Dăncilă: "Avocatul Poporului este al celor de la ALDE". Propunerea opoziției, clujeanul Peter Eckstein-Kovacs

Dăncilă: "Avocatul Poporului este al celor de la ALDE". Propunerea opoziției, clujeanul Peter Eckstein-Kovacs

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că în interiorul coaliţiei s-a stabilit că propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului revine celor de la ALDE şi a afirmat că încă nu s-a discutat despre numele celor care ar putea să ocupe această funcţie.

Victor Ciorbea a înaintat luni o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat, anunţă instituţia într-un comunicat.

"Avocatul Poporului este al celor de la ALDE. Nu am stabilit nume", a declarat premierul Viorica Dăncilă după şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres. Ulterior, grupurile parlamentare ALDE din Senat şi Camera Deputaţilor au desemnat-o pe Renate Weber drept candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat săptămâna trecută, la finalul ședinței Biroului Permanent, că au fost demarate procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului. Potrivit acestuia, termenul de depunere a candidaturilor este marţi, 25 iunie, iar votul în plen urmează să fie dat pe 26 iunie. 

Totodată, mai multe formațiuni politice din opoziție și-au anunțat susținerea pentru clujeanul Peter Eckstein-Kovacs în această funcție. Mandatul Avocatului Poporului este de cinci ani şi poate fi reînnoit o dată. Victor Ciorbea a fost ales în această funcție în 2014, iar mandatul său a expirat pe 6 mai 2019.

De asemenea, comunitatea Declic a lansat o petiție online, semnată, până în acest moment, de 9.439 de cetățeni, prin care aceștia le cer partidelor să îl numească în funcția de Avocat al Poporului pe clujeanul Peter Eckstein-Kovacs.

"Noi, cetățenii acestei țări, vă cerem să îl numiți în funcția de Avocat al Poporului pe Peter Eckstein-Kovacs. A demonstrat de-a lungul timpului că principiile sunt mai importante decât funcția, demisionând atunci când a considerat că cele două nu mai sunt compatibile.

Noi, cetățenii, avem nevoie de un Avocat al Poporului care să ne apere cu adevărat drepturile și libertățile. Victor Ciorbea, actualul ocupant al acestei funcții, a fost mai degrabă avocatul infractorilor decât al cetățenilor", se arată în textul petiţiei demarate de Declic.

Petiţia este adresată președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, şi președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

 

Comenteaza