Ce face Johannis la Cluj

Ce face Johannis la Cluj
Prima vizită la Cluj din precampania candidatului ACL în cursa prezidenţială, Klaus Johannis, la Cluj a fost aşteptată cu fast de către membrii PNL şi PDL.

 

Cel puţin un atribut nemţesc, punctualitatea, nu pare să îl caracterizeze pe Johannis: a întârziat cinci minute la dezbaterea academică a programului său de campanie, proaspăt lansat sub numele „Proiect pentru România", care era programată să înceapă la ora 14:30, în sala Ion Muşlea din incinta Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga.

În aşteptarea lui, sala era plină, printre cei prezenţi remarcându-se copreşedinţii ACL Cluj: senatorul PNL Marius Nicoară şi europarlamentarul PDL Daniel Buda.

De asemenea, Johannis a fost aşteptat de fostul premier şi actualul preşedinte al Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv de fostul ministru Teodor Atanasiu şi de fostul deputat PNL Mircea Puşcă. Printre persoanele prezente s-au mai numărat deputaţii Elena Uioreanu şi Adrian Oros, foştii secretari de stat Liviu Radu şi Valentin Naumescu şi consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Din tabăra democrat-liberală, la dezbaterea susţinută de Johannis a venit fostul consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul, fostul deputat Petru Călian, primarul Huedinului, Mircea Moroşan, liderul PDL din Consiliul Judeţean Cluj, Alexandru Coroian, consilierul judeţean Marinel Andro şi fostul şef al democraţilor clujeni, Iuliu Păcurariu.

Dezbaterea  a fost moderată de profesorul Nicolae Păun, care a început cu un laudatio la adresa candidatului ACL la preşedinţie. Profesorul Mircea Maniu a spus că "după ce Universitatea Babeş-Bolyai a dat doi prim-miniştri (Victor Ciorbea şi Emil Boc, n. red.), e vremea ca un alumni al UBB să ajungă la Cotroceni".

În jurul orei 15:25, Johannis şi-a început discursul, pe care l-a citit de pe prompter şi care a durat o oră. A urmat o întâlnire cu reprezentanţii PNL şi PDL, dar şi cu presa locală, la sediul PDL Cluj, unde a fost prezent şi consilierul judeţean PPDD Axente Husar, cel care a asigurat în momente cruciale majoritatea necesară coaliţiei PNL-PDL din forul administrativ judeţean.

La manifestarea de la cinematograful Florin Piersic, ultimul punct de pe agenda lui Johannis la Cluj, candidatul ACL la preşedinţie şi suita sa au intrat în sală pe imnul PDL "Verde înrourat", care, conform protocolului, va fi imnul noului partid rezultat după fuziune. Liberalii nu au apucat să înveţe textul imnului, aşa că doar au aplaudat.

La întâlnirea cu candidatul ACL la preşedinţie au mai ajuns primarul Aradului, Gheorghe Falcă, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, şi fostul ministru al Sănătăţii, Cristian Buşoi.

În calitate de amfitrion, Daniel Buda i-a făcut pe toţi invitaţii din afara judeţului membri ai organizaţiilor PDL, respectiv PNL Cluj. Conform listei citite de acesta, atât primarul Aradului, cât şi Ungureanu, Paul şi Atanasiu ar fi membri ai ACL Cluj.

Manifestarea a avut în cele din urmă un rol de mobilizare a activului celor două partide, cu discursuri pline de optimism şi de încurajare a activiştilor în vederea câştigării alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Vicepreşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, care s-a lăudat că-l cunoaşte pe Johannis de 20 de ani, a încercat să întoarcă în favoarea candidatului dreptei controversata problemă legată de numărul de case aflate în proprietatea primarului Sibiului.

"Fiecare ardelean îşi construieşte o casă. Şi eu am mai multe case, iar atunci când eram parlamentar, le-am declarat pe toate. Klaus Johannis şi-a declarat toate casele. Victor Ponta şi-a declarat numai trei case. De acum porecla sa a devenit "Victor Ponta, şapte case nedeclarate", a susţinut Cazan.

De altfel, Ponta a fost calul de bătaie al majorităţii vorbitorilor, iar Paul chiar a ţinut să rezume competiţia electorală la duelul cu Ponta: "să renunţăm la bagatelizarea scenei politice. Bătălia se dă între stânga lui Victor Ponta şi dreapta lui Klaus Johannis".

Specialistă în economie, Paul a vorbit despre superioritatea nivelului de trai din Cluj-Napoca.

"Lucrurile sunt mai aşezate în Cluj decât în restul ţării. Nivelul de trai este mai ridicat. Salariatul din Cluj are cu 90 de lei mai mult decât salariul mediu pe ţară, iar pensionarul din Cluj are 60 de lei în plus faţă de pensia medie pe ţară. Harta sărăciei în România se suprapune cu harta polilor de putere din PSD", a declarat fostul consilier al actualului primar al Clujului, Emil Boc.

Clujul a fost lăudat şi de Atanasiu, care  a fost timp de cinci ani student aici. "Acum 10 ani, când am mers prima oară în Bucureşti, am descoperit că dacă hoţului în Cluj i se spune hoţ şi este blamat, în Bucureşti i se spune descurcăreţ. Mincinosului în Cluj i se spune mincinos şi este blamat, în Bucureşti i se spune şmecher. Acum, după 10 ani, şi cei din Moldova şi cei din Oltenia, toţi românii au înţeles că hoţul e hoţ şi mincinosul e Ponta", a ţinut acesta să precizeze.

Ungureanu şi-a început discursul ridicând-o în picioare pe primarul Băişoarei, Minodora Luca: "Doamna primar din Băişoara este aici, să se ridice în picioiare. Cinci mandate, priviţi domnule Klaus Johannis, cel mai bun primar din Cluj. Dar la fel sunt şi primarii din Turda, Gherla, Huedin, Ţaga sau Ciucea lui Goga".

La rândul său, a apăsat pe principalele trăsături de caracter pe care clujenii le-ar fi diseminat în tot restul României: "Românii, în marea lor majoritate, sunt cinstiţi, precum clujenii şi Klaus Johannis. Românii, în marea lor majoritate, sunt muncitori, precum clujenii şi Klaus Johannis. Românii, în marea lor majoritate, sunt pretenţioşi, precum clujenii şi Klaus Johannis".

Ultimul discurs i-a aparţinut, aşa cum era normal, candidatului Johannis, care de această dată s-a descurcat chiar mai bine fără prompter. A început lăudându-se cu cele 2,2 milioane de semnături strânse pentru susţinerea candidaturii sale, despre care a spus că ar fi "cel mai mare număr de semnături strânse vreodată de un candidat la preşedinţie", apoi a rememorat primii ani ai activităţii sale administrative.

"În 2000, când am câştigat prima oară primăria, Sibiul era un mare sat provincial prăfuit, cu un şomaj mai mare de 12%. Am umblat prin Germania, Austria, Olanda, Suedia, am convins investitorii să vină în Sibiu, iar acum 10 ani şomajul a dispărut din oraş şi dispărut a rămas până în ziua de azi", a declarat Johannis.

După, s-a lăudat cu parcursul extrem de rapid al celei mai mari performanţe a carierei sale de edil: "În 2004, am depus candidatura pentru Capitală Culturală Europeană, în 2005 a fost acceptată din prima încercare şi în 2007 am fost CCE. Am demonstrat că se poate face administraţie fără corupţie, că se pot pune în practică mari proiecte fără să furi. Dacă se poate în Sibiu, se poate în toată România".

Johannis şi-a reiterat şi intenţia de a schimba guvernul de îndată ce va ajunge la Cotroceni. "Tânărul premier Victor Ponta şi-a dezamăgit nu doar generaţia, a dezamăgit românii, de aceea nu e suficient să avem preşedinte de dreapta, e obligatoriu să avem un guvern de dreapta, un guvern al nostru", a mai afirmat acesta.

Părând să înveţe din tehnica de campanie, a încercat la final să mobilizeze sala, întrebând auditoriul dacă vrea să câştige alegerile din 16 noiembrie. Mulţimea a răspuns că da, după care a reizbucnit "Verde înrourat", pe care din nou l-au îngânat doar democrat-liberalii, liberalii mulţumindu-se să aplaude ritmat.

 

Comenteaza