Daniel Buda cheamă partidele de opoziţie în jurul PNL. Un deputat USR îi acuză însă pe liberali de ipocrizie

Daniel Buda cheamă partidele de opoziţie în jurul PNL. Un deputat USR îi acuză însă pe liberali de ipocrizie
Daniel Buda cheamă partidele de opoziţie în jurul PNL. Un deputat USR îi acuză însă pe liberali de ipocrizie
Daniel Buda cheamă partidele de opoziţie în jurul PNL. Un deputat USR îi acuză însă pe liberali de ipocrizie
Daniel Buda cheamă partidele de opoziţie în jurul PNL. Un deputat USR îi acuză însă pe liberali de ipocrizie

Liderii liberalilor clujeni cred că desemnarea lui Ludovic Orban candidat pentru funcţia de prim-ministru şi susţinerea pentru Klaus Iohannis sunt demersuri politice normale pentru principalul partid din opoziţie. Un parlamentar USR de Cluj îi taxează însă dur pe liberali şi pe Klaus Iohannis.

Partidele de opoziţie sunt în căutarea unor formule care să le asigure răsturnarea PSD de la putere. Coincidenţă sau nu, chiar în weekendul în care PSD-ul îi ridica osanale lui Liviu Dragnea tocmai la Sala Palatului (unde îşi ţinea Ceauşescu congresele), PNL-ul a făcut şi el două mutări politice , susţinerea lui Klaus Iohannis pentru preşedinţia României în 2019 şi desemnarea lui Ludovic Orban drept candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Liberalii clujeni: susţinerea pentru Iohannis şi Orban, gest politic normal


Liderii liberalilor clujeni văd cele două decizii politice ca fiind normale şi în concordanţă cu regulile unei democraţii sănătoase. Deputatul PNL de Cluj Adrian Oros, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, consideră normală susţinerea în continuare a preşedintelui Iohannis, PNL fiind cel care l-a susţinut şi în 2014 când a câştigat primul mandat. Adrian Oros salută şi desemnarea preşedintelui partidului candidat pentru funcţia de prim ministru, pe care o vede şi ca o garanţie că programul de gvernare al partidului va putea fi pus astfel în practică după ajungerea la guvernare.

"Sunt chestiuni absolut normale deoarece proiectul de candidatură al domnului Orban cel care a câştigat alegerile în PNL era susţinerea domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte al României iar legat de ceea ce înseamnă nominalizarea preşedintelui partidului pentru funcţia de prim-ministru de asemenea este o chestiune absolut firească, în condiţiile în care şeful opoziţiei este clar că trebuie să devină în orice democraţie sănătoasă, şeful guvernului. Până la urmă suntem cel mai important partid din opoziţie şi e normal să existe o astfel de abordare de a nominaliza preşedintele partidului pentru această funcţie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, şi preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.

Daniel Buda: "Partidele din opoziţie să se adune în jurul PNL"


Liderul PNL Cluj a fost însă şi extrem de realist şi a spus că este nevoie de o coagulare a forţelor de opoziţie în jurul PNL pentru a putea răsturna PSD-ul de la putere, lucru care ar trebui să se întâmple cât mai repede cu putinţă, pentru ca "ţara să nu-şi rupă gâtul".

"Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea. Politica se face pe voturi, guvernul se instalează pe baza voturilor exprimate în parlament. Evident că este nevoie de o coagulare a forţelor politice în opinia mea, cât mai repede cu putinţă, astfel încât partidele din opoziţie să se adune în jurul PNL pentru a putea forma o guvernare de dreapta, o guvernare care să fie stabilă.

Pentru că rolul oricărui partid politic este acela de a veni la guvernare, pe de o parte, pe de altă parte, pentru că este de datoria opoziţiei de a face ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, pentru că, deşi sunt unele voci care spun că să lăsăm PSD-ul să-şi rupă gâtul, nu pot fi de acord cu o astfel de abordare în condiţiile în care nu numai PSD-ul îşi rupe gâtul, ci ţara îşi rupe gâtul", a fost de părere europarlamentarul Daniel Buda.

Dincolo de declaraţiile liderului PNL Cluj privind nevoia coagulării forţelor de opoziţie, între PNL şi celelalte partide de opoziţie încă mai sunt multe neînţelegeri.

Emanuel Ungureanu: "PNL are o atitudine foarte ipocrită vizavi de USR"

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a spus că îşi doreşte un candidat propriu al USR la preşedinţie şi a criticat în termeni duri atitudinea PNL faţă de USR dar şi modul în care preşedintele Klaus Iohannis se comportă faţă de PSD.

"Sper din toată inima ca USR să aibă un candidat propriu la preşedinţia României. Eu sunt şi profesor şi nu am uitat ironia domnului Iohannis la adresa mea şi a colegilor mei cu celebra remarcă "ghinion" (n.red. - Intervievat în campania din 2014 dacă unii profesori se pot întreba ei de ce nu au şase case ca şi domnul Iohannis, din muncă cinstită, actualul preşedinte a răspuns: "ghinion", după care a completat: "eu am ghinion"). În al doilea rând, nu am amintiri foarte plăcute. Atunci când a fost la inaugurarea terenului de golf din Alba, nu a trecut şi prin satul amărât de lângă acel teren care nu are canalizare. Mi-aş dori foarte mult ca atitudinea preşedintelui Iohannis faţă de PSD să fie mult mai tăioasă, în beneficiul românilor care l-au votat.

PNL are o atitudine foarte ipocrită vizavi de USR. Ei au văzut că electoratul care i-a votat pe ei migrează masiv către USR. Şi atunci pe de o parte se folosesc de noi în parlament atunci când au nevoie de voturi şi pe de altă parte, prin Raluca Turcan, Mara Mareş şi Ludovic Orban ne atacă din orice poziţie. Eu pot înţelege cinismul politic şi ipocrizia politică care-i caracterizează dar eu cred că această ipocrizie vine şi dintr-o nostalgie legată de USL şi de alianţa cu PSD-ul, nu de puţine ori PNL-ul votând în parlament alături de PSD inclusiv în ceea ce priveşte păstrarea privilegiilor pentru parlamentari", a afirmat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR este recunoscut de altfel şi ca un opozant al administraţiilor liberale de la nivelul municipiului şi judeţului.

"Pentru mine personal, PNL în Cluj este PSD. Cu toate realizările care nu pot fi contestate dar care sunt datorate mandatului unui primar corupt, e vorba de Apostu, toată zona aceea de fonduri europene, de zonă centrală care arată mult mai bine, se datorează unui primar corupt garantat de Emil Boc", a mai declarat Emanuel Ungureanu pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza