Crin Antonescu a stabilit, la Cluj, cine va fi noul şef al unei „organizaţii complicate"

Crin Antonescu a stabilit, la Cluj, cine va fi noul şef al unei „organizaţii complicate
Aşa cum anticipa ZIUA de CLUJ, liderul PNL şi-a anunţat susţinerea pentru Horea Uioreanu la conducerea organizaţie judeţene a liberalilor.

Crin Antonescu a declarat public că, dacă ar fi membru al PNL Cluj, l-ar vota pe Horea Uioreanu pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. Aflat de faţă, contracandidatul lui Uioreanu, Mihai Szeplekan, a anunţat, însă, că nu renunţă la candidatură. Antonescu s-a întâlnit cu primarii şi liderii din teritoriu ai PNL Cluj pentru a pune la punct strategia electorală pentru anul viitor.

Afirmaţiile surselor liberale citate de ZIUA de CLUJ în urmă cu o zi, potrivit cărora vizita lui Crin Antonescu la Cluj urma să aibă ca principal scop sprijinirea candidaturii lui Horea Uioreanu la preşedinţia organizaţiei judeţene s-au confirmat. În locul echidistanţei mimate, în faţa presei clujene, Crin Antonescu şi-a asumat partizanatul în competiţia care va avea loc în 14 septembrie pentru conducerea PNL Cluj. „Sunt doi colegi pe care îi cunosc de mult, a căror muncă extraordinară o apreciez în cel mai înalt grad. Pentru că suntem un partid democratic, în care alegerile vor fi libere indiferent de ce spun eu, spun ce aş vota eu dacă aş fi în PNL Cluj. L-aş vota pe Horea Uioreanu, nu pentru că Mihai Szeplekan n-ar avea calităţile necesare pentru a conduce organizaţia judeţeană, le are, dar l-aş vota pe Horea Uioreanu pentru că, în logica unui partid, în momentul în care ţi-ai desemnat un candidat pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, ai susţinut un om care a muncit cu pasiune, care a câştigat şi care poartă acum mare parte din destinul tău, ca organizaţie, atunci trebuie să fii consecvent cu această investiţie", a declarat Antonescu. După ce Szeplekan a anunţat că, în ciuda afirmaţiei lui Antonescu, nu se va retrage din cursă, liderul PNL a spus că miza pe această încăpăţânare. „Dacă n-aş fi ştiut că Mihai Szeplekan nu va abandona competiţia, n-aş fi avut acest moment de sinceritate şi n-aş fi făcut acest anunţ", a adăugat Antonescu.

Prefaţând întîlnirea cu conducerea, primarii, liderii din teritoriu şi parlamentarii liberali, Antonescu a spus că scopul discuţiilor urma să fie conturarea obiectivelor politice ale organizaţiei după alegerile din 14 septembrie, reamintind că, în ordine cronologică, obiectivul electoral prioritar sunt alegerile europarlamentare. „Aşa cum a stabilit la Mamaia, targetul naţional al PNL este de 25%. Încă n-am stabilit targeturile pe fiecare organizaţie în parte. Suntem în plin proces de evaluare a fiecărei organizaţii, după care vom stabili targeturile individuale", a explicat Antonescu. Prezent şi el la Cluj, secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, a prezentat criteriile pe baza cărora vor fi stabilite ţintele electorale ale fiecărei organizaţii în parte. „Pornim de la premisa că PNL este cel mai important partid din Transilvania şi în stabilirea targetului unei organizaţii de aici vom lua în calcul două elemente: ponderea populaţie maghiare, pe ale cărei voturi nu ne putem baza şi capacitatea organizatorică şi infrastructura politică în judeţ. Noi avem deja un target estimat pentru Cluj, dar nu vi-l spun pentru că îl vom definitiva abia după ce vom face această analiză împreună cu organizaţia de aici. Sigur, ne-am dori ca PNL să câştige în Cluj, dar, repet, trebuie să ţinem cont de realităţile din teren", a explicat Hellvig.

Antonescu a definit organizaţia PNL Cluj drept „o organizaţie complicată", formulare pe care, la cererea presei, a detaliat-o. „Când am spus că e o organizaţie complicată, m-am referit, în primul rând, la faptul că e o organizaţie mare, care, pe deasupra, mai are şi o răspundere publică mare datorită faptului că are preşedintele consiliului judeţean. În plus e o organizaţie cu multe personalităţi şi cu o patimă peste media ardelenească şi peste toate acestea mai există şi o competiţie internă serioasă", a spus Antonescu.

Liderul PNL s-a calificat drept inutil un referendum privind eutanasierea câinilor vagabonzi, propus de primarul capitalei Sorin Oprescu, apreciind, surpriză, mai degrabă soluţia propusă de Traian Băsescu. „Referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: nici un bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini - şi mă număr printre iubitorii de câini - nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Şi atunci, la ce să fac referendum, ar fi doar o întârziere şi o cheltuială inutilă. E mai logic ce a propus Traian Băsescu, să dea guvernul o ordonanţă să-i eutanasiem pe toţi, măcar o luăm pe o cale", a explicat Antonescu. El a admis, însă, că soluţia eutanasierii nu poate fi evitată. „Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar, în situaţia practică, mă tem că nu avem cum să rezolvăm această problemă, nu avem logistica, fondurile, pentru că s-au pierdut atâţia ani, pentru că ea se putea rezolva. Acum, mă tem că suntem siliţi să recurgem şi la eutanasiere, cu durere în suflet", a spus Antonescu.

El nu a ocolit nici subiectul miniştrilor cu probleme în justiţie. „PNL e atacat din toate părţile, suntem acuzaţi că am propus un ministru penal. PNL nu a propus un ministru penal, în momentul în care l-am propus pe domnul Silaghi nu exista absolut nici o problemă în privinţa domniei sale şi am discutat şi cu premierul şi cu preşedintele Băsescu şi nu ştia nimeni nimic, deci PNL n-a propus un ministru penal. Când a apărut solicitarea DNA, domnul Silaghi a renunţat la nominalizare", a spus Antonescu. El a admis, că, deşi depăşise faza de urmărire penală, fiind deja trimis în judecată, Relu Fenechiu n-a făcut acelaşi gest, acceptând postul de ministru. „E adevărat, Relu Fenechiu n-a renunţat, dar postura sa de ministru a împiedicat cumva instanţa să-şi facă treaba? Pe durata mandatului său a existat vreo suspiciune de incorectitudine în privinţa activităţii de ministru? Şi, în fine, se poate spune că n-a fost un ministru bun? A deblocat fondurile europene şi, chiar şi aşa, controversată, a reuşit privatizarea CFR Marfă", a explicat Antonescu.

 

 

Comenteaza