Cum îl urmează PNL Cluj pe Iohannis: "clienţii" DNA rămân bine mersi în partid

Cum îl urmează PNL Cluj pe Iohannis:
Românii l-au votat pe Klaus Iohannis în primul rând pentru promisiunile că va schimba România, după 25 de ani, şi că va continua lupta împotriva corupţiei. Dar oare "va avea cu cine", vorba românului, să facă asta Iohannis? La Cluj nimeni nu se grăbeşte cu "asanarea morală".

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a fost invitat miercuri la o conferinţa de lansare a Indexului sustenabilităţii DNA, unde a reiterat mai multe angajamente ale sale din campanie privind sprijinul în lupta împotriva corupţiei.

"De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o Românie înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată. (...) Nu trebuie să ne ferim nici de aceste imagini, nici de această etichetă. Ele arată de fapt cum am ajuns ca societate, unde suntem şi mai ales cât de urgenţă trebuie să fie schimbarea. (...) De fapt aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali. (...) Pentru asta este nevoie de de un un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu.", a spus Iohannis, care și-a încheiat discursul în crescendo și a smuls aplauze de la asistență: „Reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate."

Marea întrebare pe care şi-o pun românii este dacă politicienii români îl vor urma pe Klaus Iohannis în acest demers sau vor face în continuare ce au făcut de 25 de ani: au promovat în parlament, guvern, consilii judeţene, primării, instituţii publice de interes general, oameni care au avut un singur scop, să dreneze banii publici către ei sau către firmele unor rude sau interpuşi, prin tot felul de inginerii şi escrocherii demne de scenariile hollywoodiene.

„Voi fi un aliat al DNA în lupta împotriva corupţiei"

„Teoria, ca teoria, dar practica ne omoară", spune un proverb românesc. Klaus Iohannis va fi preşedinte şi va avea atribuţii importante, de la numirea premierului, în cazul vacantării funcţiei acestuia sau după alegeri, până la numirea şefilor DNA, DIICOT şi Parchetul General sau la numirea şefilor serviciilor secrete.Dar oare partidele politice, şi în primul rând partidul pe care l-a condus, PNL, îl vor urma în demersul său de a schimba profund România după o perioadă cruntă de 25 de ani? 

ZIUA de CLUJ i-a întrebat pe doi dintre membri marcanţi ai noului PNL, senatorii clujeni Marius Nicoară şi Alin Tişe, amândoi vicepreşedinţi la nivel naţional ai partidului, dacă sunt dispuşi să facă curăţenie în marele partid de dreapta creat, să-şi scoată „scheletele" de prin dulapuri şi să promoveze oameni cinstiţi şi competenţi în spaţiul public?

Asta în condiţiile în care, Clujul a fost zguduit de cazuri de corupţie celebre care i-au avut în prim plan pe fostul primar PDL Sorin Apostu, pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) din partea PDL, Radu Bica, pe fostul deputat PNL Virgil Pop şi mai nou pe fostul preşedinte al CJ, Horea Uioreanu, ca să-i amintim doar pe cei mai cunoscuţi politicieni proveniţi din cele două partide care acum formează noul PNL.

"Nu putem şti dinainte ce va face o persoană propusă sau numită pentru o funcţie publică, dacă ea până atunci a fost o persoană onorabilă. Dar noi în vechiul PDL am şi făcut asta. Potrivit Statutului nostru, orice membru care a fost trimis în judecată, a fost suspendat din partid, pentru că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, iar cei condamnaţi definitiv au fost excluşi din partid. Această prevedere trebuie aplicată pentru toată lumea." a spus Alin Tişe.

La rândul său, Marius Nicoară a răspuns pozitiv când a fost întrebat dacă de aici înainte PNL-ul va fi mai atent la oamenii din partid pe care îi va promova. „Eu cred că da", s-a rezumat să spună senatorul.

Păi şi atunci cum se face că Horea Uioreanu mai este în partid, cu tot arestul la domiciliu, iar Ioan Petran, implicat în procesul de corupţie care a erupt la finalul lunii mai, votează în continuare ca membru al Consiliului Judeţean şi reprezintă PNL?

Iată răspunsul: potrivit secretarului general al PNL Cluj, Mircea Abrudean, în noul statut al PNL, articolul invocat de Alin Tişe a suferit o mică modificare, în sensul că el prevede acum ca un membru de partid condamnat în primă instanţă să fie suspendat din partid, iar dacă este condamnat definitiv, atunci este exclus din partid.

Aşadar, la Cluj, "asanarea morală" are răbdare cu politicienii. În plus, rămâne să vedem care va fi atitudinea partidelor din actuala coaliţie guvernamentală, PSD-UNPR-PC-UDMR-„PLR", faţă de mesajul lansat de noul preşedinte. Şi, până la urmă, îl vom urmări pe Iohannis, să vedem cât de mult va putea influenţa de la Cotroceni reforma din politica românească.

Comenteaza