Cioloş, la Cluj: "Vrem o alternativă. Să ieşim din jocul acesta în care ne înjurăm unii pe alţii şi filozofăm" VIDEO

Cioloş, la Cluj:
Fostul premier technocrat al României, Dacian Cioloş, a fost prezent la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre film şi politică în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a vorbit despre Platforma „România 100”.

Amintim că, la începutul lunii mai, Dacian Cioloş deschidea larg "porţile" platformei sale "România 100".

"Schimbăm România. Împreună" era mesajul prin care românii erau invitaţi să se alăture organizaţiei care se vrea o mişcare cetăţenească, deschisă, activă şi care îşi propune tranformarea mediului civic şi politic românesc. „Cetăţenii care doresc să participe la transformarea României, să se implice într-un proiect care să schimbe societatea românească şi modul de face politici publice în România, sunt invitaţi să se înscrie în Platformă sau să sprijine mişcarea la www.ro100.ro", a fost apelul lansat de oamenii lui Dacian Cioloş.

În cadrul dezbaterii organizată de TIFF, al cărui moderator a fost jurnalistul Mihnea Măruţă, fostul premier a fost întrebat ce-şi propune să facă această platformă mai exact şi care este numitorul comun al susţinătorilor săi. 

"Dorinţa de a trece de la exprimarea unor dorinţe şi a unor aşteptări la a construi. A da substanţă acestor dorinţe, acestor aşteptări. La a le proiecta în lucruri care să se poată aplica. Şi să pornim de la ideea că schimbare se face, schimbarea o facem. Şi o facem pornim de la noi înşine. Ăsta cred că este elementul esenţial şi acesta a fost şi când am construit, aşa cum am putut, echipa de guvernare anul trecut. Oameni care în cea mai mare parte nu ne cunoşteam, dar au venit atunci şi au răspuns apelulului oameni care chiar dacă nu au făcut asta niciodată au fost gata să încerce. Pentru că aş vrea să subliniez un lucru: unu e să faci campanie electorală şi să înveţi mesajele, comunicarea, să empatizezi cu aşteptările oamenilor şi să le răspunzi ceea ce vor să audă ca să te voteze şi alta e să construieşti un program cu care poţi să guvernezi apoi. Dată fiind şi faza în care ne aflăm noi în momentul de faţă, noi ne dorim în platformă să lucrăm cu o construcţie care să meargă dincolo de o campanie electorală şi să încercăm să ne imaginăm, unuii dintre noi cu experienţa pe care am avut-o în diferite responsabilităţi, cu reuşitele şi nereuşitele pe care le-am avut, să consturim ceva care chiar să fie o alternativă. Să ieşim cumva din jocul acesta în care îl înjuri pe celălalt şi arăţi cât de incapabil eşti şi cât de puţin sustenabil e ceea ce vrei să faci şi să vii să propui o alternativă. Dar şi aici! Noi vrem să ne concentrăm pe ceea ce îi preocupă cu adevărat pe oameni. Nu să ne lansăm în dezbateri filolodofice, care nasc pasiuni şi consumă foarte multă energie, dar nu se simţim neapărat mai buni şi cu idei mai clare după ce am terminat o astfel de dezbatere", a explicat Dacian Cioloş.

 

Întrebat dacă Platforma România 100 este prima fază a unui viitor partid politic, fostul premier a replicat: "Vă spun că nu ştiu, nu ne aflăm la asta în momentul de faţă. Tocmai ce au fost alegeri în urmă cu câteva luni de zile, avem partide care sunt în Parlament, unele la putere şi altele în opoziţie, nu vrem să ne substituim niciunuia dintre ele. Vrem să ajutăm la construcţia, la ceea ce se poate face în anii aceştia care vin şi mai ales să ne aducem contribuţia cu cunoştiinţele şi cu experienţa pe care o avem la ceea ce poate să fie un program de guvernare din 2020 încolo".

Amintim că la finele mandatului de premier, Cioloş a fost curtat atât de Partidul Naţional Liberal cât şi de Uniunea Salvaţi România.

Printre inițiatorii „Platformei România 100" se regăsesc nouă miniştri, secretari şi consilieri de stat din fostul guvern tehnocrat, dar şi oameni de afaceri şi specialişti în politici publice. Astfel, din echipa fostului premier fac parte Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii în guvernul Cioloş), Dragoș Pîslaru (fost ministru al Muncii), Dragoș Tudorache (fost la Interne) sau Alin Mituța (fost director de cabinet al lui Dacian Cioloş).

„Platforma România 100" îşi are rădăcinile în valorile şi principiile Manifestului România 100, propus partidelor politice de fostul premier Dacian Cioloş în toamna anului 2016.

Potrivit iniţiatorilor, într-o primă etapă, mișcarea va funcționa ca o platformă on-line, la adresa www.ro100.ro, şi va fi organizată în comunităţi de participare socială, civică şi de îmbunătățire a politicilor publice. În perioada următoare, mişcarea va prezenta public temele strategice şi campaniile pe care intenționează să le promoveze în anii următori.

Pe www.ro100.ro, oamenii pot dona diverse sume de bani pentru a susţine platforma lui Dacian Cioloş. „Schimbarea se produce inclusiv cu resurse financiare. Avem nevoie de sprijinul tău. Finanțarea este esențială pentru a susține proiectele asociației inițiate și dezvoltate de membrii platformei. În spiritul transparenței și al participării, vom publica periodic execuția bugetară a asociației și vom transfera acest model deschis oricărui proiect viitor construit în jurul Platformei România 100", este îndemnul cu care sunt întîmpinaţi vizitatorii secţiunii „Donează" a platformei lui Dacian Cioloş.

 

Comenteaza