Cine ar fi premier dacă la "butoane" s-ar afla PSD Cluj

Cine ar fi premier dacă la
I-am provocat pe liderii social-democraţi din Cluj la o discuţie despre viitorul şef al Guvernului, pornind de la scenariul în care PSD va câştiga alegerile şi va reuşi să se prezinte în faţa lui Klaus Iohannis cu o coaliţie majoritară în Parlament.

Pe fondul crizei de leadership din PSD, Liviu Dragnea a adoptat o strategie nouă pentru aceste alegeri parlamentare. Preşedintele social-democrat a anunţat că partidul său nu va intra în campanie cu un nume de premier desemnat, urmând să ia această decizie abia după alegeri.

În aceste condiţii, în cercurile intime ale PSD s-a vehiculat două nume de posibili premieri, în cazul în care partidul ar reuşi să câştige scrutinul din 11 decembrie: Vasile Dîncu şi George Maior. Unul, actual vice-premier în guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloş. Celălalt, fost director al SRI, actual ambasador în SUA. Ambii fac parte din ceea ce presa a numit "Grupul de la Cluj".

I-am chestionat pe liderii PSD Cluj pentru a afla care este numele de premier pe care Liviu Dragnea ar trebui să îl propună preşedintelui Klaus Iohannis, dacă partidul va ieşi învingător din bătălia electorală şi va ajunge în situaţia de a forma guvernul.

Horia Nasra este cel mai tânăr preşedinte de organizaţie PSD din ţară, a preluat conducerea PSD Cluj după alegerile locale, în urma eşecului înregistrat de organizaţie în municipiul Cluj-Napoca, iar acum trebuie să îl răsplătească pe Liviu Dragnea pentru încredere printr-un rezultat bun în alegerile parlamentare.

"Vă spun sincer, acesta este ultima problemă la care mă gândesc acum", a spus Nasra, întrebat cine ar trebui să fie premierul PSD. "Important pentru noi în această perioadă este să comunicăm bine programul de guvernare", a explicat liderul PSD Cluj.

La întrebarea "Vasile Dîncu sau George Maior?", Horia Nasra răspunde diplomatic: "Nu îmi place să joc la pariuri, e un calcul care trebuie făcut foarte bine, e până la urmă decizia Comitetului Executiv al PSD, care va fi luată abia după ce vom cunoaşte rezultatul alegerilor", a declarat Horia Nasra.

Remus Lăpuşan a renunţat după alegeriledin iunie la preşedinţia organizaţiei judeţene, dar a rămas unul dintre cei mai influenţi politicieni în PSD Cluj.

"Deocamdată trebuie să câştigăm alegerile, apoi se vor găsi soluţii pentru funcţia de premier şi pentru miniştri. De fiecare dată când s-a aflat la guvernare, PSD a făcut performanţă. Şi acum se simt efectele pozitive ale ultimei guvernări PSD", a declarat Remus Lăpuşan.

Acesta i-a făcut un portret-robot viitorului premier PSD: "Să aibă experienţă în administraţie, să se fi aflat în poziţii de conducere până acum, pentru că nu e cazul să facem experimente. Să fie serios şi să îşi dorească să facă tot ceea ce trebuie ca lucrurile să meargă mai bine. Şi, nu în ultimul rând, să fie total diferit faţă de Dacian Cioloş, care s-a ocupat mascat doar să îşi facă imagine publică, nu a fost preocupat de guvernare. Cineva care să tacă şi să facă, dar să fie şi un bun comunicator, atunci când este cazul", este portretul-robot al viitorului premier PSD, în viziunea lui Remus Lăpuşan.

La întrebarea "Vasile Dîncu sau George Maior?", liderul PSD Cluj a răspuns: "Nu suntem în situaţia să face speculaţii", adăugând apoi, totuşi, că Vasile Dîncu s-a validat profesional şi administrativ. "Aş fi cel mai bucuros dacă Vasile Dâncu ar ajunge premier", a spus Remus Lăpuşan.

Cornel Itu, unul dintre ""greii" PSD Cluj care a supravieţuit "epurării" din vară, se află acum în postura de a câştiga un nou mandat în Parlament, după ce a primit garanţii că va ocupa locul 2 la Camera Deputaţilor. Prezent la Realitatea FM Cluj, el a declarat că Liviu Dragnea ar fi un premier bun, dar că l-ar prefera pe Vasile Dîncu. Este vorba şi de o alegere sentimentală, având în vedere că Itu îi datorează lui Vasile Dîncu intrarea în "politica mare".

"M-aş bucura ca viitorul premier să fie Vasile Dîncu, pentru că el este cel care m-a făcut deputat. A venit la Dej, la o întâlnire de partid, şi mi-a spus că eu voi fi desemnat să candidez pentru Camera Deputaţilor. A fost o surpriză totală pentru mine!", a rememorat Cornel Itu momentul.

Fost ministru al Dialogului Social în Guvernul Ponta, Aurelia Cristea a decis să stea pe margine la aceste alegeri, în urma unui conflict cu conducerea organizaţiei Cluj. "Viitorul Parlament va trebui să decidă premierul, aşa că ar trebui să îi întrebaţipe cei care vor deveni în decembrie parlamentari. Ca o opinie personală, pot să vă spun că PSD trebuie să propună o persoană care realmente poate să gestioneze o astfel de funcţie şi care să cunoască aşteptările cetăţenilor", a declarat Aurelia Cristea.

"Oamenii îşi doresc stabilitate şi păstrarea României pe o direcţie bună, îşi doresc performanţă în economie, educaţie, sănătate. Sunt măsuri de luat, schimbări de continuat", a spus deputatul PSD.

La întrebarea "Vasile Dîncu sau George Maior?", Aurelia Cristea a răspuns: "Mărturisesc că Dîncu... Oricare dintre cei doi este o variantă bună pentru PSD, dar aş merge pe varianta Vasile Dîncu pentru că are o perspectivă bună asupra ţării, ocupând în ultimul an funcţia de premier în Guvernul Cioloş. A fost în mijlocul problemelor, le-a şi studiat, pentru că este sociolog, le cunoaşte şi ştie ce trebuie făcut", a explicat Aurelia Cristea.

Dîncu: În acest moment, nu fac parte din proiectul politic al PSD

Vasile Dîncu, pe care liderii social-democraţi de la Cluj îl indică drept cea mai bună variantă de premier pentru PSD, a explicat miercuri, la Realitatea TV, relaţia sa cu partidul.

"În acest moment, nu fac parte din proiectul politic al PSD. Mi se pare că a participa la un joc, să spun că aş putea să fiu la un moment dat reprezentantul lor, mi se pare că este uşor nedemocratic, sau chiar că este imoral şi prematur, pentru că PSD are dreptul să îşi stabilească candidatul lui dacă câştigă alegerile. Eu nu cred că partidele sunt foarte încântate să pună în spaţiul puterii oameni din afară", a declarat Vasile Dîncu.

Comenteaza