Continuă „războiul” dintre Alin Tișe și ministrul Rafila: „El va fi principalul responsabil în cazul unei tragedii la Institutul de Transplant din Cluj”

Continuă „războiul” dintre Alin Tișe și ministrul Rafila: „El va fi principalul responsabil în cazul unei tragedii la Institutul de Transplant din Cluj”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj este foarte nemulțumit de faptul că, cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului, Centrul Integrat de Transplant și Spitalul Pediatric Monobloc, nu au prins finanțare prin PNRR.

Liderul forului administrativ județean clujean este de părere că există un dezinteres în conducerea ministerului Sănătății pentru ca astfel de proiecte să devină realitate.

În ceea ce privește Institutul de Transplant din Cluj, Guvernul face o greșeală incredibilă. Există riscul de a se întâmpla o catastrofă acolo. Oamenii muncesc într-un pod, acolo fac transplantul de rinichi, acolo operează. Avem proiectul la cheie și nu primim finanțare. Am făcut nenumărate adrese către ministerul Sănătății. Le-am explicat că este important pentru țară să avem un asemenea centru de Transplant. Deocamdată, se pare că nu le pasă celor de la Ministerul Sănătății.

Guvernul trebuie să înțeleagă că este o prioritate pentru România, nu doar pentru Cluj. Ne vom zbate până vom obține banii, indiferent de la ce sursă. Nici acum nu avem avizele de oportunitate din partea ministerului. Voi avea această discuție inclusiv în forurile de conducere ale partidului care asigură această guvernare și voi vedea ce se poate întâmpla, în condițiile în care PNL-ul se zbate la Cluj să facă aceste proiecte, iar PSD-ul, prin ministrul pe care îl are la Sănătate, se face că plouă.

Eu cred că există un dezinteres total al unor miniștri față de problemele din teritoriu. Din punctul meu de vedere, ministrul Rafila, pentru simplul fapt că a constatat problemele de la Institutul de Transplant și nu face nimic, se face responsabil de tot ce se întâmplă acolo. Dacă se va întâmpla să avem, doamne ferește, o catastrofă acolo, este primul responsabil. Ministerul ar fi trebuit să vină cu soluții alternative, pe care noi le-am oferit. Să ne dea finanțare adică. Din păcate, nu le pasă decât de cariera lui”, a declarat, la un post local de radio, Alin Tișe.

Cum vrea CJ Cluj să facă rost de bani pentru a edifica cele două spitale

„Guvernul a ales să taie din banii de la sănătate și să-i transfere către energia verde. Eu cred că sănătatea și educația sunt pilonii în dezvoltarea unei societăți. Noi nu vom renunța la aceste proiecte. Cele două spitale ar aparține României, nu doar Clujului. Încercăm să găsim o finanțare locală, internă, prin valorificarea unor active pe care le deține Consiliul Județean. Avem multe proprietăți pe care dacă le-am înlocui cu un spital cred că ar fi mulțumiți și clujenii. Vă dau exemplul de la halele fabricii Clujana. Mai sunt variantele de credit, de emisiuni de obligațiuni, etc. Cel puțin Spitalul de Copii îl vom duce mai departe”, a mai spus Tișe.

Spitalul Pediatric Monobloc 

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Centrul Integrat de Transplant

Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

 

Comenteaza