Ce spune premierul României despre pașaportul de vaccinare în UE: „Este prematur”

Ce spune premierul României despre pașaportul de vaccinare în UE: „Este prematur”
| Foto: mediafax.ro

Premierul Florin Cîţu a declarat că este prematur să se discute oficial pe tema unui paşaport de vaccinare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

„Eu am spus opinia Guvernului de câteva ori. Nu avem această discuţie, în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da, bineînţeles", a precizat Florin Cîţu, la Parlament, întrebat, în legătură cu discuţiile purtate la nivel european privind introducerea unui paşaport de vaccinare anti-COVID, dacă a avut o discuţie în acest sens cu şeful statului, potrivit Agerpres.

Mai mult, întrebat dacă se au în vedere discuţii bilaterale cu Grecia şi Israel pe acest subiect, premierul a afirmat: "Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, nu există niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare".

„Guvernul nu a dat un astfel de mandat nici unui ministru. Eu v-am spus, opinia în acest moment este că nu putem să discutăm despre aşa ceva când avem doar o mică parte din populaţie (imunizată - n.r.), chiar dacă noi suntem printre ţări avansate din Uniunea Europeană care au o campanie de vaccinare de succes", a adăugat prim-ministrul.

Liderii UE au discutat, joi seara, despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Decizia liderilor vine în contextul în care mai multe țări din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară.

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.

loading...
Comenteaza