Ce urmează după ce Guvernul Cîțu a picat. Soluțiile propuse de parlamentarii Clujului

Ce urmează după ce Guvernul Cîțu a picat. Soluțiile propuse de parlamentarii Clujului
| Foto: MEDIAFAX FOTO

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România.

Așa cum era de așteptat, moțiunea de cenzură a social-democraților intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu" a trecut în Parlament, chiar cu un scor istoric. Pentru adoptarea acesteia era nevoie de 234 de voturi.

La moţiunea de marți au votat senatori și deputați de la PSD, USR și AUR. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au fost prezenți în sală, dar nu au votat.

În acest moment se pare că toate scenariile sunt pe masă. Se vorbește de numirea unui premier de sacrificiu din partea PNL, pentru ca apoi tot Florin Cîțu să fie numit de Iohannis în funcția de prim-ministru al țării. Nu sunt excluse nici variantele care ar duce la un guvern minoritar sau la alegeri anticipate.

Potrivit surselor politice, șeful statului este de așteptat să-i cheme la consultări pe liderii partidelor parlamentare, joi, pentru o nouă propunere de premier și formarea altui guvern. 

Ce spun parlamentarii de Cluj

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe o parte din senatorii și deputații Clujului (câte unul de la fiecare partid) pentru a afla care este starea de spirit din interiorul partidelor după picarea Guvernului, și a-i întreba ce soluții văd în continuare pentru rezolvarea acestei crizei politice.

Deputatul liberal Radu Moisin a spus că nu și-ar fi dorit să se ajungă în situația de astăzi, precizând că a încercat să își aducă contribuția ca lucrurile să nu „degenereze”, dar nu a reușit acest lucru.

„Noi am fost prezenți în sala de ședință pentru a susține Guvernul, dar nu am participat la vot. Situația este complicată. Căderea guvernului, în ceea ce pare a fi acutizarea crizei sanitare, nu este deloc o veste bună pentru România. Am mari speranțe că după consultările de joi de la Cotroceni se va găsi o soluție rapidă. 

Nu mă pot pronunța referitor la variantele de guvern minoritar sau alegeri anticipate pentru că nu fac parte din Biroul Permanent Național al PNL, iar toate deciziile se iau acolo, dar, ca și până acum, voi susține toate deciziile pe care le vor lua colegii mei în cadrul acestui for de conducere. Cheia stă la consultările de la Cotroceni”, ne-a declarat Moisin.

Președintele Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dâncu, a criticat în termeni duri guvernarea liberală și susține ideea alegerilor anticipate.

„În mod firesc, această cădere a guvernului îl aduce în prim-plan pe președintele Klaus Iohannis. Noi, cei din opoziție, ne-am făcut treaba și considerăm că este momentul să se reseteze viața politică. România are nevoie de un guvern legitim. Un al doilea pas poate fi cel al alegerilor anticipate. Guvernul acesta și cel al lui Orban au demonstrat incompetență, lipsă de empatie socială și au realizat un adevărat dezastru.

Avem criză politică, pandemică, economică și energetică. Acestea au nevoie de un guvern cu legitimitate, de forță și cred că asta se poate face mai ales prin alegeri anticipate. Așteptăm să vedem soluțiile președintelui Iohannis. Din datele pe care le avem în acest moment, excludem un guvern minoritar. N-ar avea puterea și curajul de care este nevoie pentru a soluționa crizele”, a afirmat senatorul clujean.

Din partea USR PLUS Cluj, deputatul Radu Molnar merge pe aceeași direcție a partidului, revenirea la guvernare, dar fără Florin Cîțu premier.

„În primul rând, s-a întâmplat exact ce preconizam. USR s-a ținut de plan, am votat pentru plecarea lui Florin Cîțu. Se pare că și PSD s-a ținut de propria moțiune și a votat-o. Lucrurile pentru noi sunt clare, exact cum am spus și până acum. Dorim ca această coaliție PNL - USR PLUS - UDMR să continue, dar fără Florin Cîțu. Este responsabilitatea președintelui să numească un nou premier. De asemenea, în această coaliție este de datoria PNL să vină cu propunere de prim-ministru și sperăm că vor fi destul de responsabili să facă asta. Dacă nu, vom lua în calcul și alte opțiuni”, a transmis Molnar.

De la UDMR Cluj am vorbit cu deputatul Csoma Botond care își dorește revenirea la guvernare a celor de la USR PLUS.

„Noi am spus-o și până acum: trebuie să refacem coaliția cu PNL și cu USR PLUS. Cred că asta ar fi soluția ideală. Nu cred că un guvern minoritar PNL - UDMR, susținut de PSD ar putea să guverneze în mod eficient. Cred că țara are nevoie de guvernare și soluții în beneficiul cetățenilor, nu de alegeri anticipate”, a precizat Botond.

Singurul parlamentar AUR de Cluj, deputatul Ilie-Alin Coleșa, vede două soluții pentru rezolvarea actualei crize politice: alegeri anticipate sau guvern de specialiști care să nu fie controlați de partidele aflate la putere.

„Poziția noastră se știe. Am votat și moțiunea aceasta, la fel ca și restul moțiunilor simple sau de cenzură împotriva fostului guvern. Nu ne-am uitat la cine votează, ci la ce se votează. Pe viitor, nu cred că dacă va rămâne un guvern dat de aceleași partide parlamentare lucrurile se vor schimba prea mult. Pentru un viitor mai bun ar fi două variante: alegeri anticipate sau un guvern de specialiști cu adevărat, nu de tehnocrați care să fie controlați tot de partidele politice”, ne-a declarat deputatul clujean.

Comenteaza