Clujeanca propusă pentru postul de comisar european, acuzată de plagiat

Clujeanca propusă pentru postul de comisar european, acuzată de plagiat
| Foto: mae.ro

Gabriela Ciot, a treia propunere a României pentru postul de comisar european și conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a plagiat un articol științific din 2012, scrie publicația Pressone.

„Un articol publicat de Melania - Gabriela Ciot împreună cu Vasile Puşcaş, coordonatorul ei de doctorat, în 2012, anul în care obţine titlul de doctor în relaţii internaţionale şi studii europene, este plagiat în proporţie de 70%.

2012 este anul în care Ciot îşi pregătea mutarea la Facultatea de Studii Europene a UBB, lucru care reiese clar din toate acţiunile sale academice raportate în CV. Totuşi, pentru a deveni conferenţiar la Facultatea de Studii Europene (FSE) nu era suficient doctoratul care era pe cale să fie susţinut public, ci îi erau necesare şi articole ştiinţifice în domeniul relaţiilor internaţionale.

Aşa apare articolul ştiinţific „Psychological Factors in Foreign Policy Decision-Making (I): Decision-Making Models”, publicat în Studia Universitatis Psychologia-Paedagogia, revistă care aparţine UBB. Articolul este plagiat aproape în totalitate”, arată site-ul PressOne. Potrivit publicației citate, autorii au copiat din mai multe surse.

Gabriela Ciot este "propunerea de rezervă" a României pentru postul de comisar european. După respingerea Rovanei Plumb, al doilea nume propus de PSD pentru acest post a fost Dan Nica, însă președintele Comisiei Europene s-a arătat nemulțumit, așa că Dăncilă a fost nevoită să facă o a treia propunere de comisar.

Numele vehiculat este cel al clujencei Gabrielei Ciot, actual secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Digi24. Aceasta citează surse din cadrul Comitetului Executiv al PSD care au declarat că Ursula Von der Leyen i-a cerut lui Dăncilă să îi trimită și o femeie ca propunere de comisar. 

Ciot este membru al PSD Cluj și a fost numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în MAE, pe 20 septembrie 2017. Ea este conferențiar universitar doctor la FSE a UBB. De asemenea, este coordonator al Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene al UBB și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca).

A obținut un doctorat în relații Internaționale și studii europene în 2012, tot la UBB, și un doctorat în științe ale educației, în 2009, la Universitatea din Gent (Belgia). Ciot s-a format ca expertă în relaţii internaţionale sub coordonarea fostului negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş.

Comenteaza