Deputatul Achimaș Cadariu: “Dacă nu se reformează, sistemul public de sănătate riscă să fie înlocuit peste noapte de cel privat”

Deputatul Achimaș Cadariu: “Dacă nu se reformează, sistemul public de sănătate riscă să fie înlocuit peste noapte de cel privat”

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, crede că una dintre temele majore pentru următoarea legislatură este reformarea sistemului de sănătate.

Chirurgul clujean a analizat problemele care au declanșat protestele din sănătate în prima luna a acestui an și crede că, în ciuda unor soluții de moment, fără o reformă profundă, “sistemul public de sănătate riscă să fie înlocuit peste noapte de un sistem funcțional care va veni din zona privată”.

“Dacă sistemul actual, cu rezultatele relevate și de raportul de țară privind sănătatea (raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023) nu va fi profund schimbat, va produce aceleași rezultate”, a declarat chirurgul de la Institutul Oncologic din Cluj. Raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023 arată de pildă că România ocupă locul I în UE la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile.

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu s-a referit mai întâi la problemele medicilor de familie care au fost nevoiți să protesteze deoarece CNAS le-a propus tarife decontate mai mici decât în 2023.

Deputatul Achimaș, despre situația medicilor de familie:

·  Medicii de familie reprezintă fundamentul, baza piramidei sistemului de sănătate. Ar trebui susținuți.

· Acum CNAS vine cu controale și umilințe. De ce nu avem un sistem informatic funcțional care să ne arate oglinda reală a medicinii de familie?

·  Medicul de familie trebuie remunerat pe măsura efortului dar nu văd cum un pacient poate să fie bine îngrijit atâta timp cât, în unele cazuri, pe lista aceea este alături de alți 4999 de pacienți.

·  De ce nu-i angajăm pe medicii tineri și să le alocăm și lor o parte a celor 5000 de pacienți care se înghesuie pe o singură listă?

·  Fondul problemei este în structura sistemului de sănătate: vedem dezinteresul față de medicina de familie din partea profesioniștilor. De aceea, rămân locuri neocupate, pentru că integrarea în muncă este foarte complicată.

·  De ce nu ne uităm ce se întâmplă în alte părți, unde există un număr maxim de pacienți care pot să fie pe o listă. Cine își poate imagina că un medic de familie se poate ocupa de 4000-5000 de pacienți?

·  În Europa de Vest există un număr maxim de pacienți alocați unui medic de familie sau o descurajare de a lua un număr mai mare. De exemplu, în Franța, cu cât lista crește, cu atât venitul medicului per pacient este mai mic și impozitele mai mari.

·  Atunci se creează un echilibru: fiecare medic are o listă de pacienți de care într-adevăr se poate ocupa iar la sfârșitul lunii venitul să fie decent.

·  Medicina de familie cred că este una dintre cele mai complexe specializări și o meserie foarte frumoasă dar nu trebuie să fie una de scris bilete de trimitere, să nu transformăm medicii în niște scribi.

·  Medicina de familie trebuie să facă profilaxie, trebuie să cunoască familiile de care are grijă, să vadă ce implicații pot să apară, să urmărească bolile cronice, copiii, vaccinările.

·  Trebuie să avem modalități de evaluare și să recomepensăm performanța. Casa de Asigurări trebuie să aibă un soft funcțional să vedem fiecare ce lucrează și toate s-ar rezolva. Volumul și calitatea muncii să fie verificate.

Deputatul Achimaș-Cadariu a salutat anunțul de azi al premierului Marcel Ciolacu pe tema adoptării contractul-cadrul în domeniul sănătății pentru medicii de familie (vor fi menținute valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate) și promisiunea acestuia că cei care duc greul în spitale vor fi plătiți mai bine.

„Sunt de acord cu premierul Marcel Ciolacu, salarizarea trebuie îmbunătățită acolo unde e nevoie și unde se justifică. De exemplu, fizicienii medicali sunt o nișă extrem de îngustă cu o responsabilitate enormă, ei se ocupă de aparatele de radioterapie. Sunt oameni înalt specializați care sunt plătiți departe de ceea ce ar trebui să însemne veniturile lor”, a subliniat deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu.

În altă ordine de idei, Patriciu Achimaș Cadariu a atras atenția că “am intrat într-un an electoral foarte complicat, în care populismul unor partide care nu au nimic de-a face cu democrația este la cote maxime” și, de aceea, “e nevoie să fie avansate soluții realiste care trebuie explicate și împărtășite cu populația”.

Comenteaza