Ce planuri au parlamentarii care ies "la pensie" în această iarnă

Ce planuri au parlamentarii care ies
Cinci sunt parlamentarii de Cluj care, cu certitudine, nu se vor mai regăsi în viitorul legislativ. Am încercat să aflăm cu ce se laudă ei şi, mai ales, ce au de gând să facă după 11 decembrie.

Toţi cei cinci sunt deputaţi, iar patru dintre ei se pregătesc să abandoneze activitatea parlamentară după numai un mandat.

Deputatul PSD Aurelia Cristea admite că încă nu a trecut peste dezamăgirea provocată de conflictul cu vechea, dar şi cu noua conducere a PSD Cluj, care a scos-o în afara oricăror calcule privind o nouă candidatură.

„Proiectele mele, în continuare, se vor desfăşura în zona privată, dar şi în zona civilă, ori de câte ori voi sesize încălcări ale drepturilor, mă voi implica. Iată, de exemplu, acum, că începe şcoala, sunt, în continuare, foarte multe şcoli fără autorizaţie de funcţionare. E inadmisibil să ne trimitem copiii la o şcoală care funcţionează fără autorizaţie, când nici celui mai mic agent economic nu îi este permis acest lucru. Asta arată dispreţul faţă de generaţiile viitoare, faţă de copiii noştri manifestat în ultmii 20 de ani de toată clasa politică", a afirmat Cristea.

Ea nu exclude o posibilă revenire, la un moment dat, în politica activă. „Orice e posibil. Odată ce ai fost la acel nivel de decizie şi ştii cum funcţionează, e normal să-şi doreşti să încerc să rezolvi ceva", a spus fostul ministru delegat pentru Dialog Social. Ea dă de înţeles că marea sa mândrie din mandatul de deputat rămâne Legea antifumat. „Cei care m-au ales să aprecieze dacă au făcut o alegere bună sau nu, eu mi-am îndeplinit mandatul cu bună credinţă, în folosul cetăţenilor. Sunt un parlamentar care am adus României un premiu din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale Înpotriva Fumatului", a declarat Cristea.

Deşi a admis că nu face parte dintre reprezentanţii vechiului Partid Național Liberal desemnaţi să ocupe locurile eligibile ce le revin pe listele PNL Cluj, deputatul „paraşutat" la Cluj de Crin Antonescu, Radu Zlati, spune că încă n-a abandonat speranţa de obţine un nou mandat de deputat de Cluj. „Listele de candidaţi nu sunt sigure până la sfârşitul lunii septembrie şi, aşa cum a anunţat preşedintele Blaga, listele judeţene vor trebui validate de BPN. Într-adevăr, pentru locurile eligibile, din partea vechilor liberali au fost nominalizaţi domnii Oros, Mânzat şi Abrudean, dar eu îmi păstrez, totuşi, o speranţă minimă", a afirmat Zlati.

Ca principală realizare personală, în unicul său mandat de deputat, el a menţionat respingerea a două proiecte legislative. „Poate vi se va părea paradoxal, dar eu consider a fi cea mai importantă realizare a mea nu adoptarea vreunui proiect de lege, ci respingere unora. Principalul motiv de mândrie al mandatului meu consider a fi participarea mea la respingerea Legii dedicate firmei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi a Legii Minelor, care, dacă ar fi fost adoptate, ar fi fost un adevărat dezastru pentru România", a declarat Zlati.

Spre deosebire de Zlati, Ioan Moldovan (ALDE) a decis, în urmă cu câteva luni, să nu mai candideze. „Prima mea prioritate, după încheierea mandatului, va fi să mă operez de menisc. Apoi, vreau să cooperez cu administraţia locală. În calitate de preşedinte ALDE Câmpia-Turzii, voi participa la toate şedinţele de consiliu local. Nu ştiu dacă peste patru ani îmi voi dori să revin în Parlament, dar deocamdată vreau să fac politică la nivel local", a spus Moldovan. Întrebat de ce nu a candidat în alegerile locale, el a aadmis că a fost o greşeală tactică. „Am mers pe principiul că cel mai bun candidat e, întotdeauna, primarul în funcţie, aşa că am susţinut primarul în funcţie, dar am suferit un eşec memorabil", a explicat Moldovan.

La fel ca şi Zlati, şi Moldovan e mândru că a contribuit la blocarea proiectului RMGC. „O amintire deosebită pentru mine, care mi-a influenţat foarte mult cariera, a fost acţiunea Roşia Montană, când întregul grup conservator a refuzat să participe la exploatarea acelei zone", a spus Moldovan.

Căzută, odată cu fostul soţ, Horea Uioreanu, în dizgraţia partidului, Elena Reuer a pierdut orice şansă la obţinerea unei noi poziţii eligibile. Pentru ea, care a trăit până acum numai din politică, momentul în care va rămâne „fără coledzi" pare a fi unul cu adevărat dramatic.

„Nu ştiu ce voi face după încheierea mandatului. Din 1990 sunt membru PNL şi din 1997 lucrez pentru PNL, consilier local, consilier judeţean, deputat. Pot spune că, până acum, am avut carte de muncă doar la PNL. E o provocare, pentru că va trebui s-o iau de la capăt, acest moment îmi va schimba total viaţa. Chiar nu ştiu ce voi face, mă voi muta la Bucureşti, mă voi muta în altă ţară, habar n-am. Cert este că din partid n-am să plec niciodată şi e posibil şi să revin odată şi odată în politică, depinde cum vor evolua lucrurile, nu se ştie niciodată", a declarat Reuer.

Nici ea nu are ca principal motiv de mândrie din singurul său mandat de deputat vreo realizare legislativă. „Sigur, am fost alături de partid la toate proiectele legislative, dar consider că adevăratele mele realizări au fost momentele în care i-am putut ajuta pe cei care veneau la mine în audienţe cu diferite probleme. Asta a fost cel mai important", a apreciat Reuer.

Cel mai longeviv parlamentar de Cluj încă în activitate, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, a anunţat de curând că, odată cu încheierea mandatului în curs, va pune punct definitiv carierei politice. „12 ani de deputat la Bucureşti şi patru de consilier local în Cluj-Napoca sunt destui pentru o viaţă de om. Mă voi dedica total profesiei mele de avocat", a afirmat Mate.

Ca principală realizare personală în cele trei mandate de deputat, Mate menţionează participarea la elaborarea unuia dintre cele mai importante pachete legislative. „Categoric, cea mai importantă realizare a mea consider a fi faptul că am foat membru al comisiei care a redactat Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Chiar dacă acestea necesită acum unele corecturi, sunt mândru că am contribuit la elaborarea acestor Coduri, care sunt legi de bază ale oricărei societăţi", a spus Mate.

Comenteaza