Cine vor fi noii parlamentari de Cluj, dacă toamna va fi ca vara

Cine vor fi noii parlamentari de Cluj, dacă toamna va fi ca vara
Dacă în 5 iunie s-ar fi ales şi noul parlament odată cu noile administraţii locale, jumătate dintre noii trimişi ai Clujului în capitală ar fi aparţinut PNL. Culmea este că şi PSD şi UDMR ar ieşi în câştig.

Unanim acceptat este faptul că votul cu cel mai pronunţat caracter politic, altfel spus, cel mai apropiat, din acest punct de vedere, de votul pentru alegerea parlamentului este votul pentru consiliul judeţean. Practic, votul pentru consiliul judeţean este cel mai bun indicator al intenţiei de vot, din acest moment, pentru Parlamentul României. Presupunând că, peste câteva luni, când vor avea loc alegerile parlamentare, alegătorii clujeni şi-ar păstra opţiunile politice exprimat la alegerea consiliului judeţean, Clujul ar fi reprezentat în noul parlament de cinci deputaţi şi doi senatori PNL, de trei deputaţi şi un senator PSD, precum şi de doi deputaţi şi un senator UDMR.

În această distribuţie, PSD şi UDMR ar obţine câte un mandat de deputat suplimentar faţă de cele pe care le deţin în acest moment, în vreme ce liberalii s-ar trezi cu un plus de doi deputaţi. Neeliminând complet posibilitatea apariţiei unor nume noi, vom încerca să anticipăm care ar putea fi viitorea garnitură de parlamentari clujeni, în distribuţia prezentată mai sus. În ce-i priveşte pe liberali e de prevăzut că distribuţia locurilor eligibile pe listele de candidaţi să favorizeze, în continuare, vechii „portocalii", astfel încât am putea avea trei deputaţi şi un senator proveniţi din vechiul PDL şi doi deputaţi şi un senator dintre vechii liberali.

În acest moment, vechiul PDL mai are un singur reprezentant printre parlamentarii de Cluj, pe senatorul Alin Tişe, care mai mult ca sigur va deveni noul preşedinte al consiliului judeţean, deci nu va mai fi interesat de un nou mandat în parlament. O revenire în parlamentul românesc nu ia în calcul nici Daniel Buda, care pare să prefere politica de Bruxelles celei de pe Dâmboviţa. Teoretic, un mandat de deputat ar trebui să fie deja blocat în contul datoriei pe care însuşi Vasile Blaga o are la Rareş Niculescu. În schimbul renunţării la un nou mandat de eurodeputat în favoarea lui Buda, Niculescu a primit promisiunea, direct de la Vasile Blaga, că va avea rezervat un loc în Parlamentul României după alegerile din 2016. Potrivit semnalelor de moment din partid, pentru celelalte două mandate de deputat ar putea fi luaţi în calcul Radu Moisin, Mariana Leş sau Cristian Haiduc din Câmpia-Turzii. Pentru mandatul de senator, deocamdată este vehiculat un singur nume, cel al fostului prefect Florin Stamatian, care, însă, nu cu multă vreme în urmă, spunea că nu e dispus să plece din Cluj decât pentru o funcţie de ministru al Sănătăţii.

În privinţa vechilor liberali, mandatul de senator pare a fi rezervat, în continuare, pentru Marius Nicoară. Dintre actualii deputaţi PNL, doar Adrian Oros pare a fi agreat în continuare pentru un nou mandat. Elena Reuer (ex-Uioreanu, ex-Ceuşan) a căzut în dizgraţie în filială, în vreme ce paraşutatul Radu Zlati şi-a pierdut propteaua, pe fostul şef al PNL Crin Antonescu. În plus, cu ajutorul celor din vechiul PDL, liberalii clujeni au reuşit, în sfârşit, să obţină un scor electoral care să îi scape de candidaţi paraşutaţi de la centru. Pentru cel de-al doilea mandat de deputat ar putea intra în calcul co-preşedintele PNL Cluj-Napoca Dan Tarcea, tot aşa cum n-ar fi exclusă o reactivare a fostului deputat Mircea Puşcă.

Trecând la PSD, din actuala garnitură de parlamentari, cel mai sigur pe un nou mandat este deputatul Cornel Itu, mai ales în condiţiile în care şansele sale de a obţine preşedinţia consiliului judeţean par a fi în cădere liberă. În ce o priveşte pe Aurelia Cristea, relaţiile sale cu organizaţia sunt retezate complet în acest moment. În aceeaşi măsură, e puţin probabil să-l mai regăsim pe senatorul Alexandru Cordoş printre candidaţi, în condiţiile problemelor de imagine pe care le are, fiind urmărit penal pentru acte de corupţie în dosarul în care pion principal este chiar soţia actualului senator. Posibile nume de deputaţi ar fi proaspăt alesul consilier judeţean Laura Chiorean (ex-Pop) şi Gabriela Ciot, recent revenită în partid, care a fost unul dintre vârfurile de lance ale PSD în campania electorală pentru alegerile locale. În condiţiile în care Lăpuşan nu e dispus să renunţe la locul de muncă extrem de bine remunerat pentru un mandat de parlamentar, în acest moment, în PSD Cluj, cel mai bine plasat pentru un mandat de senator este Valentin Cuibus.

Exact în măsura în care nu e exclusă o reconciliere a Aureliei Cristea cu organizaţia, la fel de posibilă e şi o ruptură totală, care ar deschide larg porţile revenirii în forţă a tandemului Mircea Jorj - Claudia Anastase (înlăturaţi din partid prin jocuri de culise de Cristea), care ar putea deveni soluţii extrem de viabile pentru locuri eligibile pe listele PSD Cluj pentru oricare dintre cele două Camere ale parlamentului. Sigur, există şi posibilitatea ca, din nou, PSD să aburce în parlament partide-parazit, aproape sigur UNPR, posibil PPUSL şi puţin probabil ALDE, partid care a demonstrat la alegerile locale că are capacitatea să depăşească singur pragul electoral (a obţinut 6,31% la votul politic, la nivel naţional). În paranteză fie spus, o candidatură separată a ALDE la parlamentare ar fi o veste cât se poate de proastă pentru actualii deputaţi Steluţa Cătăniciu, Mircea Irimie şi Ioan Moldovan, deoarece, în judeţul Cluj, la votul politic, ALDE a obţinut abia 3,49%. UNPR n-are oameni la Cluj care să deranjeze lista de candidaţi ai PSD, în schimb, o alianţă cu PPUSL (de dragul Antenei 3) ar putea impune social-democraţilor clujeni să cedeze mandatul de senator co-preşedintelui naţional al PPUSL, Şerban Rădulescu.

În privinţa UDMR, cu certitudine Mate Andras Levente are suficientă forţă la nivelul conducerii centrale a formaţiunii, deşi nu mai conduce UDMR Cluj, încât să aibă rezervat un nou mandat de deputat şi, probabil, o nouă funcţie de lider de grup. Sub semnul întrebării stă un nou mandat pentru senatorul Laszlo Attila, unul dintre cei mai inactivi parlamentari ai actualei legislaturi, noi pretenţii de revenire în Camera superioară, perfect justificate, de altfel, putând emite şi fostul senator Eckstein-Kovacs Peter. În privinţa celui de-al doilea mandat de deputat, cel mai îndreptăţit să-l revendice este noul lider al UDMR Cluj, consilierul local, proaspăt reales Csoma Botond.

 

Comenteaza