Cum văd liberalii clujeni alianța cu „dușmanul de moarte” PSD. Buda: "Așteptăm să vedem rezultatul negocierilor" / Tișe: „Singura soluție în acest moment”

Cum văd liberalii clujeni alianța cu „dușmanul de moarte” PSD. Buda: "Așteptăm să vedem rezultatul negocierilor" / Tișe: „Singura soluție în acest moment”
| Foto: Facebook.com/MEPDanielBuda

"Dacă ești un om politic responsabil, nu poți să gândești în logica posibilelor procente pe care le poți pierde ca partid ca urmare a unei posibile alianțe". Astfel explică liderul PNL Cluj, Daniel Buda, demararea negocierilor cu PSD.

După ce, la congresul PNL din 25 septembrie, Florin Cîțu declara sus și tare că, atât timp cât va fi el președintele partidului, nu se va face alianță cu PSD, pe care îl și numea cel mai mare dușman al PNL, la nici două luni distanță, lucrurile au luat o altă întorsătură.

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni seara, cu majoritate absolută de voturi, începerea negocierilor cu PSD „pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare”, au transmis liberalii.

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe liderii organizației clujene a PNL pentru a afla poziția lor în contextul demarării negocierilor cu marii rivali de la PSD.

Daniel Buda: "USR nu a dorit să facă niciun pas concret spre refacerea majorității"

Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că decizia liberalilor de a negocia cu social-democrații se datorează și faptului că USR n-a dorit cu adevărat să refacă coaliția de dreapta, dar și pe fondul dezafilierii mai multor parlamentari din grupul PNL.

În primul rând, aș dori să precizez că, în cursul zilei de sâmbătă, a avut loc un Colegiu Director Județean al PNL Cluj, unde s-a dezbătut situația politică actuală. Într-o majoritate covârșitoare, s-a exprimat opțiunea de a genera o majoritate stabilă, capabilă să gestioneze actuala criză sanitară, dar și cea a resurselor energetice. Nu în ultimul rând, s-a exprimat nevoia de a avea un Guvern stabil, care să se asigure că fondurile europene vor fi în mod corect și eficient cheltuite în folosul cetățenilor din România. În acest context, mi-a fost acordat un mandat flexibil în vederea constituirii unei majorități stabile, cu obiective precise, respectiv:

- premier dat de PNL

- respectarea angajamentelor asumate față de cetățeni privind creșterea nivelului de bunăstare

- garantarea unui parcurs european și a parteneriatului cu SUA

- gestionarea eficientă a crizei sanitare

- creionarea planurilor naționale strategice care să permită cheltuirea eficientă a fondurilor europene.

Fac precizarea că un Guvern demis are puteri limitate care nu permit adoptarea unor măsuri care să prevină decesul cetățenilor sau gestionarea crizei energetice. Mai mult, USR nu a dorit să facă niciun pas concret spre refacerea majorității, deși PNL nu a mai mers cu propunere de premier în persoana domnului Florin Cîțu, USR a refuzat să renunțe la miniștrii care au votat demiterea Guvernului. Totodată, ținând cont și de faptul că 17 parlamentari PNL s-au dezafiliat, făcând și mai dificilă consolidarea unei majorități, am fost de acord ca echipa de negociere să înceapă discuțiile și cu cei de la PSD. În același timp, discuțiile trebuie să se poarte în jurul programului de guvernare al PNL, cu păstrarea valorilor și principiilor liberale și, evident, completat cu viziunea colegilor însă, în strânsă legătură cu cele de mai sus.

Am subliniat de asemenea și importanța unui parteneriat puternic cu președintele Klaus Iohannis. În momentul în care aproape 500 de oameni mor zilnic, sute de mii de oameni suferă de frig, în condițiile în care un Guvern demis are puteri limitate, prin urmare insuficiente, de a gestiona în mod eficient treburile țării, cred că este important ca actorii politici să pună mai presus de interesele personale și interesele de partid interesele cetățenilor și a societății pe care o reprezintă. Dacă ești un om politic responsabil, nu poți să gândești în logica posibilelor procente pe care le poți pierde ca partid ca urmare a unei posibile alianțe, dar să nu ții cont de viețile care se pierd în fiecare minut  deoarece nu este un Guvern cu puteri depline și în măsură să adopte deciziile necesare pentru a preveni aceste lucruri.

Prin urmare, așteptăm să vedem rezultatul negocierilor, iar în funcție de rezultat vom decide formula de lucru. În același timp, trebuie să fim conștienți că intrarea în opoziție reprezintă o posibilitate, după cum și alegerile anticipate reprezintă o posibilitate matematică, dar acest lucru nu ar face decât să perpetueze actuala criză politică, sanitară și economică”, ne-a transmis Daniel Buda.

Alin Tișe: "România are nevoie de un guvern stabil și de măsuri urgente, nu de povești"

Alin Tișe, un alt nume cu greutate din PNL Cluj și președintele Consiliului Județean, susține că o alianță cu PSD este singura soluție pentru o guvernare stabilă în acest moment.

Eu sunt în BPN al PNL și mi-am exprimat punctul de vederea aseară, am votat. PNL are nevoie de o majoritate stabilă, confortabilă. România are nevoie de un guvern stabil și de măsuri urgente, nu de povești. Singura majoritate confortabilă pe care o putem realiza ar fi să negociem cu PSD-ul, ceea ce s-a și hotărât. Deci, dacă dorim o guvernare stabilă, este singura soluție. Fiecare își păstrează doctrina, fiecare rămâne pe linia lui, dar pentru interesul național asta este soluția”, a declarat Tișe, care este și vicepreședinte PNL pe zona de justiție și drepturi cetățenești.

Președintele PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că prima opțiune a liberalilor au fost cei de la USR, dar nu s-a ajuns la un consens.

Noi avem astăzi o realitate: avem o criză guvernamentală, una sanitară și una energetică. Toate partidele politice au obligația să asigure o stabilitate la guvernare, astfel încât românii să nu simtă nici una dintre cele trei crize menționate anterior. Se pare că alături de cei de la USR nu se poate face o alianță. Ei au fost prima noastră opțiune, dar din păcate nu s-a rezolvat nimic. Trebuie să obținem cu orice preț o stabilitate guvernamentală”, a afirmat Tarcea.

Opiniile parlamentarilor liberali clujeni sunt similare. Deputata Cristina Burciu (ex-PSD) susține că învestirea noului guvern trebuie să aibă loc cât mai repede, indiferent de alianța în care va intra PNL.

Noi, la Cluj, am avut o ședință în care s-a dezbătut subiectul destul de aprins. S-a decis că, dacă există șanse viabile să se refacă alianța de dreapta, vom merge pe acea linie. Însă, dacă nu avem garanția că putem rămâne la guvernare în continuare, nu riscăm asta și alegem variana unei alianțe cu PSD. Situația de zi cu zi ne face să dorim învestirea guvernului cât mai repede, indiferent de partidul de alianță”, ne-a spus parlamentarul venit în PNL chiar din PSD.

Singurul care a avut o opinie minoritară la Cluj este deputatul Sabin Sărmaș. Parlamentarul a fost pentru refacarea coaliției cu USR și UDMR, dar se va conforma și va vota orice guvern în care este implicat PNL.

Eu mi-am exprimat poziția clară, în BPJ-ul de la Cluj, în favoarea refacerii coaliției cu USR și UDMR. Acest lucru era posibil, contrar tuturor informațiilor vehiculate în ultima perioadă, majoritatea încă există. Totuși, în PNL, opinia majorității a fost în favoarea unei alianțe cu PSD. Odată luată decizia, în Parlament voi vota un guvern în care este PNL, indiferent de forma în care vine el, cât timp este o variantă susținută de majoritatea colegilor liberali”, a explicat Sărmaș.

Deputatul Radu Moisin ne-a transmis că nu a participat la BPN și a preferat să nu comenteze mai mult pe marginea posibilei alianțe PNL-PSD.

Senatorul Adrian Oros și deputatul Sorin Moldovan nu au putut fi contactați până la ora publicării articolului.

Comenteaza