Ce spun liderii liberali și social-democrați clujeni despre noul Guvern: „Ciucă a adus stabilitate țării” / „PNL a venit cu garda a doua”

Ce spun liderii liberali și social-democrați clujeni despre noul Guvern: „Ciucă a adus stabilitate țării” / „PNL a venit cu garda a doua”
| Foto: g4media.ro

Mult așteptata rotativă guvernamentală, care a fost întârziată de greva din învățământ, are până la urmă loc. Votul privind învestirea noului Guvern ar urma să aibă loc joi, de la ora 12:00. Surpriza vine de la faptul că UDMR a rămas pe dinafară și nu va mai face parte din noul Executiv.

Liderul deputaţilor UDMR, clujeanul Csoma Botond, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi, dar nu vor vota la învestirea noului Guvern Ciolacu. 

ZIUA de CLUJ a luat legătura cu mai mulți oameni importanți din PNL Cluj, respectiv PSD Cluj, pentru a afla ce așteptări au de la noua guvernare și cum văd absența UDMR din Cabinetul Ciolacu.

Președintele PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea, este de părere că Marcel Ciolacu trebuie să continue politicile începute de Nicolae Ciucă, deoarece liderul liberalilor a reușit să aducă stabilitate țării în vremuri grele.

În primul rând, este vorba de o stabilitate. Coaliția PSD-PNL a dat dovadă de responsabilitate pentru români. A fost clar stipulat în protocolul de colaborare ce s-a întâmplat. Îmi doresc ca noul premier, Marcel Ciolacu, să continue politicile începute de Nicolae Ciucă. El a reușit să aducă stabilitate țării în vremuri de război, criză energetică, etc.

Avem a treia creștere economică din UE și sunt convins că asta se va vedea și în buzunarele românilor. UDMR nu a acceptat anumite condiții și oferta făcută de PSD și PNL, dar mă bucur că în continuare oferă sprijin acestui nou Guvern. Este decizia lor politică. Eu sunt convins că România va fi guvernată bine în continuare”, a afirmat, pentru ZIUA de CLUJ, Dan Tarcea.

Deputatul PNL Cluj Sorin Moldovan susține că este mai puțin important cine sunt numiți miniștri, ci mai important este programul de guvernare al coaliției.

Coaliția merge mai departe, chiar dacă UDMR a decis să plece din coaliție. Noi ne-am asumat, împreună cu PSD, că vom guverna până la sfârșitul acestei legislaturi. Este un lucru care se știa demult. Este nevoie de liniștie politică și stabilitate, la fel ca și până acum. Guvernul trebuie să-și facă treaba și să rezolve problemele cu care se confruntă societatea.

Mi se pare că vorbim mai mult de persoane, dar prea puțin de proiecte. Eu cred că este mai puțin important cine este ministru sau cum îl cheamă. Coaliția are un program de guvernare și cu acela trebuie să meargă mai departe. Cei de la UDMR s-au cramponat pe ministerul Mediului și decizia lor a fost să iasă de la guvernare”, a declarat Moldovan.

Un alt deputat liberal clujean, Radu Moisin, crede că noul Guvern condus de Ciolacu va avea în continuare de înfruntat provocări dificile și trebuie să continue investițiile.

Noul Guvern are în continuare provocări dificile în fața sa, mai ales de ordin economic. Sunt probleme mari pe partea de deficit. Ar trebui să crească încasările la bugetul de stat, respectiv să reducă cheltuielile. De asemenea, trebuie continuată partea de investiții. Cu siguranță eu voi vota noul Guvern. Sunt câteva nume care mă bucură că sunt acolo. Ar trebui creditați toți cu bune intenții și încredere.

Pentru mine nu este un lucru bun că UDMR nu mai este la guvernare, mai ales că provin dintr-un județ în care, la nivelul administrației publice locale, există un parteneriat de 19 ani. Eu regret că cei de la UDMR nu se mai află în noul Guvern. Nu este niciun risc pentru alianța de la nivelul Clujului, pentru că decizia nu s-a luat aici”, a spus Moisin.

De asemenea, șeful CJ Cluj, Alin Tișe, nu s-a arătat încântat de lista miniștrilor din Guvernul Ciolacu și de faptul că UDMR nu va mai continua în noul Executiv.

Liderul PSD Cluj: „PNL a venit cu garda a doua. Sper să fie doar o impresie de moment”

Senatorul Vasile Dîncu spune că Marcel Ciolacu preia frâiele țării într-o perioadă complicată. Totodată, președintele Consiliului Național al PSD nu s-a ferit nici să-i „înțepe” pe liderii Partidului Național Liberal. 

Este o situație complicată pe care o preia Marcel Ciolacu. Va trebui să schimbe direcția și să refacă unele echilibre care, după o perioadă de conducere cu premier și președinte liberal, au apărut. Nici criza din învățământ nu a fost rezolvată pe deplin, așa că misiunea este dificilă.

Mi se pare că există o anumită lipsă de angajament pentru viitorul Guvern, din partea PNL, pentru că au scos din Cabinetul Ciolacu liderii importanți și au adus garda a doua. Asta este un fel de a nu răspunde și de a încerca să nu-și devalorizeze imaginea unor lideri importanți precum Lucian Bode sau Nicolae Ciucă, care putea rămâne vicepremier.

Sper că este doar o impresie de moment și vom avea o solidaritate la nivelul coaliției așa cum a fost din partea noastră pentru ei când au avut șeful Guvernului (...). Vrem să modernizăm sistemul de învățământ, de sănătate. Trebuie să ne uităm mai puțin la sondaje și să ne uităm mai mult la cifre economice”, ne-a transmis Vasile Dîncu.

Comenteaza