Cine a câştigat şi cine a pierdut alegerile la Cluj. Ce spun CIFRELE

Cine a câştigat şi cine a pierdut alegerile la Cluj. Ce spun CIFRELE
Unii au proclamat victoria şi "cel mai bun rezultat din istorie", alţii au dat vina pe fragmentarea dreptei. Dacă ne luăm după declaraţiile publice, la Cluj alegerile parlamentare nu au avut pierzători. Însă cifrele arată altceva...

PSD Cluj încă nu s-a trezit din "beţia victoriei", după 11 decembrie, şi se comportă ca după o victorie istorică, aşa cum clamează de altfel şi liderii organizaţiei, care îşi prognozează deja un strălucitor viitor politic. "Aţi scris de mine că nu merit să fiu parlamentar, peste trei ani veţi scrie de mine că sunt noul primar al Clujului", sunt cuvintele cu care au fost întâmpinaţi ziariştii în sediul PSD Cluj, în seara alegerilor parlamentare. Aşadar, la PSD, nimic nou: fripturism ca pe vremea lui Iliescu, aroganţă ca pe vremea lui Năstase, tupeu ca pe vremea lui Ponta. 

După alegerile din locale din 5 iunie, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a fost "decapitat" de Liviu Dragnea, iar în locul său a fost înscăunat Horia Nasra, un tânăr care până atunci nu avuse nici un job serios şi nici o responsabilitate politică la acest nivel, dar care a urcat răbdător "treptele" social-democraţiei în umbra Aureliei Cristea, iar apoi a lui Remus Lăpuşan, abandonându-i la momentul oportun pe ambii.

Efectele alegerilor locale s-au propagat şi rostogolit în PSD, din 5 iunie până în 30 iunie, dată la care Liviu Dragnea l-a dat îndepărtat oficial pe Remus Lăpuşan. Motivele erau explicate la acea vreme într-un comunicat de presă al PSD Cluj:

"În urma demisiei dlui. Remus Lăpușan și a analizei rezultatelor alegerilor locale din iunie 2016, precum și datorită faptului că urmează un nou rând de alegeri, cele parlamentare, pentru obținerea unui scor mai bun în Cluj-Napoca și în județ, CEX al PSD a stabilit în ședința de astăzi numirea unui președinte interimar, în persoana consilierului local Horia Nasra, cât și dizolvarea BPJ al PSD Cluj. În perioada următoare se va constitui un nou Birou Județean care va cuprinde primari social-democrați din Cluj și numeroși tineri. „Susțin această decizie a CEX și cred că este nevoie de o nouă generație de tineri care să obțină rezultate mai bune ale PSD în Cluj. Voi rămâne alături de această echipă", a declarat consilierul județean Remus Lăpușan", se arăta în comunicatul de presă PSD.

Aşa că, în campania pentru alegerile parlamentare, PSD Cluj a intrat cu Horia Nasra la timonă (devenit în această săptămână deputat de pe locul 1 pe lista pentru Cameră), în timp ce de coordonarea campaniei pe municipiul Cluj-Napoca s-a ocupat Vasile Ilea, un nume necunoscut electoratului clujean, dar care, la fel ca şi şeful său, a reuşit să ajungă în Parlament din postura de ocupant al primului loc pe listă (Senat).

Dincolo, la PNL Cluj, liberalii îşi ling încă rănile şi caută vinovaţi, asta deşi organizaţia a rămas nr. 1 atât în judeţ, cât şi în municipiul Cluj-Napoca. Primul vinovat: Dacian Cioloş, care ar fi produs o schismă în rândul electoratului de dreapta, anunţând că el însuşi va vota cu PNL pe o listă şi cu USR pe cealaltă, iar alegătorii, spun liberalii, l-ar fi imitat.

PNL Cluj a intrat în campania pentru Parlament sub conducerea lui Daniel Buda, în timp ce la municipiul Cluj-Napoca preşedinte este viceprimarul Dan Tarcea.

Două partide, două stări de spirit diferite după alegerile parlamentare. Dar ce spun cifrele?


PSD

Judeţ:

PSD - alegeri locale (Cons.Jud.): 68.331 voturi (26,6%)

PSD - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 61.922 voturi (19,29%)

Diferenţă: -6.409 voturi (-0,68%)

 

Municipiul Cluj-Napoca:

PSD - alegeri locale (Cons.Jud.): 16.681 voturi (16,85%)

PSD - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 22.992 voturi (19,29%)

Diferenţă: +6.311 voturi (+2,44%)

 

Ce spun cifrele:

Sub preşedinţia lui Horia Nasra, PSD a pierdut pe judeţ 6.409 voturi (-0,68%) faţă de alegerile locale. Sub coordonarea lui Vasile Ilea, PSD a câştigat în municipiul Cluj-Napoca 6.311 voturi (2,44%).

 

PNL

Judeţ:

PNL - alegeri locale (Cons.Jud.): 97.591 voturi (37,99%)

PNL - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 66.001 voturi (27,63%)

Diferenţă: -31.590 voturi (-10,36%)

 

Municipiul Cluj-Napoca:

PNL - alegeri locale (Cons.Jud): 46.188 voturi (46,74%)

PNL - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 32.741 voturi (27,42%)

Diferenţă: -13.447 voturi (-19,32%)

 

Ce spun cifrele:

PNL a pierdut pe judeţ 31.590 voturi (-10,36%) faţă de alegerile locale. Sub coordonarea lui Dan Tarcea, PNL a pierdut în municipiul Cluj-Napoca 13.447 voturi (10,32%).

 

USR

Judeţ:

USR - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 36.429 voturi (15,25%)

 

Municipiul Cluj-Napoca:

USR - alegeri parlamentare (Cam.Dep.): 26.641 voturi (22,31%)

 

În loc de concluzie

Organizaţia PSD Cluj a obţinut un rezultat mai slab sub conducerea lui Horia Nasra, decât sub preşedinţia lui Remus Lăpuşan. În aceste condiţii, Nasra, deja cu sacii în căruţă (s-a pus cu mâna sa locul 1 pe listă şi a ajuns deputat), poate lua în considerare varianta demisiei fără teama că ar greşi cu ceva.

La PNL Cluj, explicaţia că "USR ne-a furat voturile" stă parţial în picioare: la nivel judeţean, PNL a pierdut 31.590 voturi, în timp ce USR a obţinut 36.429. În municipiul Cluj-Napoca, USR a obţinut 26.641 de voturi, în timp ce liberalii au pierdut 13.447. Însă nu toate voturile USR provin de la PNL. Din electoratul Uniunii Salvaţi România fac parte şi nemulţumiţi, nehotărâţi, tineri care au votat pentru prima dată, dar şi ecologişti sau "stângişti" care nu s-au regăsit în PSD. La fel, nu poate fi dovedită cu cifre afirmaţia că "electoratul de dreapta l-a imitat pe Dacian Cioloş, votând cu PNL pe o listă şi cu USR, pe cealaltă". Chiar şi în aceste condiţii, faptul că USR a preluat o parte din votanţii liberalilor poate fi o explicaţie, dar nu poate fi folosită ca scuză pentru diferenţa de voturi dintre locale şi parlamentare.

Comenteaza