Ce parlamentari de Cluj mai vor un mandat. Cine se va retrage

Ce parlamentari de Cluj mai vor un mandat. Cine se va retrage
Statistica spune că, de regulă, mai puţin de jumătate dintre parlamentarii în funcţie reuşesc să treacă examenul unui nou scrutin electoral. În judeţul Cluj nu par a fi semne că această lege nescrisă ar putea fi încălcată la toamnă.

Deocamdată ştim sigur că, ales preşedinte al consiliului judeţean, fostul senator PNL Alin Tişe, nu va mai candida în alegerile parlamentare din toamnă. Alţi doi deputaţi spun tranşant că nu mai sunt interesaţi de o nouă experienţă în fosta Casă a Poporului. Există, în egală măsură, parlamentari de Cluj la fel de decişi să-şi mai încerce norocul o dată.

Senatorul Alexandru Cordoş (PSD) - ar vrea să candideze

Alexandru Cordoş„N-aş putea da încă un răspuns, deocamdată suntem în proces de relansare a organizaţiei cu noua echipă de conducere. Pe de altă parte, în colegiul 4, pe care îl reprezint în parlament am obţinut rezultate foarte bune în alegerile locale. Aveam 4 primari şi acum avem 11, iar la votul politic, pentru consiliul judeţean am strâns peste 20.000 de voturi, mai mult decât au fost în Cluj-Napoca. Conform Institutului pentru Politici Publice, sunt între primii cinci senatori din ţară şi primul din Transilvania, în privinţa activităţii parlamentare, aşa, cu bune şi cu rele. Totuşi, nu vreau să mă pronunţ încă, iau în calcul toate variantele. Deocamdată avem foarte mult de muncă în organizaţie, dar undeva în septembrie sper să avem toate răspunsurile", a declarat Cordoş

Candidatura sa ar putea fi barată, însă, de partid datorită problemelor de imagine pe care le are datorită statutului său de urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, într-un dosar disjuns din dosarul în care soţia sa, Mihaela, a fost condamnată deja, în primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Pe de altă parte, fiind vorba de PSD şi în contextul apetenţei românilor pentru primarii penali, demonstrată la alegerile din iunie, situaţia juridică a lui Cordoş ar putea fi chiar un atu pentru o nouă candidatură.

Senator Marius Nicoară (PNL) - va candida

Marius Nicoară„Am să-mi depun candidatura tot la Senat", a afirmat, tranşant, Nicoară.

Această hotărâre de care dă dovadă demonstrează că, deşi a fost forţat să demisioneze din funcţia de copreşedinte al PNL Cluj, Nicoară nu are de gând să pună încă „ghetele" politicii în cui.

Senator Laszlo Attila (UDMR) - ar candida dar...

„N-am încă un răspuns. Acestea au fost primele alegeri locale din istorie, în care UDMR n-a făcut pragul electoral la votul politic. Am avut 4,98%. Pe de altă parte, la parlamentare vin mai puţini alegători ca la locale, ceea ce avantajează UDMR, în plus vom avea candidaţi şi în judeţele, în special din afara arcului carpatic, în care acum n-am avut nici candidaţi de primar, nici liste şi mai avem şi soluţia pragului alternativ (minim 20% în patru judeţe - n. red.). În concluzie avem foarte mult de lucru şi foarte multe incertitudini privind evoluţiile pe paleta politică. Mai e o problemă, noua lege revine la votul pe liste, dar păstrează redistribuirea la nivel naţional, nu judeţean, cum era înainte. Adică se alocă mandatele întregi obţinute, iar restul intră la loteria naţională.

Laszlo AttilaLa simulările pe care noi le-am făcut după locale, la Cluj am avea un singur mandat de deputat, iar al doilea mandat de deputat şi un mandat de senator ar depinde der loteria naţională. O decizie vom lua la sfârşitul lui septembrie. Şi mai e ceva, la noi, acum, e o schimbare de generaţie, mulţi colegi, printre care şi Marko Bela, şi-au anunţat decizia de a nu mai merge mai departe. Pe de altă parte trebuie asigurată şi continuitatea. În ce mă priveşte, deşi sunt la primul mandat de senator, se pare că intru în categoria «dinozaurilor». Dacă voi mai candida aş prefera să rămân tot la Senat, pentru că m-am obişnuit aici. Interesant este că, datorită incertitudinii asupra succesului, din cauza sistemul de redistribuire, nu e înghesuială foarte mare la candidaturi", a explicat Laszlo.

Merită amintit că el şi-a obţinut actualul mandat de senator tot la „loteria naţională" a redistribuirii.

Deputat Steluţa Cătăniciu (ALDE) - va candida

Steluţa Cătăniciu„În mod cert voi candida pentru încă un mandat de deputat. La Cluj ne propunem un deputat şi un senator. La alegerile locale rezultatul ALDE a fost denaturat de faptul că am susţinut un candidat independent la primăria Clujului, că am mers pe liste comune cu PSD la consiliul local şi singuri pe liste la consiliul judeţean, iar situaţia asta a denaturat votul politic de la consiliul judeţean. Ne aşteptam la asta, dar nu credeam că efectul va fi atât de puternic. Mizăm pe recuperarea voturilor din municipiu şi, prin munca depusă, să recuperăm şi pe judeţ", a spus Cătăniciu.

După ce, la nivel naţional, ALDE a obţinut un scor de 6,32% la votul politic, liderii formaţiunii şi-au întărit decizia de a participa singuri în alegerile parlamentare. Numai că în judeţul Cluj au strâns abia 3,49% din voturi.

Deputat Aurelia Cristea (PSD) - pare a avea alt proiect

Aurelia Cristea„Deocamdată sunt în vacanţă, iar din toamnă îmi voi dedica timpul unor proiecte legate de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor", s-a limitat să declare Cristea.

După ce a fost deposedată intempestiv, printr-un comunicat de presă, de calitatea de candidat PSD la primăria clujeană, Cristea a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca şi nu se află în cele mai bune relaţii nici cu noua conducere a social-democraţilor clujeni, astfel încât obţinerea unei poziţii eligibile pe lista de candidaţi a PSD Cluj pentru parlament e extrem de improbabilă

Deputat Adrian Gurzău (independent) - va candida

Adrian Gurzău„Cu siguranţă voi candida tot la Camera Deputaţilor. Rămânem pe baricade, vom vedea exact ce tactică va decide Traian Băsescu. La Cluj avem aproape 11.000 de voturi la consiliul judeţean, suntem între primele şase judeţe în partid, dacă partidul va face pragul la nivel naţional şi noi ne vom păstra aceste voturi, vom avea un deputat şi un senator", a spus Gurzău.

În 5 iunie, PMP (partid al cărui membru este Gurzău) nu a reuşit să atingă pragul electoral nici la nivel naţional (4,46%), nici la nivelul judeţului Cluj (4,37%)

Deputat Radu Zlati (PNL) - nehotărât

Radu Zlati„N-am luat încă o decizie", a afirmat Zlati.

În mod normal, deputatul "paraşutat" la Cluj de Crin Antonescu are puţine şanse să mai prindă vreun loc eligibil pe listele de candidaţi ale PNL Cluj. Pe de o parte, el şi-a pierdut „propteaua", pe de alta, PNL a obţinut la locale unul dintre cele mai bune rezultate din ţară, aşa că nu-i mai pot fi impuşi candidaţi de la centru, iar, în cele din urmă, dintre puţinele locuri eligibile care le vor reveni, e greu de presupus că vechii liberali îi vor ceda unul unui „venetic", care nici măcar n-a făcut efortul să se integreze în organizaţia clujeană, precum o făcuse predecesoarea sa, fosta senatoare Norica Nicolai.

Deputat Ioan Moldovan (ALDE) - nu mai candidează

Ioan Moldovan„Nu mai candidez, activitatea mea politică se va rezuma la nivel local. Vineri am reconfirmat biroul de la Câmpia-Turzii cu două modificări. Oamenii sunt hotărâţi să recupereze minusul de la locale. Nu înţelegem ce s-a întâmplat, nu ne-am votat noi pe noi. Sperăm cu o nouă structură şi o nouă strategie să ne relansăm în judeţ, pentru că e singura şansă să ne apropiem de prag", a declarat Moldovan.

Migrator, încă din primele zile ale mandatului, de la PPDD la PC, Moldovan a avut ca principal „job" în parlament acela de lăudător al guvernului Ponta şi mai cu seamă al fostului ministru al Agriculturii, şeful noului său partid, Daniel Constantin. Odată cu instalarea guvernului tehnocrat, Moldovan a rămas fără obiectul muncii. În plus, el "beneficiază" de o sentinţă definitivă de incompatibilitate din partea instanţei de judecată

Deputat Mircea Irimie (ALDE) - va candida

Mircea Irimie„Voi candida pentru încă un mandat de deputat. Am pornit deja într-un circuit prin localităţile în care avem consilieri locali, unde avem structuri, unde avem de construit noi structuri. Ne vom strădui să obţinem 10% la parlamentare. Cunoaştem cauza rezultatului prost de la locale, n-o pot spune public, dar o vom depăşi. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul pentru domnul Octavian Buzoianu, dânsul şi-a făcut o campanie de candidat independent.

Pe noi asta ne-a dezavantajat, pentru că un candidat politic ar fi evidenţiat realizările guvernului Victor Ponta, ale lui Daniel Constantin, ale lui Tăriceanu. Avem 42 de consilieri locali (aveam 33 cu PC), un primar, dar am pierdut primarii din Mociu şi Sănduleşti, o veritabilă tragedie. Eu, în Turda şi comunele limitrofe, am obţinut 30% din voturile ALDE în tot judeţul, dar de acum mă voi lupta la nivelul întregului judeţ. Cu 7,8% avem un deputat, iar, dacă prindem un deputat, prindem şi un senator", a explicat Irimie.

Va fi interesant de văzut cine va obţine acel prim loc apreciat drept eligibil pe lista ALDE Cluj pentru Camera Deputaţilor, în condiţiile în care atât Cătăniciu, cât şi Irimie susţin că şi-l doresc.

Deputat Elena Reuer (PNL) - nu mai candidează

Elena Reuer„Nu voi candida", a spus, sec, Reuer,

Ea a căzut în dizgraţie odată cu arestarea fostului său soţ, Horea Uioreanu. Ulterior, a intrat chiar în conflict cu conducerea vechiului PNL după ce a refuzat să contribuie financiar la campania electorală prezidenţială. Drept pedeapsă, conducerea organizaţiei municipale i-a cerut să achite chiria pentru biroul parlamentar pe care îl avea amenajat în sediul partidului, iar ea a renunţat la acel sediu.

Deputaţii Adrian Oros (PNL), Cornel Itu (PSD) şi Mate Andras Levente (UDMR) nu au putut fi contactaţi, dar potrivit surselor din formaţiunile lor politice, toţi trei se vor regăsi şi în viitorul legislativ.

Comenteaza