinderea sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice - 850.000 lei
  • Biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară - 389.000 lei
  • Centura Bd. Muncii - Apahida - 245.000 lei
  • Extinderea Casei Corpului Didactic - 200.000 lei
  • Sală de sport a CSŞ Viitorul - 200.000 lei

Cele două autostrăzi de interes direct pentru clujeni vor primi, de asemenea, finanţare şi în 2017: Autostrada Transilvania - 1,27 miliarde de lei, Autostrada Sebeş - Turda - 950 de milioane de lei.Din punct de vedere al numărului de proiecte de investiţii pentru care guvernul lui Dragnea promite finanţare, acesta este mai mic cu unul decât proiectele pe care se angaja să le finanţeze, în urmă cu un an, cabinetul Cioloş. E drept, faţă de proiecţia bugetară de anul trecut apare un proiect nou, reabilitarea DN1C, dar acesta a fost demarat în cursul lui 2016, deci nu este un proiect iniţiat de PSD.

În calculare sumei totale promise de guvernanţi pentru investiţii în proiectele clujenilor am ţinut cont de faptul că, potrivit directorului DRDP Eugen Cecan, investiţia reabilitării şoselei dintre Dej şi Baia Mare se împarte relativ paritar între judeţele Cluj şi Maramureş. Dar chiar şi cu suma alocată proiectului respectiv înjumătăţită, în materie de anagajamente pe hârtie, social-democraţii se dovedesc mult mai generoşi cu proiectele clujenilor decât erau acum un an tehnocraţii lui Cioloş.

Însumat pentru cele 11 proiecte, guvernul lui Dragnea promite să aloce aproape 13,6 milioane de euro, cu aproape 50% mai mult decât cele puţin peste nouă milioane de euro promise anul trecut de cabinetul Cioloş pentru 12 proiecte.

În privinţa finanţării celor două autostrăzi, cumulat, sumele alocate de fostul şi actualul guvern sunt comparabile. Ai lui Dragnea se laudă că au pus deoparte 494 de milioane de euro, cu aproximativ 10% mai puţin decât cele 550 de milioane de euro promise acum un an de guvernul tehnocrat. Distribuţia banilor este, însă, radical diferită.

Social-democraţii promit să investească anul acesta peste 280 de milioane de euro în Autostrada Transilvania, cu aproape 90% mai mult decât cele 151 de milioane de euro prognozate de echipa lui Cioloş în proiectul de buget pentru 2016. În schimb, în Autostrada Sebeş - Turda, guvernul lui Dragnea se laudă că va investi puţin peste 210 milioane de euro, cu aproape 50% mai puţin decât cele aproape 400 de milioane de euro la care se angajau tehnocraţii acum un an. Nu e mai puţin adevărat că cea de a doua arteră e mult mai aproape de finalizare decât celebra autostradă a ardelenilor, care, culmea, potrivit contractului iniţial, ar fi trebuit să fie gata de vreo cinci ani.

 

Comenteaza