Cioloş, la Cluj: Trebuie să ne implicăm nu doar dând like-uri sau doar ieşind în stradă VIDEO

Cioloş, la Cluj: Trebuie să ne implicăm nu doar dând like-uri sau doar ieşind în stradă VIDEO
Fostul premier Dacian Cioloş consideră că energia contestării, rezultată în urma ieşirilor în stradă, trebuie canalizată într-o energie pozitivă a construcţiei, astfel încât să poată fi găsite soluţiile cele mai bune la problemele societăţii.

Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Conferinţa TEDx Eroilor, că este nevoie ca toată lumea să se implice în mod activ, nu doar stând în faţa calculatorului, nu doar dând like-uri sau doar ieşind în stradă.

„Am primit în ultima perioadă foarte multe solicitări, aproape culpabilizatoare, <<de ce nu te mai implici?>> şi vreau să spun că răspunsul pe care îl dau este acesta: cu toţii trebuie să ne implicăm în mod activ, nu doar stând în faţa calculatorului, nu doar dând like-uri, nici măcar doar ieşind în stradă. E un prim pas esenţial să ştii să îţi aperi nişte valori şi principii, dar e nevoie de mai mult decât atât, energia asta a contestării, care e deja o formă de exprimare a unor aşteptări vizavi de modul în care vrem să meargă societatea înainte, să o canalizăm într-o energie pozitivă a construcţiei. Sunt convins că această energie, cu imaginaţia pe care o avem şi experienţele pe care le-am trăit fiecare, ne poate ajuta să găsim soluţiile cele mai bune împreună", a spus Cioloş.

Acesta consideră că România se află în prezent într-o fază de tranziţie, de la o guvernanţă piramidală la una de reţea.

„Altfel spus, cred că în perioada următoare nu vom mai putea găsi soluţii la problemele cu care ne confruntăm doar delegând responsabilitatea unor lideri, oameni politici care au făcut o meserie din activitatea de om politic, ceea ce nu cred că e un lucru bun, deci nu vom mai găsi soluţii doar delegând unui grup de lideri conducerea societăţii, avem nevoie să ne asumăm noi, în grupurile noastre care trebuie să puse în conexiune ca să putem, împreună, să găsim soluţii la problemele pe care le avem. În acest context e nevoie de implicarea fiecăruia, personal", a subliniat fostul premier.

Cioloş a afirmat societatea are nevoie în momentul de faţă de fiecare persoană, exprimându-şi convingerea „că fiecare dintre noi suntem unici".

„Dacă Dumnezeu ne-a făcut unici şi ne-a pus în această societate, înseamnă că unicitatea asta a noastră este necesară pentru ca lucrurile să avanseze, să meargă mai bine, pentru a putea îmbunătăţii viaţa societăţii în care trăim. În măsura în care suntem conştienţi de această unicitate, cred că decurge de la sine înţeles faptul că dacă nu valorificăm unicitatea asta fiecare în felul în care simţim că putem să o facem, societatea va fi mai imperfectă, iar evoluţia societăţii noastre va avea de suferit. Dacă nu acceptăm să ne asumăm responsabilitatea asta colectivă, nu avem de ce să ne aşteptăm ca lucrurile să mearg mai bine", a conchis Cioloş.

Fostul premier Dacian Cioloş a participat, sâmbătă, ca speaker, la Conferinţa TEDx Eroilor a cărei temă a fost „Challenging tomorrow".

 

Comenteaza