Cum se împacă ideea politicienilor de regionalizare cu sistemul de urgenţe propus de Arafat VIDEO

Cum se împacă ideea politicienilor de regionalizare cu sistemul de urgenţe propus de Arafat VIDEO
Regionalizarea ar putea distruge sistemul de urgenţă, susţine Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Fondatorul SMURD, cel mai mare duşman al PDL acum mai bine de un an, când se certa cu Traian Băsescu pe tema Legii Sănătăţii, este susţinut acum de democrat-liberali. PSD îi dă asigurări că regionalizarea nu va afecta funcţionarea sistemului de intervenţii în caz de urgenţe.

Raed Arafat a declarat sâmbătă la Cluj că regionalizarea nu trebuie să afecteze sistemul naţional de urgenţă.

 

"România este printre primele ţări din Europa care a reuşit să implementeze un sistem integrat de intervenţie în urgenţe. Descentralizarea urgenţei nu se poate face! Dacă se are în vedere regionalizarea sistemului naţional de urgenţă, acesta va fi distrus complet, pentru că gândirea locală va preceda gândirea naţională! Riscăm să stricăm iremediabil ceea ce s-a făcut", a spus sâmbătă Arafat pentru ziuadecj.ro.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că la momentul regionalizării partidul pe care îl reprezintă va avea grijă ca acest proces să nu dăuneze sistemului de urgenţă.

"În primul rând, nu s-a făcut public proiectul regionalizării aşa că până o să discutăm de regionalizarea sistemului naţional de urgenţă mai e cale lungă", spune preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. "În ceea ce mă priveşte, cu siguranţă că atât noi de la nivel judeţean şi guvernamental o să facem în aşa fel încât lucrurile să fie în regulă pentru că acest sistem să nu aibă de suferit".

Medicul Florin Stamatian, care este şi secretar general al PDL Cluj, îl susţine pe Raed Arafat şi spune că sistemul naţional de urgenţă nu trebuie regionalizat.  "Este un lucru bine făcut, pe o concepţie unică şi bazat pe o concepţie sănătoasă", spune Stamatian, fost prefect în Cluj. "Descentralizarea lui ar însemna posibilitatea de intervenţie a unităţilor regionale cu idei proprii. Disciplina ar scădea puţin în sistem pentru că deocamdată se respectă foarte strict tot ceea ce vine de la centru".

Florin Stamatian spune că actualul sistem de intervenţie în caz de urgenţe funcţionează şi nu trebuie modificat.

"Urgenţa nu poate fi regionalizată. Trebuie ca cel mai apropiat punct să intervină. Aici avem cele mai bune exemple că totul merge foarte bine de când avem SMURD la Băişoara, la Mociu, deci sunt posibilităţi mult mai rapide de intervenţie", spune Stamatian.

În România funcţionează 270 de echipaje de intervenţie SMURD.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine:Lorant Ersek

 

Comenteaza