Cine va reprezenta Clujul în Parlament? Marea surpriză AUR trimite un deputat la București

Cine va reprezenta Clujul în Parlament? Marea surpriză AUR trimite un deputat la București

Echipa de parlamentari clujeni care va merge la București ar urma să fie formată din cinci liberali, trei USR-iști, trei social-democrați, doi UDMR-iști și un reprezentat al AUR.

Numărătoarea paralelă a USR-PLUS Cluj a contabilizat voturile exprimate în 655 din totalul de 665 de secţii de vot din judeţ. Pentru județul Cluj sunt atribuite 10 locuri la Camera Deputaților și patru la Senatul României. Astfel, liberalii clujeni ar trimite la București, în Parlament, patru deputați și un senator.

Radu Moisin este actual consilier local și fost primar interimar, iar Sabin Sărmaș, fost consilier local, actual președinte al Autorității pentru Digitalizarea României. Al treilea ar fi actualul deputat Sorin Moldovan, iar probabil ultimul loc îi revine Cristinei Burciu, deputat în Parlamentul României, dar care și-a obținut mandatul din partea PSD. La Senat, pe prima poziție este ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Din partea alianței USR-PLUS Cluj ar fi două mandate de deputat și unul de senator. Oana Murariu, în vârstă de 32 de ani, este de profesie avocat, și Viorel Băltăreţu (45 de ani), antreprenor. La Senat, Cristian Bordei (53 de ani) este de profesie economist și doctorand în relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru toți trei este un debut în Parlament.

Clasați pe locul trei la Cluj, PSD urmează să-i trimită la București la Camera Deputaților pe medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății în guvernul Dacian Cioloș și pe liderul PSD Cluj, fostul senator Alexandru Cordoș. La Senat lucrurile sunt clare. Profesorul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, revine în Parlamentul României. De aminitit este că liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că Dâncu poate fi o variantă de premier în cazul în care social-democrații câștigă alegerile.

La UDMR calculele sunt mai simple. Mai mult ca sigur, aceștia vor trimite în Parlament un deputat și un senator. Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, este cel ce va merge la Camera Deputaților, în timp ce în Senatul României va intra Laszlo Attila, fiind la al treilea mandat de senator.

Surpriza alegerilor parlamentare 2020 este reprezentată de AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), care este puțin cunoscută de către populație, dar care a strâns voturile necesare pentru a trece pragul electoral. Primul pe lista de candidați ai AUR Cluj la Camera Deputaților este Ilie Alin Coleșa. 

Acesta este din Blaj (județul Alba), tată a cinci copii, de profesie inginer calculatoare, cu o experiență de 20 de ani în domeniu. Coleșa a activat ca membru al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români și este membru în grupul extins al foștilor membri ASCOR, participând la proiecte filantropice, patriotice și culturale.

PRO România poate fi considerat printre perdanții acestor alegeri, iar PMP era aproape de limita de 5% de accedere în Parlament. De precizat că mai pot apărea schimbări după afișarea rezultatelor finale și după redistribuirea voturilor celor care nu au fost printre preferințele alegătorilor și au strâns sub 5%.

Numărătoare paralelă USR-PLUS Cluj:

1. PNL - 32,45%
2. USR-PLUS - 23,47%
3. PSD - 13,59%
4. UDMR - 11,94%
5. AUR - 5,54%
6. PMP - 4,01%
7. PRO România - 3,36%

Comenteaza