Cum se vede din Ardeal războiul Băsescu-Blaga

Cum se vede din Ardeal războiul Băsescu-Blaga
Cu aprecierile sale, preşedintele a reuşit să-i supere chiar şi pe democrat-liberalii clujeni. Totuşi, se pare că aceştia vor vota cum le-a comandat şeful.

Fapt inimaginabil pe vremea când partidul era condus de Emil Boc: Traian Băsescu e în război public cu preşedintele PDL. Deşi nu toţi democrat-liberalii clujeni sunt de acord, se pare că, la comanda lui Emil Boc, la congresul partidului, Clujul va vota aşa cum i-a cerut Băsescu: Elena Udrea, preşedinte PDL. Primarul Clujului rămâne extrem de influent în rândul organizaţiilor PDL din Ardeal.

Democrat-liberalii clujeni evită să comenteze „meciul" dintre Băsescu şi Blaga, dar unii dintre ei nu ezită să taxeze unele afirmaţii ale preşedintelui. „Nu sunt foarte multe de spus, fiecare să înţeleagă ce e de înţeles din evenimentele ultimelor zile. Important e ca, după 25 martie, după congres, partidul să se întărească şi să aibă capacitatea să se bată cu guvernul Ponta", s-a limitat să comenteze preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. El a evitat să spună pe cine vor susţine clujenii la congres. „Vom vedea ce candidaturi vor mai apărea, oricum, noi susţinem candidaturile multiple. Pe de altă parte, niciodată nu s-a impus delegaţiei clujene la un congres cum să voteze, din partea conducerii filialei, sunt convins că fiecare poate judeca singur ce e mai bine pentru partid", a afirmat Buda. Potrivit unor surse din organizaţie, însă, decizia privind modul în care va vota Clujul la congres, a fost deja luată. „Băsescu ne-a spus că trebuie s-o votăm pe Udrea, Emil Boc nu iese niciodată din cuvântul lui Băsescu, iar Daniel Buda îi e vasal credincios lui Boc, aşa că delegaţia clujeană va vota cu Elena Udrea", au declarat sursele. Poziţia filialei clujene a fost întărită şi de reproşurile pe care Boc i le-a adus lui Blaga pentru că a îndrăznit să-i atace pe Băsescu şi guvernul Boc.

Senatorul Alin Tişe a condamnat duelul public dintre Băsescu şi Blaga. „Aceste dispute în spaţiul public fac rău, pentru că arată că partidul e în degringoladă. Partidul n-are nevoie de războaie ci de soluţii oneste şi spun oneste, pentru că acum partidul nu mai poate oferi funcţii, e în opoziţie. După congres sper să devenim, cu adevărat, un partid de opoziţie, altfel, pierderile pe care începe să le aibă USL, nu se contabilizează cu plus la PDL. În rest, disputele personale nu le comentez", a afirmat Tişe.

El s-a arătat deranjat şi de afirmaţia lui Băsescu, potrivit căreia PDL n-ar avea lideri care să depăşească mediocritatea politicii româneşti. „Păi dacă actuala conducere e mediocră, cum şi eu fac parte din conducerea naţională, ca vicepreşedinte al PDL, înseamnă că şi eu sunt mediocru. Foarte bine, alegerile din martie probabil vor aduce oameni mult mai valoroşi, cu rezultate politice mult mai bune, 5-6-7.000 de voturi, deci mult mai valoroşi decât cei care au strâns 19.000 de voturi, sau peste 120.000 de voturi la alegerile locale", a comentat Tişe.

Aceleaşi cuvinte ale lui Băsescu l-au deranjat şi pe fostul ministru Mihail Hărdău. „Probabil că, dacă nu eram mediocri, nu-l susţineam în vară, la referendum. Probabil mediocritatea ne-a întunecat raţiunea", a comentat Hărdău. Fostul ministru susţine, însă, că între Băsescu şi Blaga nu există nici un conflict. „Nu e vorba de nici un conflict. În partid trebuie să existe libertatea de a vorbi, care a cam dispărut în PDL. Pot exista mai multe păreri şi fiecare e liber să şi le exprime, dar asta nu înseamnă conflict", a afirmat Hărdău.

În organizaţiile din jurul judeţului nostru, opţiunile sunt împărţite. Preşedintele PDL Alba, primarul municipiului Alba-Iulia, Mircea Hava, susţine că rămâne alături de Vasile Blaga. „Am vorbit cu Emil (Boc - n.red.), mi-a spus că nu candidează, am semnnat pentru Vasile (Blaga - n.red.) şi n-o să-mi retrag niciodată semnătura. Blaga n-are o dorinţă acerbă de a conduce, dar era soluţia de a relansa partidul", a afirmat Hava. Mai mult, anumite aprecieri ale sale par a o avea drept destinatar pe Udrea. „Partidul e suficient de mare să încăpem toţi, dar e nevoie de muncă - v-o spune un primar aflat la al cincilea mandat - degeaba eşti frumos şi vorbeşti bine, când oamenii sunt sătui se tine, urmare a faptelor tale, pleci acasă, asta dacă ţii la colegii tăi", a spus Hava.
El nu l-a iertat nici pe Băsescu, declanşatorul întregului scandal. „Aşa ceva nu se face în public şi nu cu oameni cu care ai făcut echipă. N-aş fi crezut niciodată că soarta PDL se poate decide «pe sticlă». Pe de altă parte, n-aş vrea să supăr pe nimeni, dar, dacă toţi liderii partidului sunt mediocrii, sigur că, deşi sunt printre cei mai vechi în partid, chiar mai vechi decât Băsescu, mă consider şi eu mediocru, dar uite că mediocrii aceştia au câştigat alegeri şi au adus partidul unde nici nu visa, să aibă guvernul, să conducă parlamentul. Mă supără nu atât că Băsescu a spus asta, cât faptul că asta ar putea fi starea partidului", a comentat Hava.

El l-a mai contrazis pe Băsescu într-o privinţă. „Nu ştiu, dar s-ar putea să avem şi prezidenţiabil. E chiar la dumneavoastră, la Cluj, un posibil prezidenţiabil, care se încadrează foarte bine în fişa postului. Eu cred că ar avea şanse mari, pentru că mai sunt aproape doi ani până la alegeri, timp în care imaginea nu i se va eroda, ci va creşte. Repet, e greu să-i găseşti defecte lega de fişa postului", a afirmat Hava, recunoscând, chiar dacă nu explicit, că e vorba de Boc.
Voturile sălăjenilor se pare că o vor lua în cealaltă direcţie, spre Elena Udrea. Preşedintele PDL Sălaj, fostul ministru Lucian Bode, a încercat iniţial să joace cartea neutralităţii. „Din Sălaj nu va lua niciun vot candidatul care nu va fi prezent în Sălaj şi nu va vorbi cu sălăjenii. Oamenii au evoluat şi militanţii PDL au evoluat, nu mai pot fi duşi într-o direcţie că aşa vrea liderul. Când se vor cunoaşte toţi candidaţii - pentru că eu sunt convins că vor mai fi şi alţii - îi aşteptăm aici şi concluziile aici le vom trage. Oricum, intrarea Elenei Udrea în competiţie a fost foarte importantă pentru sănătatea partidului, pentru că altfel n-ar fi apărut această dezbatere, care a readus PDL în spaţiul public", a afirmat Bode.

Până la urmă, însă, a afirmat că altul va fi factorul decisiv privind opţiunea sa. „Pentru mine, personal, e foarte importantă poziţia primarului dumneavoastră, Emil Boc, pentru că Emil Boc a reprezentat, pentru mine, tot ce poate însemna un politician tânăr. A ajutat foarte mult judeţul Sălaj şi poziţia dânsului va conta foarte mult în decizia pe care o voi lua pentru congresul din martie", a declarat Bode, ceea ce înseamnă că Udrea şi-a asigurat deja voturile democrat-liberalilor sălăjeni.

 

Etichete
Comenteaza